Energie « Terug naar discussie overzicht

Solar power...

6.123 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 ... 303 304 305 306 307 » | Laatste
voda
0
Analyse SDE++ 2021 | Zonnepanelen voor NOS, Philips, Hornbach, ProRail, Marina Stavoren en vliegveld Maastricht

De NOS, Philips, Hornbach, ProRail, Maastricht Aachen Airport, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Vakantiepark Hellendoorn. Het zijn enkele opvallende namen die subsidie toegekend krijgen via de SDE++ 2021.

Stuk voor stuk nemen deze bedrijven – als de SDE++-beschikkingen uit de ronde van 2021 verzilverd worden – de komende periode zonnepanelen in gebruik. De redactie van Solar Magazine heeft een uitgebreide analyse gemaakt van buiten de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die deze subsidieronde hoge ogen hebben gegooid.

Supermarkten
De in Nederland actieve supermarkten hebben ook weer volop de weg weten te vinden naar de subsidieregeling. Zo heeft Aldi 8 beschikkingen voor 7,0 megawattpiek weten te bemachtigen. Het bedrijf gaat onder meer 5,84 megawattpiek aan zonnepanelen op het distributiecentrum in Drachten plaatsen, dat eerder deze week nog werd geblokkeerd door demonstrerende boeren. Dat lot trof ook Lidl bij zijn distributiecentrum in Almere, dat van 1,2 megawattpiek aan zonnepanelen zal worden voorzien.

Poiesz Supermarkten dat zo’n 70 vestigingen kent, gaat 3 van zijn supermarkten van 0,7 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien. Horecagroothandel Sligro gaat op zijn distributiecentrum aan de Doornhoek in Veghel 2,8 megawattpiek aan zonnepanelen monteren.

Een ander bedrijf uit de voedingsindustrie is familiebedrijf Bravilor Bonamat – een fabrikant van koffiemachines die in meer dan 100 landen actief is – dat 9 beschikkingen heeft weten te bemachtigen voor 2,7 megawattpiek aan zonnepanelen.

Overheden
Ook de Nederlandse overheden fluiten weer een aardig deuntje mee. De verschillende Nederlandse gemeenten hebben 59 beschikkingen toegekend gekregen die gezamenlijk goed zijn voor 20 megawattpiek aan zonnepanelen.

De waterschappen en hoogheemraadschappen haalden 18 beschikkingen – goed voor 16,4 megawattpiek – binnen. Waterbedrijf Vitens gaat op 5 locaties 1,7 megawattpiek aan pv-installaties realiseren. Tot slot wist de provincie Friesland subsidie te krijgen voor 2 projecten met in totaal een vermogen van 0,8 megawattpiek.

DHL, IKEA en Hornbach
2 andere vaste klanten van de SDE++, woonwarenhuis IKEA en bouwmarkt Hornbach, hebben voor respectievelijk 3,7 en 2 megawattpiek subsidie toegekend gekregen.

Ook DHL wist vorig jaar weer de weg naar de SDE++ te vinden. Het koeriersbedrijf heeft 10 beschikkingen ontvangen die samen goed zijn voor 10,6 megawattpiek aan zonnepanelen. De grootste beschikking is voor de uitbreiding van het distributiecentrum van het bedrijf in Weert. Het dak van dat gebouw, dat in 2023 in gebruik moet worden genomen, krijg 6,5 megawattpiek aan zonnepanelen.

Boeren
Vele honderden agrariërs hebben eveneens subsidie weten te verkrijgen. Onder hen is ook een flink aantal boeren die een zonnedak of -park wil realiseren. Een opvallende naam is de Smits Groep – onder meer eigenaar van Landgoed Princepeel bij Mill en Wilbertoord – dat 7 beschikkingen heeft verkregen voor de installatie van 7,7 megawattpiek aan zonnepanelen op zijn locaties in Landhorst, Wanroij en Wilbertoord.

Vliegveld en vakantieparken
Ook een groot aantal bedrijven uit de recreatiesector heeft subsidie weten te verkrijgen. Zo gaat Maastricht Aachen Airport met 4 beschikkingen 6,6 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. De zonnepanelen worden verspreid over 4 locaties op het luchthaventerrein: tussen de randweg Noord en de Europalaan, op een aan te leggen overkapping op P1 en op 2 locaties ten zuiden van de passagiersterminal aan de rand van de Vliegveldweg. De opgewekte energie zal op de luchthaven worden gebruikt voor het eigen energieverbruik van onder andere de gebouwen en het grondmaterieel, en later voor het opladen van elektrische vliegtuigen.

Recreatiepark Marina Stavoren aan het IJsselmeer heeft 2 beschikkingen met in totaal een vermogen van 1,3 megawattpiek verkregen. Vakantiepark Hellendoorn – gelegen in Overijssel op de grens van Twente en Salland aan de rand van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – gaat op zijn beurt 0,2 megawattpiek aan zonnepanelen installeren.

Opvallende namen
Andere bedrijven die opvallen zijn Koopman, Wienerberger en Philips Medical Systems. Koopman, importeur van meer dan 30.000 non-foodproducten, gaat op 5 panden 5,4 megawattpiek aan zonnepanelen installeren. Dakpan- en baksteenfabrikant Wienerberg heeft 4 beschikkingen – goed voor 7,1 megawattpiek – om een pv-installatie te plaatsen in Brunssum, Erlecom, Heteren en Panningen.

Omroep NOS heeft een beschikking gekregen om een verzamelgebouw aan de Mart Smeetslaan op het Mediapark van zonnepanelen te voorzien. Philips Medical Systems gaat in Best 1,35 megawattpiek zonnepanelen plaatsen.

Zorg en onderwijs
Net als andere jaren ontbreken ook de zorg- en onderwijsinstellingen niet in de lijst met organisaties die subsidie ontvangen.

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis gaat op 2 locaties in Tilburg in totaal 4,6 megawattpiek zonnepanelen plaatsen en ziekenhuis Nij Smellinghe gaat nog eens 1 megawattpiek zonnepanelen op zijn daken installeren. Het ziekenhuis telde al 9.000 zonnepanelen via een dakgebonden pv-systeem en een zonnecarport.

Vanuit de onderwijswereld heeft ROC Midden Nederland goede zaken gedaan met 5 beschikkingen voor in totaal 2,1 megawattpiek zonnepanelen. Kennisinstelling TNO gaat de vestigingen in Delft, Den Haag, Petten en Soesterberg van 1,3 megawattpiek pv voorzien.

Logistiek
De niet uit de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die de hoogste ogen gegooid hebben, zijn overduidelijk de vastgoedbeheerders. Onderstaande tabel bevat een selectie van vastgoedbedrijven – veelal actief in de logistiek – die subsidie hebben weten te verkrijgen.

Logistics Capital Partners tekent via zijn bv Ca58 Duurzame Energie daarbij voor het grootste dakgebonden pv-systeem dat via de SDE++ 2021 een beschikking heeft ontvangen. Het project voorziet in 20 megawattpiek zonnepanelen voor het distributiecomplex Campus A58 bij Roosendaal.

Voor meer, zie link:

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
De harde cijfers | Nederland installeert 17 procent minder zonnepanelen via SDE+(+)

Nederland heeft via de subsidieregeling SDE+(+) 1.048,6 megawattpiek en daarmee 17 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de halfjaarcijfers van CertiQ.

In de eerste helft van het kalenderjaar is er niet alleen minder vermogen geïnstalleerd, maar zijn ook iedere maand minder pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+) dan in 2021.

Bijna 8,5 gigawattpiek
Toch is er ook positief nieuws te melden, want de gemiddelde projectomvang is in de maand juni opnieuw toegenomen; te weten naar 910 kilowattpiek per project. Dat is iets hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, toen de gemiddelde projectomvang 891 kilowattpiek was.

In juni heeft CertiQ 219 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is een afname van 25 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021 en een daling van 45 projecten ten opzichte van mei 2022. De krimp ten opzichte van juni 2021, uitgedrukt in vermogen, is 23 procent. Per 1 juli 2022 beschikt Nederland nu over 31.981 pv-projecten met in totaal een vermogen van 8.466,4 megawattpiek.

De 3 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen, gevolgd door het in de periode 2019-2022 per kwartaal geïnstalleerde vermogen en tot slot het voor de periode 2019-2022 in de eerste helft van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen.

Voor meer, zie link:

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Project van de week | Zonnepanelen met dynamische vermogensregeling voor horecaleverancier

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het zonnedak van Holland Food Service dat voorzien is van dynamische vermogensregeling.

Holland Food Service wilde het dak van zijn productielocatie in Wijchen van zonnepanelen voorzien. Daarbij was er echter een belangrijke uitdaging: het volle stroomnet in de regio. Samen met Groendus heeft het bedrijf in de vorm van dynamische vermogensregeling een passende oplossing gevonden.

Volledig gebruiken
Holland Food Service is een authentiek familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf is in 1892 begonnen als kruidenier en is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende horecaleverancier voor zorginstellingen. Anno 2022 levert het bedrijf namelijk maaltijden en alles wat verder met eten en drinken te maken heeft aan ruim 30.000 cliënten van een groot aantal zorginstellingen in Nederland.

De vermogensregeling zorgt ervoor dat het bedrijf de in Wijchen met zonnepanelen zelfopgewekte stroom volledig kan gebruiken, terwijl de maximale netcapaciteit nooit wordt overschreden.

Het zonnedak van Holland Food Service in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Jinko Solar

Aantal zonnepanelen: 1.610 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 455 wattpiek per stuk, een efficiëntie van 21,08 procent en zijn uitgerust met 120 gehalveerde zonnecellen.

Omvormers: 5 Huawei SUN2000 100KTL-M1 omvormers

Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen zijn gemonteerd op het montagesysteem ValkPro+ P10 Oost-West van Van der Valk Solar Systems. In het systeem is de dynamische vermogensregeling met meetspoelen op de hoofdaansluiting gekoppeld aan de Smartlogger.

Installateur: Energieplusdak

Klimaat- en energiecrisis
‘Als bedrijf heb je naar mijn mening de plicht om je steentje bij te dragen om de huidige klimaat- en energiecrisis tegen te gaan’, stelt Frank Kampschreur, algemeen directeur Holland Food Service. ‘Ik heb aan den lijve ondervonden dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Alleen al de zonne-energiecentrale plaatsen, bleek een uitdaging door zowel netcongestie als uitbreiding van ons pand. Ik ben blij dat we samen met Groendus het project desondanks hebben weten te realiseren.’

In Wijchen is er nog beperkt plek op het net. De maximale capaciteit om terug te leveren is 300 kilowatt, terwijl de 1.610 zonnepanelen een aansluitvermogen van 500 kilowatt kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de capaciteit van het dak en de pv-centrale optimaal benut wordt, meten slimme meters voortdurend de opwek en het stroomverbruik. Zodra het eigen verbruik daalt, zorgt de regelaar ervoor dat de maximale netcapaciteit niet wordt overschreden.?

Uitdagingen
Gunnar Larsen, key accountmanager Groendus: ‘We denken in mogelijkheden en kijken graag samen met de klant naar wat wél mogelijk is. In de praktijk blijkt dat we voor nagenoeg alle uitdagingen wel een oplossing kunnen vinden. Het mooie van deze constructie is dat het de verbruiker triggert om heel bewust met energie om te gaan. Met inzicht vanuit de slimme meters kunnen we erop sturen om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op de momenten dat deze wordt opgewekt. De centrale wordt daarmee optimaal benut en er worden zoveel mogelijk kosten bespaard. Bovendien kan de teruglevercapaciteit eenvoudig worden aangepast op het moment dat de congestieproblemen zijn opgelost.’

Energiemarktplaats
Holland Food Service oriënteert zich bovendien op het gebruik van de Groendus Energiemarktplaats om op momenten dat er niet voldoende eigen groene stroom beschikbaar is alsnog groene stroom af te nemen.

Op de marktplaats worden vraag en aanbod van groene stroom aan elkaar gekoppeld. Voor Holland Food Service is het logisch om de eigen opwek aan te vullen met windenergie. Op momenten dat er geen zonne-energie beschikbaar is, bijvoorbeeld ’s nachts, is windenergie er namelijk vaak wel. Holland Food Service kan op zijn beurt zonne-energie die het overheeft via de marktplaats verkopen aan organisaties in de buurt.

Door Els Stultiens

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
SDE+(+) | RVO: 978,7 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste helft 2022, krimp van 18 procent

In de eerste helft van 2022 heeft Nederland volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 978,7 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd via de SDE+(+). Dat is 18 procent minder dan vorig jaar.

Traditiegetrouw lopen de cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) achter op die van certificeringsorganisatie CertiQ. Waar CertiQ per 1 juli 2022 al 31.981 gerealiseerde pv-projecten telde – goed voor een vermogen van 8.466,4 megawattpiek – telt de nieuwe tussenbalans van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op peildatum 1 juli 2022 pas 27.960 gerealiseerde pv-projecten met een vermogen van 8.023,3 megawattpiek.

Groei versneld
In onderstaande grafiek is te zien dat in de eerste helft van het kalenderjaar volgens de gegevens van RVO 25 procent minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+) en dat het hiermee gemoeide vermogen daarentegen met 18 procent is gedaald.

Ten opzichte van de vorige update van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) met peildatum 1 april is het geïnstalleerde vermogen met slechts 188,79 megawattpiek aan zonnestroomprojecten gegroeid. Het nog te installeren vermogen bedraagt meer dan 11,7 gigawattpiek. Verder is er uit de subsidierondes 2014-2021 inmiddels ruim 6,6 gigawattpiek aan pv-projecten vervallen; oftewel ruim 25 procent van het totaal beschikte volume.

Reeds gerealiseerd: 8 gigawattpiek
Onderstaande tabel bevat het aantal volgens RVO.nl al gerealiseerde projecten en het daarmee gemoeide volume.

Voor meer, zie link:

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Hydro Rein, Equinor & Scatec to Build Mendubim Solar Project

Strategic Research Institute
Published on :
14 Jul, 2022, 5:47 am

Hydro Rein, Equinor and Scatec are starting construction activities for the Mendubim solar project in the state of Rio Grande do Norte in Brazil, one of the largest energy producing countries in the world. The 531 MW solar is being realized in a partnership between renewable energy solutions providers Scatec, Equinor ASA and Hydro Rein. The companies have signed a 20 year USD denominated power purchase agreement with Norsk Hydro’s alumina refinery Alunorte in the state of Para for approximately 60% of the expected power produced. The remaining volumes will be sold in the Brazilian power market. The partners are now placing orders for key components and starting site preparation activities.

The estimated total capital expenditure for the project is USD 430 million to be financed by a mix of non-recourse project debt and equity from partners. Financial close and the first disbursement of project finance debt are expected within the end of 2022.

All three partners have an equal economic interest of 33.3 percent in the project and will jointly provide Engineering, Procurement and Construction services. Scatec will provide operation and maintenance as well as asset management services to the power plants together with the partners.
voda
0
JinkoSolar Starts Solar Module Plant in Xining in China

Strategic Research Institute
Published on :
14 Jul, 2022, 7:31 am

One of the largest and most innovative solar module manufacturers in the world JinkoSolar has started operations at the 20GW N-type ingot manufacturing unit in Xining in Qinghai province of China, which happens to be the world’s largest N-type ingot factory till date. The factory is expected to operate at 100% manufacturing capacity by September 2022.

With the solar PV industry making a shift to N-type TOPCon, JinkoSolar has also been increasing its capacity across the whole N-type vertical chain - Ingot, Wafer, Cell, and Module. Apart from the scale of this massive unit, JinkoSolar has also pioneered a new hot-zone for commercial 36” NN-type ingot growth which significantly improves the ingot pulling quality while reducing the power consumption.

In addition to the strong process yield, this 20GW N-type ingot factory will enable JinkoSolar to gain a manufacturing and cost advantage over its rivals who now must rely on third-party ingot and wafer suppliers for their N-type cell manufacturing needs. JinkoSolar, on the other hand, uses its in house facilities run and operated with the highest quality standards with the confidence to scale up as and when needed.

The Xining base will also serve as the company’s first R&D center housing thirty of senior experts, Ph.D.s, and technical personnel in the polysilicon field, focusing on N-type ingot and wafer processing optimization. The establishment of this R&D center will enable JinkoSolar to take a consistently strong lead in the N-type space and bring in regular technology upgrades.
voda
0
Statkraft Supports Strasen Solar Park with 5-Year PPA

Strategic Research Institute
Published on :
18 Jul, 2022, 6:30 am

Europe's largest producer of renewable energy Statkraft has signed a 5-year power purchase agreement for the Strasen solar park. The Norwegian energy company is thus supporting the construction and operation of the 30 MW solar parks. The solar park, which is being developed, pre-financed and built by the Baden-Württemberg-based solar developer Sunovis, will operate entirely without EEG subsidies and is expected to start commercial operation this year. The solar park in Western Mecklenburg-Pomerania will generate around 33 GWh of solar power annually.

The purchase of the generated power by Statkraft provides the necessary framework to realise this project. The Norwegian energy company will use the solar power from the PPA to offer green power solutions to industrial companies.
voda
0
Iberdrola to Provide Green Electricity to PepsiCo Spain & Portugal

Strategic Research Institute
Published on :
18 Jul, 2022, 6:30 am

Iberdrola and PepsiCo have joined forces in their commitment to energy transition and sustainability with the signing of a long-term Power Purchase Agreement, under which the electricity company will supply 100% renewable electricity to all beverage and food multinational's centres in Spain and Portugal. It will come into force on 1 January 2023. Specifically, Iberdrola will supply green energy to 11 PepsiCo facilities. These include the production plants in Spain beverages in Álava, snacks in Burgos and gazpacho Alvalle in Murcia and another snacks plant in Carregado Portugal. Also included in the agreement are the two large logistics centres in Burgos and Valencia, as well as sales offices in Vitoria, Pamplona, Palma de Mallorca and offices in Vitoria and Barcelona. This agreement will be effective from 2023.

The renewable energy will come from the Francisco Pizarro photovoltaic plant that Iberdrola is developing between the Extremaduran municipalities of Torrecillas de la Tiesa and Aldeacentenera, in Cáceres. The facility, which will soon come into operation, will prevent the emission into the atmosphere of more than 150,000 tonnes of CO2 per year. With 590 megawatts of installed capacity, the plant will become the largest photovoltaic plant in Europe and will generate the equivalent of the energy needed to supply 334,000 homes per year.
voda
0
‘Nagenoeg onzichtbare’ zonnecel uit Japan
admin - 46 minuten geleden

Japanse wetenschappers wisten met ongewone materialen een zonnecel te bouwen die voor 80 procent doorschijnend is. Transparante zonnecellen kun je toepassen als combinatie van raam en energiecentrale en kan daarom veel betekenen voor de energietransitie.

Hoewel transparante zonnecellen langer bestaan, ging de transparantie nooit verder dan 70 procent. In de praktijk betekent dit dat het glas altijd een beetje verkleurd lijkt. De apparatuur die nodig is om zon om te zetten in elektriciteit is immers niet heel doorschijnend en ‘vervuilt’ daarmee het glas.

Maar Japanse onderzoekers van de Tohoku-universiteit combineerden materialen op een slimme manier om meer doorzichtigheid te krijgen. Indiumtinoxide is een transparante elektrode en wolfraamzwavel werkt als fotovoltaïsche cel, die zonlicht omzet in stroom. Beide materialen zijn doorzichtiger dan wat we nu doorgaans gebruiken.

Bijna doorzichtig en hoog vermogen
Dat leidt, in theorie, tot een cel die 79 procent van het licht doorlaat. Maar werkt de cel dan wel goed als zonnepaneel? Jazeker. De onderzoekers denken dat, als ze alle omstandigheden zouden perfectioneren, er 420 piekwatt vermogen uit een vierkante centimer kan komen. Voor silicium-zonnecellen geldt dat een vierkante meter zo’n 1000 watt vermogen oplevert. Kortom: de cel is niet alleen doorzichtig, maar ook efficiënt.

Tenminste, in theorie. Want in de praktijk is het nog lang niet zo ver. In feite hebben de onderzoekers alleen laten zien dat de combinatie van materialen die ze gebruiken kán werken. En dat, als je alles optimaal in elkaar steekt op grotere schaal, je indrukwekkende cijfers kunt krijgen.

Realistisch?
Maar de route van theorie in het lab naar praktijk op het dak is lang en vol met verliezen van efficiëntie. Daar komen ook nog de kosten bij; er is een reden dat men doorgaans geen (relatief) zeldzame metaalcombinaties gebruikt voor zonnepanelen. Silicium is zo goedkoop en kan op zo’n grote schaal gemaakt worden, dat het lastig concurreren is.

Dus morgen je ruimten vervangen door doorzichtige zonnepanelen, dat zit er niet in. Maar met dit soort onderzoek wordt zoiets in de toekomst wel mogelijk. Uiteindelijk moet de wetenschap toch kruipen, voordat het bedrijfsleven een uitvinding kan laten sprinten richting een duurzamere wereld.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/nagen...

----------------------------

www.nature.com/articles/s41598-022-15...
voda
0
Zonnepanelen waren op extreme hittedag goed voor een derde elektriciteit
Door REDACTIE DFT

Updated 29 min geleden
56 min geleden
in GELD

AMSTERDAM - Zonnepanelen dekten dinsdag bij de tropische hitte ruim een derde van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Een record, maar een jaarrecord was het niet op de extreem zonnige dag. Dan had de temperatuur juist iets lager moeten zijn.

ANP/HH
Dinsdag werd er voor 92.196 MWh aan zonnestroom opgewekt, meldt energiebedrijf Zonneplan na vragen van De Telegraaf. Daarmee komt deze snoeihete dag op plaats tien in een lijst van dagen met de hoogste zonopbrengsten. Het record werd volgens Zonneplan neergezet op 15 juni van dit jaar. Toen wekten zonnepanelen samen 98.257 MWh op.

BEKIJK OOK:
7 vragen: schrikbarend hoge energienota drukken door aankoop zonnepanelen?

Met iets lagere temperaturen was het rendement wellicht nog hoger geweest, vertelt een woordvoerder van Zonneplan. „Het is niet zo dat zonnepanelen dan uitvallen. Wel kan het rendement wat lager zijn bij hoge temperaturen, omdat de zonnecellen het best werken bij zo’n 25 graden. Maar aangezien dinsdag op plek tien staat als het gaat om meest opgewekte zonnestroom op een dag ooit, lijkt dat verminderde rendement dus mee te vallen.”

Als percentage in de ’elektriciteitsmix’ waren zonnepanelen dinsdag goed voor 34% van het totaal. Dat percentage komt niet in de recordboeken, want op weekenddagen is het nogal eens hoger. Dan wordt minder elektriciteit gebruikt en neemt het aandeel van zonnepanelen toe.

BEKIJK OOK:
Hoe groen is groene energie? Een derde komt niet uit eigen land

Dinsdag werd ook nog eens 7% van de elektriciteit opgewekt door wind, waarmee het totaal van wind- en zonne-energie op 41% kwam. Tot nog toe ligt het aandeel zon en wind deze maand op 45,9%, aldus Zonneplan.

Of het record van juni wordt gebroken, wordt volgens Zonneplan ’spannend’. In juni kwam het percentage uit op 45,5%. „Kijkend naar de weersvoorspellingen voor de komende twee weken lijkt een nieuw record er niet in te zitten. Er wordt weliswaar de nodige zon, maar ook relatief veel bewolking voorspeld en van de wind lijken we ook niet bovengemiddeld veel te hoeven verwachten”, aldus de woordvoerder.

www.telegraaf.nl/financieel/368182111...
Joni-2
0
Eerst een proefproject voor de kust van Oostende, met RWE en SolarDuck, met drijvend zonnepark bij windpark op Noordzee.

RWE wil samen met SolarDuck drijvende zonnepanelen met geïntegreerde energieopslag installeren bij het windpark Hollandse Kust West op de Noordzee. RWE moet wel eerst de aanbesteding winnen.

RWE en SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de kennis over de drijvende pv-technologie van SolarDuck te versnellen, zal RWE investeren in een eerste offshorepilot in de Noordzee voor de Belgische kust.

53 kilometer van de kust
Die proef legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshorewindpark Hollandse Kust West (HKW). RWE heeft ingeschreven op de aanbesteding van dit project en nam SolarDuck mee in de bieding. Het windenergiegebied HKW ligt 28,6 zeemijl, oftewel 53 kilometer, van de Nederlandse westkust. Binnen het windenergiegebied liggen 2 kavels: HKW VI en VII.

Voor de vergunning voor de ontwikkeling van het windenergiegebied Hollandse Kust (West) schreef de Nederlandse overheid eerder al tenders uit. De winnaars worden naar verwachting na de zomer bekendgemaakt.

Merganser
Om de ontwikkeling van offshore-pv-technologie te versnellen, zal RWE in 2023 alvast investeren in de grootschalige pilot van SolarDuck met de naam ‘Merganser’. Dat project kent een vermogen van 0,5 megawattpiek.

‘Merganser’ zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck’s eerste pilot op zee zijn na de eerdere succesvolle realisatie van een pilot in de werkhaven van Dekker in Gorinchem. De nieuwe proef moet de 2 bedrijven belangrijke ervaring opleveren in een van de meest uitdagende offshoreomgevingen ter wereld. De opgedane ervaring zal een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk maken. Als RWE namelijk een winnend bod voor de tender van de Nederlandse overheid blijkt te hebben, zal bij het Nederlandse windpark een offshore drijvende pv-installatie op pre-commerciële schaal met een omvang van 5 megawattpiek gerealiseerd worden.

Efficiënter gebruik
De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking en leidt tot een meer evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energie.

SolarDuck’s driehoekige platform, dat eerder al certificering heeft ontvangen van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen; vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn
voda
0
Bond: vergoedingen teruggeleverde stroom via zonnepanelen te laag
ANP Producties - 6 uur geleden
© ANP

DEN HAAG (ANP) - Veel consumenten met zonnepanelen krijgen nog steeds een te lage vergoeding voor de overtollige stroom die ze teruggeven aan het net, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde in eerdere beleidsregels dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. "Maar, in afwachting van een nieuwe energiewet, geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen", stelt de consumentenorganisatie.

De bond wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor deze zonnestroom, omdat de nieuwe regelgeving pas in 2025 ingaat. "Maar nu is al duidelijk dat de minimale terugleververgoeding zelfs nog iets hoger zal liggen dan die 70 procent van het kale leveringstarief. Wij roepen de minister daarom op om zo snel mogelijk aan te geven wat de ondergrens precies wordt, zodat de ACM energieleveranciers hieraan kan houden", aldus de Consumentenbond.

Volgens de organisatie biedt de helft van alle energieleveranciers een (veel) te lage vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief.
voda
0
Trina Solar Sets World Record with 24.5% Efficient 210 PERC Cell

Strategic Research Institute
Published on :
22 Jul, 2.022, 6:30 am

Trina Solar’s State Key Laboratory of PV Science and Technology announced that its proprietary industrial larger-area 210mm×210mm PERC solar cell has achieved 24.5% efficiency, a new world record. This achievement was independently confirmed by the third-party National Institute of Metrology, China. This record for 210 P-type monocrystalline silicon PERC cells in mass production marks the 24th world record set by Trina Solar, cementing its position as a long-standing technology leader.

Trina Solar has continuously focused on innovative manufacturing technology, quickly translating cutting-edge research into industrial application, and consolidating technology leadership in high-efficiency cells mass production, developing high-efficiency and high-value products benefitting the entire photovoltaic industry.

As the industry evolves, the mature technology of 210 plus P-type has created a solid foundation for a new era of 600W+ ultra-high efficiency. With joint efforts from PV supply chain partners to strengthen coordination between R&D, manufacturing and application, the rapid industrialization of these new products is paving a new path towards lower costs for the PV industry.
Bijlage:
voda
0
Een zonnetoren die kerosine maakt
admin - 7 uur geleden

Met spiegels zonneschijn concentreren op een punt, en zo energie opwekken. Dat is niet nieuw. Maar de ETH in Zürich maakt met CO2 en water direct duurzame kerosine.

Je kunt zonne-energie op meerdere manieren gebruiken. In Nederland doen we het vooral met fotovoltaïsche panelen, die zonlicht direct in stroom omzetten. Maar het kan ook anders, met spiegels. Door een heleboel spiegels zonlicht te laten reflecteren naar één centraal punt, wordt het heel heet op die plek. Zo heet dat je zout kunt smelten, en met dat gesmolten zout kun je dan een turbine aandrijven.

De ETH pakt het weer anders aan. Ze gebruiken 169 spiegels om een reactievat te verwarmen. In dat vat komen water en pure CO2 samen. Door de hitte reageren deze tot waterstof en koolstofmonoxide. Dit gas wordt vervolgens naar de onderkant van de toren geleid waar een container staat die gas vloeibaar maakt. De vloeistof bestaat voor16 procent uit kerosine en 40 procent diesel. Deze vloeibare brandstoffen kun je vervolgens aftappen.

Nadelen van duurzame kerosine
Het proces omzeilt sommige nadelen van andere duurzame vormen van kerosine. Doorgaans wordt zulke sustainable aviation fuel gemaakt van restproducten. Afgewerkt frituurvet is populair, maar daar is niet heel veel van aanwezig. Biomassa verbouwen, puur om brandstof te maken, is behoorlijk inefficiënt omdat je bijvoorbeeld vervuilende kunstmest moet gebruiken om de gewassen te verbouwen. En ‘pyrolyse’, het heel heet en zonder zuurstof verbranden van organisch afval, kost een heleboel warmte.

Het proces om het van water en CO2 te maken vraagt ook om veel warmte, maar deze wordt direct door de zon geleverd in het ontwerp van de ETH. Het experiment, dat in het zonnige Spanje plaatsvond, leverde in negen dagen 5191 liter gas op. Het is onduidelijk hoeveel kerosine er precies uit dat gas kwam. Maar het is duidelijk dat het nog kleinschalig is.

Werkt dit in het groot?
En opschalen is dan ook het grote vraagteken. De techniek kan een directer en schoner alternatief voor biomassa-SAF zijn. Zeker als bedrijven CO2 gaan afvangen uit hun schoorstenen en dit gebruiken om kerosine te maken, komen er mooie kringlopen op gang. Maar zijn er genoeg plekken op aarde om grote installaties te bouwen?
voda
0
In My Backyard Please deelt tips voor participatie bij multifunctionele zonneparken

TNO, WUR, TS Visuals en Design Innovation Group hebben tips en tricks opgesteld voor de ontwikkeling van multifunctionele zonneparken die wél geaccepteerd en omarmd worden door omwonenden.

Het document met tips en tricks is opgesteld als afronding van het innovatieproject ‘In My Backyard Please’. Daarin hebben de organisaties 3 jaar lang onderzoek gedaan naar hoe multifunctionele zonneparken ontworpen en ontwikkeld moeten worden die wél geaccepteerd en omarmd worden door omwonenden.

Praktijkvoorbeelden
Het document ‘Praktische participatie rond multifunctionele zonneparken’ bevat een rijk assortiment aan inzichten, geleerde lessen en praktische tips voor participatie. Deze inzichten, lessen en tips zijn steeds geïllustreerd met concrete praktijkvoorbeelden.

Het document is hier te downloaden.

Bewoners enthousiast
TNO, WUR, TS Visuals en Design Innovation Group bereikten in het project ‘In My Backyard Please’ vorig jaar een mijlpaal. Toen werd voor het zonnepark op de voormalige afvalberg in buurtschap Nauerna een proefopstelling geplaatst met nieuw ontwikkelde zonnepanelen.

Nu het innovatieproject is afgerond, constateren de organisaties dat een groep bewoners enthousiast aan de slag wil met het construeren van een zonnepark dat vernieuwend is in de vormgeving. ‘Dit ondanks de ingrepen in hun leefomgeving die een negatieve impact op de door hun gezochte kwaliteiten van rust, ruimte en een groene omgeving hebben gehad en nog zullen hebben’, is te lezen in het eindrapport van het innovatieproject. ‘Ondanks de aanleg van een grote afvalberg en een enorm haventerrein met loodsen wil de Belangengroep Nauerna in het park op de afvalstort, dat zij na een lange juridische strijd hebben afgedwongen, een deel van hun groene ruimte invullen met een zonnepark van circa 7 hectare.’

Winst
‘Dat is groter dan strikt noodzakelijk voor de energie-autonomie van hun kleine dorp, maar wel kleiner dan de wens van Afvalzorg en de gemeente Zaanstad’, vervolgt de eindrapportage. ‘Als onderzoekers op zoek naar manieren om de energietransitie te versnellen, concluderen we dat de positieve houding van een meerderheid van de bewoners tegenover een zonnepark, dat groter is dan nodig voor eigen energieverbruik, winst is voor de energietransitie.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Provincie Utrecht: te veel zonne-energie, meer windenergie nodig in 3 Regionale Energiestrategieën

De 3 Regionale Energiestrategieën in de provincie Utrecht bevatten te veel plannen voor zonne-energie. De provincie Utrecht stelt daarom dat de gemeenten extra plannen voor de komst van windmolens moeten maken.

Op basis van de tussenbalans over de Regionale Energiestrategieën in de provincie Utrecht - RES U16, RES Amersfoort en de 3 Utrechtse gemeenten in RES Foodvalley - concludeert het provinciebestuur dat de 3 energieregio’s een extra inspanning moeten doen om de Klimaatdoelen voor 2030 te halen.

Achterblijven
Met name het achterblijven van planvorming rond windenergie zet volgens het provinciebestuur de provincie onder druk. Naar verwachting wordt met de huidige voortgang iets meer dan de helft van de doelstelling van 2,4 terawattuur wind- en zonne-energie in 2030 gerealiseerd, te weten 1,38 terawattuur.

Om de deadline van 2030 te halen, moeten volgens het tijdpad van de RES de projecten vergund zijn op 1 januari 2025. Om dat te halen, moeten medio 2022 de procedures gestart zijn. Nu dit voor het overgrote deel van de plannen nog niet het geval is, komt het halen van de doelen in gevaar. De provincie roept gemeenten daarom op voor 1 december met meer locaties voor windmolens te komen en om bestaande plannen sneller op te pakken. Mochten gemeenten voor die datum onvoldoende plannen aandragen, dan is het alternatief dat zij de keuze voor locaties overlaten aan de provincie. Wettelijk is de provincie bevoegd om plannen vast te stellen voor windparken van meer dan 5 megawatt. Inzet van de ruimtelijke bevoegdheden heeft echter niet de voorkeur van de provincie, want die ziet liever dat gemeenten zelf plannen oppakken. Ondersteuning van gemeenten om tot meer en concretere windplannen te komen, krijgt daarom prioriteit.

Balans zon-wind
Want waar de realisatie van zonnepanelen op daken goed op schema ligt, zijn sommige plannen die in de RES’en waren opgenomen voor windparken weggevallen en zijn daar weinig tot geen andere plannen voor in de plaats gekomen. Ook zijn er te weinig uitgewerkte reserveplannen.

Momenteel is de verhouding in opgesteld vermogen aan zonne- en windenergie in de 3 Utrechtse RES’en circa 90 om 10 procent. De provincie stelt dat dit geen goede balans is. Voor een goede balans zou het nodig zijn om in 2030 provinciebreed minimaal jaarlijks 1 terawattuur windenergie op te wekken.

Door Edwin van Gastel

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Trina Solar bouwt nieuwe verticaal geïntegreerde gigafabriek voor zonnepanelen

De Chinese fabrikant Trina Solar heeft het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe verticaal geïntegreerde fabriek voor de productie van polysilicium, wafers, zonnecellen en zonnepanelen.

De gigafabriek voor Trina Solar’s zonnepanelen uitgerust met zonnecellen gebaseerd op wafers van 210 bij 210 millimeter wordt gebouwd in Xining, de hoofdstad van de centraal-Chinese provincie Qingha.

Eind 2023
De fabriek zal straks productielijnen herbergen voor de jaarlijkse productie van 300.000 ton industrieel silicium, 150.000 ton zeer zuiver polysilicium, 35 gigawattpiek monosilicium, 10 gigawattpiek wafers, 10 gigawattpiek zonnecellen en 10 gigawattpiek zonnepanelen.

Het project zal in 2 fasen worden verdeeld. In fase I zal de verwachte jaarlijkse productie van industrieel silicium 100.000 ton zijn, van zeer zuiver polysilicium 50.000 ton, van monosilicium 20 gigawattpiek, van wafers 5 gigawattpiek, van zonnecellen 5 gigawattpiek en 5 gigawattpiek zonnepanelen. Fase I moet eind 2023 klaar zijn en fase II – waarin de volledige productiecapaciteit bereikt wordt – eind 2025.

Volgende generatie n-type
Omdat de pv-industrie volgens Trina Solar snel op weg is naar een nieuwe fase voor n-type pv-technologie moet er een keten worden opgezet om de industrialisatie van de volgende generatie n-type zonnecellen te verbeteren.

Bekijk de zonnepanelen van Trina Solar die in de Benelux te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Groendus plaatst 4.800 zonnepanelen en 6 laadpalen bij Cordstrap

Groendus heeft bij Cordstrap in Oostrum 4.800 zonnepanelen en 6 laadpalen met 12 laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Het transportzekeringsbedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel.

Om te werken aan duurzame ontwikkelingen is er een speciaal Environment, Social & Governance (ESG-)team samengesteld. Groendus treedt op als partner om het energiebeheer van Cordstrap onder de loep te nemen en te verduurzamen. Het leasen van de zonne-energiecentrale is een belangrijke eerste stap.

EcoVadis
Eerder dit jaar heeft EcoVadis de duurzaamheidsinspanningen van Cordstrap beloond met de Gold Sustainability Rating. EcoVadis, een van de grootste leveranciers van duurzaamheidsratings, beoordeelt de duurzaamheidssystemen van bedrijven op 4 kerngebieden: Milieu, Bedrijfsethiek, Arbeids- & Mensenrechten en Duurzaam Inkopen. Met de Gold Rating behoort Cordstrap tot de top 5 procent van bedrijven wereldwijd en de top 1 procent van bedrijven in de transportsector op het gebied van duurzaamheid.

Waar grote delen van het land kampen met overbelasting van het energienet is daar in het Limburgse Oostrum bij Cordstrap geen sprake van. Marc Janssen, vicepresident bij Operations Cordstrap: ‘Bij dit project voorziet circa 46 procent van de ruim 10.000 vierkante meter zonnepanelen in onze on-site energiebehoefte. De overige 54 procent leveren we terug aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren we op jaarbasis stroom voor ruim 370 huishoudens.’

Voldoende ruimte
Na een succesvolle subsidieaanvraag via de SDE++ is de pv-centrale inmiddels opgeleverd.

Harold Cornelissen, Maintenance Manager Cordstrap Oostrum: ‘Groendus heeft samen met de leveranciers de installatie gerealiseerd. Er is voor een nieuw montagesysteem gekozen dat ervoor zorgt dat het regenwater ook in extreme situaties goed weg kan. In de projectfase was er veel aandacht voor een veilige werkomgeving en uitvoering volgens de afgesproken specificaties. Dit resulteert momenteel in een stabiele levering van groene stroom naar onze site en omliggende woningen’.

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
85 procent Nederlanders neutraal of positief over zonnepark in de buurt

85 procent van de Nederlanders is neutraal of positief over een zonnepark binnen 5 kilometer van zijn huis. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 2.000 Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Statkraft.

Een ruime en groeiende meerderheid van de Nederlanders staat volgens Statkraft uitgesproken positief tegenover lokaal geproduceerde duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.

Geen Russisch gas meer
Een meerderheid van 61 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de energierekening. Een derde wil dat er helemaal geen Russisch gas meer geïmporteerd wordt. Nederland zou beter in staat moeten zijn om in de eigen energiebehoefte te voorzien, vindt een ruime meerderheid van 71 procent. 68 procent van alle Nederlanders maakt zich zorgen over de impact van de klimaatcrisis, met vooral zorgen over extremere weersomstandigheden.

‘Zij maken zich duidelijk zorgen over onze nog fossiele energievoorziening die erg afhankelijk is van slechts een handvol landen, waaronder Rusland’, stelt Niels van der Linden, Vice President Wind en Zon van Statkraft Nederland. ‘Wij zijn blij met de stijgende positiviteit tegenover hernieuwbare energie. Statkraft investeert flink in lokale, duurzame energie. We breiden onze hernieuwbare capaciteit van onder andere zon en wind wereldwijd fors uit met in totaal 30 gigawatt extra in 2030.’

Waterstof
Uit het onderzoek blijkt dat de kennis van waterstof in Nederland beperkt is. 46 procent van de Nederlanders stelt bekend te zijn met waterstof als energiedrager. Van die groep weet slechts 30 procent het verschil tussen groene, blauwe en bruine waterstof. Toch meent een ruime meerderheid – 58 procent van alle Nederlanders – dat groene waterstof gemaakt met elektriciteit afkomstig van windmolens en zonnepanelen een sleutelrol zal spelen in de transitie naar schone energie.

Van der Linden besluit: ‘We hebben de ambitie uitgesproken om ons op het gebied van groene waterstof te ontplooien tot een toonaangevende partij. In 2030 wil Statkraft in Noorwegen, Zweden en daarbuiten in totaal 2 gigawatt groene waterstofcapaciteit hebben ontwikkeld.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Brand bij zonnepark Sas van Gent: 5.000 vierkante meter gras vat vlam, geen zonnepanelen in brand

Zonnepark Sas van Gent is getroffen door een brand. De brandweer is dinsdagavond drukdoende geweest met het blussen van gras dat vlam vatte. Shell meldt dat de schade aan het zonnepark lijkt mee te vallen.

Er hebben geen zonnepanelen vlam gevat, maar wel is de bekabeling van de zonnepanelen op sommige plaatsen aangetast. Hoe lang de herstelwerkzaamheden aan de zonneweide gaan duren, is nog onbekend.

Stevige wind
‘Wat begon met een melding die we iedere zomer wel een paar keer krijgen, een buitenbrand op een warme dag, eindigde 6 uur later als zeer grote brand en de inzet van vele collega’s van omliggende korpsen’, aldus de brandweer Sas van Gent. ‘Door een onbekende oorzaak heeft het gras rondom het zonnepark vlam gevat. Het droge gras en de toch wel stevige wind zorgden ervoor dat er al snel een groot stuk brandde.’

Treinverkeer stil
De brandweerinzet was zwaar door de hoge buitentemperatuur, daarnaast was de bereikbaarheid van het grote brandende oppervlak lastig. Er zijn daarom veel brandweereenheden ingezet voor het bestrijden van deze brand. Samen met Brandweer Westdorpe, Brandweer Sluiskil, Brandweer de Koegors, Brandweer Axel, Brandweer Mauritsfort en Brandweer Arnemuiden heeft de Brandweer Sas van Gent de brand bestreden.

Door de buitenbrand werd het treinverkeer langs het zonnepark tijdelijk stilgelegd, omdat rook over het spoorwegemplacement trok.

Eerder
15 maart 2022
Shell neemt zonnepark Sas van Gent-Zuid in gebruik
9 november 2021
Shell: bouw zonnepark Sas van Gent op voormalige vloeivelden suikerfabriek bijna klaar

Door Edwin van Gastel

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
6.123 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 ... 303 304 305 306 307 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
910,59  +6,38  +0,71%  10 mei
 Germany40^ 18.773,50 +0,47%
 BEL 20 4.013,33 +0,70%
 Europe50^ 5.084,27 -0,02%
 US30^ 39.507,00 0,00%
 Nasd100^ 18.156,80 0,00%
 US500^ 5.221,51 0,00%
 Japan225^ 38.190,30 0,00%
 Gold spot 2.360,72 0,00%
 EUR/USD 1,0774 +0,03%
 WTI 78,28 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Accsys +5,43%
CM.COM +2,92%
NX FILTRATION +2,63%
RANDSTAD NV +2,61%
ForFarmers +2,43%

Dalers

Kendrion -2,99%
UMG -2,95%
Alfen N.V. -2,63%
EBUSCO HOLDING -2,29%
VIVORYON THER... -1,85%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront