Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
aexo
0
ze moeten gewoon de elektrische auto ontmoedigen, de auto, de bron van alle ellende.
voda
0
Oh, oh, oh...

E10 is juist slechter voor het klimaat, blijkt uit nieuw onderzoek
Artikel van Redactie TopGear • 4 uur geleden

Dat oldtimers, grasmaaiers en scooters E10-brandstof niet zo leuk vinden, dat is wel redelijk bekend. Maar blijkbaar is de duurzame brandstof ook helemaal niet zo leuk voor Moedertje Natuur. Als we geen gewassen meer zouden verbouwen om biobrandstoffen van te maken, dan zouden we een grotere reductie in CO2 kunnen realiseren.

Transport & Environment liet een onderzoek uitvoeren door het Duitse Institut für Energie- und Umweltforschung (IFEU) naar biobrandstoffen. De E10 die hier uit de pomp komt, bestaat voor tien procent uit de biobrandstof ethanol. Dit wordt weer gemaakt van gewassen zoals maïs, suikerbiet en zonnebloemen.

Planten zijn beter dan gewassen voor E10
En daar zit hem net, volgens het onderzoek. Als we de gewassen niet zouden verbouwen en op die grond gewoon de natuur zijn gang laten gaan, dan zouden de planten op dat stuk land twee keer meer CO2 absorberen dan er nu minder wordt uitgestoten door biobrandstoffen. Door E10 te gebruiken, maken we het CO2-probleem dus alleen maar erger.

Een ander gebruik voor het land zou het plaatsen van zonnepanelen zijn. Als we op 2,5 procent van de landbouwgrond die nu ingezet wordt voor biobrandstoffen juist zonnepanelen zouden plaatsen, dan levert dat net zoveel energie op als alle biobrandstoffen bij elkaar. Deze groene energie kan gebruikt worden voor EV’s.

De gewassen kunnen 120 miljoen mensen voeden
En ander punt is dat de gewassen ook gebruikt kunnen worden voor voeding. Als je kijkt naar hoeveel calorieën aan eten we nu verbranden als biobrandstof, dan staat dat gelijk aan genoeg voedingswaarde voor 120 miljoen mensen. De gewassen gebruiken voor eten, zou wel betekenen je landbouwgrond niet kunt teruggeven aan de natuur. Er zou dan geen reductie in CO2 zijn.

Langer kritiek op E10
De minister van milieu in Duitsland liet zich al eerder uit over E10. ‘In tijden van meerdere crisis – het uitsterven van soorten, klimaatcrisis, voedselcrisis – geldt op een heel bijzondere manier: planten horen op het bord, niet in de tank’, zei de minister eerder. Zij wil dat het aandeel biobrandstoffen uit planten sterk afneemt en verdwijnt.

Overigens is het mogelijk om de ethanol voor E10 ook te maken uit groenafval of bijvoorbeeld oud frituurvet. Hiervan is echter niet genoeg om alle ethanol van te maken die nodig is als E10 verplicht blijft in Europa. Moet EU iedereen subsidie geven om een Princess-frituurpan aan te schaffen, of moeten we dan gewoon stoppen met E10?

Waarom je soms beter Euro 98 kunt tanken in plaats van Euro 95 (ook als je auto tegen E10 kan)
© TopGear Nederland

Met sub-links:

www.msn.com/nl-nl/auto/nieuws/e10-is-...
voda
0
E.ON zet 33 miljard euro apart voor energietransitie

2023 wordt 'crisisjaar'.

(ABM FN-Dow Jones) Energiebedrijf E.ON wil tot en met 2027 33 miljard euro investeren in de energietransitie. Dit meldde het Duitse bedrijf woensdag.

Daarmee wil de onderneming tegemoetkomen aan de criteria voor duurzaamheid en uitstoot schadelijke stoffen die zijn opgesteld door de Europese Unie.

In 2022 boekte E.ON een nettowinst van 1,8 miljard euro, een afname van maar liefst 61 procent, terwijl de omzet met 50 procent steeg naar bijna 116 miljard euro.

De aangepaste nettowinst steeg juist met 9 procent naar 2,7 miljard euro. En de aangepaste EBITDA steeg met 2 procent naar net geen 8,1 miljard euro.

E.ON keert een dividend uit van 0,51 euro per aandeel, 2 cent meer dan over 2021.

Het lopende boekjaar wordt door E.ON gezien als een 'crisisjaar'. Het energiebedrijf rekent op een aangepaste nettowinst van 2,3 tot 2,5 miljard euro en een aangepaste EBITDA van 7,8 tot 8,0 miljard euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Brusselse stroomplannen: ’Apart tarief voor opladen stekkerauto’
Door ALEXANDER BAKKER EN THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 16:40
Gisteren, 15:25
in FINANCIEEL

STRAATSBURG - De langverwachte voorstellen van de Europese Commissie voor hervorming van de elektriciteitsmarkt zijn minder ingrijpend dan lidstaten als Nederland en Duitsland vreesden. Brussel zegt dat vooral consumenten en ondernemers moeten profiteren van de plannen via lagere en meer voorspelbare energienota’s.

Eurocommissaris Simson (Energie) wil twee stroomcontracten per huishouden. ANP/HH

Na een zomer van prijsrecords kondigde EU-kopstuk Ursula von der Leyen met veel bombarie een hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt aan. Maar na veel verzet van Duitsland en kleinere noordelijke landen zijn ideeën voor radicale ingrepen op de lange baan geschoven. Zo kwam de Europese Commissie dinsdag niet met een voorstel om de elektriciteitsprijs los te koppelen van de gasprijs.

BEKIJK OOK:
De Staat in kernenergie? ’Een risico, maar we kunnen eraan verdienen’

Twee contracten
In het pakket zitten een aantal voorstellen die de consument direct raken. Zo moet iedereen in de toekomst het recht krijgen om twee contracten af te sluiten. Een met een vast tarief voor alledaags verbruik en nog een tweede contract met een dynamische prijs. „Die kunnen mensen gebruiken voor het opladen van de elektrische auto op een moment dat de prijs laag is”, legt Eurocommissaris Kadri Simson uit. „Bijvoorbeeld buiten piekuren.”

In de praktijk kunnen huishoudens dit straks zelf regelen via een app op de mobiele telefoon. Dit soort digitalisering brengt wel weer nieuwe privacyzorgen met zich mee. Een andere nieuwigheid is het voorstel om het voor consumenten mogelijk te maken zelfgeproduceerde groene stroom te delen. Wie bijvoorbeeld veel zonnepanelen op het dak van zijn woning heeft, maar zelf de opbrengst niet volledig gebruikt, moet het in de toekomst aan de buurman kunnen verkopen.

BEKIJK OOK:
Met een app uitkienen wanneer je de was goedkoop kunt draaien: opmars van dagprijzen

Crisismaatregelen
Tegelijkertijd wil Brussel de onder stoom en kokend water bereikte crisismaatregelen van afgelopen najaar een permanenter plekje geven. Zo zou een lidstaat moeten kunnen besluiten om tijdens een energiecrisis de retailprijzen te bevriezen. Het afromen van overwinsten komt in een andere vorm permanent terug, als het aan Brussel ligt.

De Commissie wil afdwingen dat lidstaten bij subsidies voor bijvoorbeeld windmolenparken en kerncentrales gaan werken met ’tweerichtingen contracts for difference’. In zo’n contract stellen de elektriciteitsproducent en de Staat een prijsgarantie vast. Als de verkoop van de elektriciteit op de markt minder oplevert moet de Staat het verschil betalen. Als de marktprijs juist heel hoog is geldt een inkomstenplafond voor de producent: de Staat gaat dan de overwinst afromen.

Brussel wil dat lidstaten dit geld verplicht gebruiken om kwetsbare huishoudens en kleine ondernemers te stutten. „Onnodig beperkend”, zo reageert de branchevereniging Energie-Nederland op het gedwongen gebruik. Duurzame productie is volgens haar ook op andere manieren, bijvoorbeeld via de markt, te bereiken.

BEKIJK OOK:
Nederlandse energiesector in verzet tegen radicale ingrepen Brussel: ’Vrije elektriciteitsmarkt werkt’

Compromis
Zuid-Europese landen willen een veel stevigere hervorming. Landen als Nederland en Duitsland willen juist weinig veranderen. De Nederlandse energiesector ageerde eerder tegen het te permanent maken van crisismaatregelen en vindt dat er een impactanalyse moet komen om de gevolgen goed in kaart te brengen. Brussel heeft dat nog niet gedaan.

Branchevereniging Energie-Nederland zegt ’heel blij’ te zijn met deze voorstellen. „Marktwerking en vrije prijsvorming vormen de beste basis voor lage energieprijzen voor huishoudens”, aldus de directie. Al met al zegt Energie-Nederland blij te zijn „dat wordt afgezien van stevige marktingrepen waarvan eerder sprake was.” Maar er blijft nog onnodige regelgeving over, constateert zij. Zoals het afschaven van de pieken in de vraag gedurende de dag. „Dat voert de markt nu al uit”, stelt zij.

De komende tijd zal blijken of het compromis van Brussel voldoende steun krijgt. De bal ligt nu bij het Europees Parlement en de EU-landen.

De heffing op zogeheten inframarginale inkomsten van hernieuwbare energie wordt in ieder geval niet voortgezet, constateert Energie-Nederland. Daarvan was eerder wel sprake. De Nederlandse sector was altijd tegen de invoering van zo’n heffing. „Omdat dit de investeringen in hernieuwbare energie, die zo hard nodig zijn voor de energie- en klimaattransitie, alleen maar belemmert”, stelt zij in reactie op de plannen.

BEKIJK OOK:
Is een vast energiecontract slim of juist niet?

www.telegraaf.nl/financieel/208956057...
hirshi
0
WTI Crude naar € 67,77 per barrel gedaald.
Een forse daling van de dagprijzen.
Een prijs die we lang niet hebben gezien.
Althans niet in 2023 en niet in 2022.

Als die daling verder doorzet gaat Putin het nog moeilijk krijgen met de financiering van zijn oorlogsindustrie.
voda
0
Nederland gaat grootschalig waterstof produceren op zee boven Groningen: "Lopen wereldwijd voorop"
Artikel van admin • Gisteren om 09:22

Geen gas meer uit Groningen, maar waterstof? Ten noorden van provincie komt een windpark waar op grote schaal waterstof wordt geproduceerd. Dat maakt minister Rob Jetten bekend. “Met dit plan lopen we wereldwijd voorop.”

© Aangeboden door Change Inc.

Volgens het ministerie moet het windpark ten noorden van Groningen de grootste waterstofproductielocatie op zee worden. Het windpark zal zo’n 500 megawatt aan elektrolysecapaciteit krijgen. Het gebied boven de Waddenzee is volgens minister Rob Jetten de ideale locatie, omdat hier al een windpark gepland stond. Bovendien denkt hij dat een bestaande aardgasleiding hergebruikt kan worden voor het transport naar land én dat het goed aangesloten kan worden op het waterstofnetwerk op land.

Duidelijkheid scheppen
“Dit is een flinke schep bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord: vier gigawatt elektrolyse in 2030”, zegt Jetten. “Het gebied hebben we nu al als voorkeurslocatie aangewezen, zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en we de sector duidelijkheid geven, zodat zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken.” Volgens het ministerie is er veel draagvlak voor het project in Groningen en steunen lokale overheden de plannen. “De provincie en de gemeente zetten vol in op een groene economie, waarbij de productie van duurzame energie centraal staat.”

Samenwerking in de regio
Het ministerie werkt samen met de regio Groningen en andere betrokken partijen rondom het Waddengebied. Momenteel wordt onderzocht hoe een waterstofleiding van het windpark naar land gebracht kan worden en ‘hoe de waterstofproductie veilig en ecologisch verantwoord kan gebeuren’. Dit jaar nog wordt uitgewerkt hoe het waterstofnetwerk op zee eruit moet komen te zien en moet duidelijk worden of het mogelijk is om bestaande gasleidingen te hergebruiken. Rond 2031 moet het windpark operationeel zijn.
voda
0
Kwart meer zonnepanelen, toch minder opbrengst door grauwe winter
Door PIETER VAN ERVEN DORENS

7 min geleden
in GELD

AMSTERDAM - Zonnepanelen wekken in de winter veel minder stroom op dan zomers, maar afgelopen winter was het volgens leverancier Zonneplan wel érg mager. Zelfs met de enorme toename van het aantal geïnstalleerde panelen erbij kwam het resultaat lager uit.

Afgelopen winter werd in Nederland 257 megawattuur (MWh) minder zonne-energie opgewekt dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Zonneplan vrijdag. En dat terwijl het totale geïnstalleerde zonnestroomvermogen vorig jaar met een recordpercentage van 26% groeide, zo citeert het bedrijf het Solar Trendrapport 2023.

BEKIJK OOK:
Installeren zonnepanelen levensgevaarlijk: ’Cowboy stapt zomaar ladder op’

Zonnig ’22
Zonneplan wijt de terugval vooral aan een fors lager aantal zonuren dan het jaar ervoor. Het waren er 96 minder, ofwel een daling van 28% ten opzichte van de winter van 2022. Die was wel uitzonderlijk zonnig, zegt het bedrijf erbij.

Ook windmolens produceerden volgens Zonneplan aanzienlijk minder dan in de winter van 2022, liefst 760 MWh minder. In die winter waren er volgens het energiebedrijf meer stormen. „De eerste maanden van 2022 werden gekenmerkt door de stormen Corrie, Dudley en Eunice. Die hadden logischerwijs grote invloed op de hoeveelheid windenergie die werd opgewekt.”

BEKIJK OOK:
Saldering stopt, heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen?

Export
Vergeleken met twee jaar geleden werd er afgelopen winter volgens Zonneplan wél aanzienlijk meer windenergie opgewekt. Afgelopen winter wekten windmolens 62 uur meer dan 50% van de gevraagde stroom op dat moment op. Zonnepanelen hadden zelfs 93 uren een dergelijk aandeel. Samen produceerden de zon en de wind zelfs 45 uur lang meer stroom dan er op dat moment gevraagd werd. Op die momenten werd dus netto stroom geëxporteerd naar buurlanden.

www.telegraaf.nl/financieel/175147164...
voda
0
TenneT steekt €23 miljard in nieuw netwerk: ’Project van de eeuw’
Door THEO BESTEMAN

20 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Netbeheerder TenneT heeft de grootste aanbesteding in zijn bestaan gedaan: het staatsbedrijf steekt de komende acht jaar €23 miljard nieuwe aansluitingen. Die zijn voor de Noordzee vergelijkbaar met 22 extra energiecentrales.

Tennet is bezig met aansluiten van toekomstige windpark op het Nederlandse stroomnetwerk. ANP/HH

„Dit wordt een van de belangrijkste infrastructuurprojecten van de eeuw”, schetst Tim Meyerjürgens, hoofd operaties bij TenneT, de omvang van de uitbreiding.

De afgegeven aanbestedingen voor acht Nederlandse en drie Duitse aansluitingen aan leveranciers moeten de industrie helpen om te kunnen overschakelen van fossiele brandstoffen op elektriciteit voor hun productie. Tot nu toe loopt die vertraging op.

BEKIJK OOK:
Verdubbeling injectie in stroomnet TenneT geeft geen garantie over leveringszekerheid

Het Nederlandse stroomnet dreigt in veel delen nog steeds op slot te raken vanwege het grote aanbod van stroom van zon en wind, en daarnaast de sterk gestegen vraag naar elektriciteit. Vooral de Russische inval in Oekraïne en de sluiting van het Groningse gasveld zorgden voor een toename van de vraag van consument en bedrijf naar elektrische warmtepompen, zonnepanelen en windenergie. Daarmee is de vraag naar stroom veel sneller gestegen dan de netbeheerders eerder in hun scenario’s hadden berekend.

Geen vergunning
Veel ondernemers krijgen ondanks hun groene plannen evenwel geen nieuwe aansluiting vergund. De bestaande aansluiting mag ook niet worden vergroot in een gebied met beperkte netwerkcapaciteit.

BEKIJK OOK:
Netbeheerder TenneT verhoogt kosten huishoudens na forse omzetgroei
Vorig jaar breidden netbeheerders de capaciteit uit, en werden nieuwe investeringen aangekondigd.
Nieuwe elektriciteitskabels van TenneT naar de windparken Hollandse Kust aangesloten op het landelijk net. ANP/HH

TenneT, dat ook netwerk in Noord-Duitsland beheert, waarschuwde begin dit jaar dat zelfs met de bestaande investeringen het kan voorkomen dat Nederland voor het eerst momenten zonder stroom zal kennen.

TenneT meldt donderdag dat het zogeheten ’transmissiecapaciteit’ met een omvang van 22 elektriciteitscentrales in de Noordzee bij laat bouwen. Het gunt daarbij contracten voor stations op zee en land, die een totale capaciteit van 22 gigawatt bieden.

BEKIJK OOK:
Stroomalarm: een op drie straten moet open en ook thuis knipperende lampen

’Standaard werkt sneller’
Het bedrijf werkt met leveranciers samen in wat een nieuwe marktstandaard voor installaties van 2 gigawatt moet worden. Het claimt daarmee koploper in Europa te zijn. Zo’n tweegigawattsysteem heeft een standaard platform met een nieuw kabelsysteem dat veel meer stroom kan doorsturen. Volgens Marco Kuijpers, directeur voor grote offshore projecten van TenneT, zullen zulke gestandaardiseerde installaties het tempo in voor de Europese energietransitie verhogen.

BEKIJK OOK:
Stroomprijs piekt door schaarste: ’Elektriciteit zal duurder worden’

Drie samenwerkingsverbanden van Hitachi Energy/Petrofac, GE/Sembcorp Marine en General Electric/McDermott gaan de acht Nederlandse en drie Duitse systemen op zee aanleggen. Daarmee kunnen er volgens TenneT sneller grotere hoeveelheden groene elektriciteit van de windparken op de Noordzee naar land komen.

TenneT, dat bezig is met verkoop van zijn Duitse onderdeel tegen mogelijk €20 tot €25 miljard opbrengst, levert zelf straks 40 gigawatt energie. Dat is bijna twee derde van wat Nederland voor 2030 aan 65 gigawatt offshore windenergie wil aansluiten.

BEKIJK OOK:
Dilemma bij mogelijke verkoop TenneT: 25 miljard investeren of oppotten?

www.telegraaf.nl/financieel/813377304...
voda
0
Veel zonprojecten lopen spaak: ’Frustrerend, van maatwerk is geen sprake’
Door GABI OUWERKERK

Gisteren, 20:00
in FINANCIEEL

Plannen voor windturbines leiden vaak tot felle protesten van buurtbewoners, maar dat betekent niet dat ze niet willen bijdragen aan de energietransitie. Burgerinitiatieven voor zonprojecten lopen echter spaak door netcongestie. Miljoenen euro’s aan subsidie blijven onbenut.

David Willemsen voor de tennishal met leeg dak. APA

Het idee van David Willemsen en een aantal buurtgenoten om 1500 zonnepanelen op een sporthal in de Arnhemse wijk Molenbeke te installeren stamt uit 2018. De dakeigenaar ging akkoord, de buurt reageerde enthousiast en de subsidieaanvraag werd goedgekeurd. Er ligt echter nog geen paneel op het dak van de tennishal. „Een dag nadat we de transportakte van Liander hadden ondertekend, kregen we een mail van de netbeheerder dat de aansluiting vanwege netcongestie niet zomaar kon worden gerealiseerd”, aldus Willemsen.

Het aantal collectieve zonprojecten zit in de lift. Sinds 2008 zijn er in totaal 1093 gerealiseerd, waarvan 160 nieuwe projecten in 2022, zo blijkt uit de Lokale Energie Monitor van belangenorganisatie Hier Opgewekt. Zeker 75 zonnedakinitiatieven die in 2021 nog redelijk zeker leken, zijn het afgelopen jaar stopgezet of uitgesteld. Het merendeel had al een subsidiebeschikking op zak. Dat er geen netaansluiting (meer) mogelijk is als gevolg van netcongestie wordt vaak als reden genoemd.

BEKIJK OOK:
Installateur goudhaantje in energietransitie: ’Meer loon dan accountant’

Guus Köster van adviesbureau De Coöperatie expert ziet steeds meer projecten vastlopen. „Op grotere daken in stedelijke gebieden lukt het momenteel niet. En dat frustreert de initiatiefnemers.„ Als begeleider van zonneprojecten in het oosten van het land signaleert hij dat vrijwel alleen kleine projecten doorgaan. „Dan heb je het over honderd tot tweehonderd panelen per dak waar een kleinverbruikersaansluiting voldoet.”

Köster merkt op dat coöperatieve zonneprojecten in eerste instantie vooral gerealiseerd werden door mensen die zelf geen zonnepanelen op hun dak konden installeren, maar wel wilden bijdragen aan de energietransitie. Inmiddels worden ze vaak gezien als duurzame financiële projecten die gemiddeld tot 8% rendement opleveren.

In Den Haag willen ze het gebruik van zonprojecten stimuleren. Om de coöperatieve energietransitie een impuls te geven verruimde minister Jetten (Klimaat en Energie) het subsidiebudget van €92 miljoen in 2021 naar €150 miljoen in 2022 en 2023. Voor 2023 zit daar nog bijna 80% (ruim €117 miljoen) van in de pot. Het is daarnaast niet bekend hoeveel van de toegekende subsidie wordt uitgekeerd, omdat toekenning geen garantie is dat het project kan worden gerealiseerd.

Reservering
Het gaat om een reservering die pas uitgekeerd wordt als de installatie stroom produceert. In 2021 hadden initiatiefnemers na toekenning anderhalf jaar de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Inmiddels is dat opgerekt naar twee jaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat spreekt van een realistische termijn. Veel subsidie zit echter nog in de pot. Zo is in 2021 slechts €19.000 uitgekeerd en voor 2022 is de laatst bekende stand €831.000.

Netbeheer Nederland bevestigt dat er lange wachttijden zijn. Köster wijst daarnaast op het grote tekort aan installateurs, waardoor het vaak niet mogelijk is om direct na het verkrijgen van de netaansluiting de zonnepanelen te laten installeren.

BEKIJK OOK:
Column: koning fossiel is op zijn retour, lang leve de zonnekoning

Coöperatie Molenbeke Energie kreeg de subsidie in 2021 toegekend. „Omdat we geen netaansluiting kunnen krijgen, hebben we een jaar uitstel gekregen. We hebben nu tot 10 maart 2024 de tijd om de installatie te realiseren, anders vervalt de subsidie”, aldus Willemsen die wijst op een datacenter, grote woonflat en bedrijven in de directe omgeving van de tennishal. „De energie die wij opwekken zal nooit opstoppingen in het net veroorzaken, omdat het allemaal lokaal al opgebruikt wordt. Maar daar wordt niet naar gekeken, van maatwerk is geen sprake. De helft van Nederland is gewoon op slot gezet.”

www.telegraaf.nl/financieel/175230809...
voda
0
Overbelaste netbeheerders slaan alarm: ’Ga pepernoten bakken in de zomer’
Door THEO BESTEMAN

Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Nederland is ondanks miljardeninvesteringen nauwelijks voorbereid op de snelle overgang van kolen, gas en olie naar massa’s energie van zon- en windparken. Die overstap gaat al zo snel, dat de politiek onmiddellijk drastische keuzes moet maken waar welke energie kan uitbreiden.

Massa’s aanbod, netbeheerders vragen om keuzes van politiek waar uitbreiding nuttig is. ANP/HH

„Uitstel kan niet meer”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie bij belangenbehartiger Netbeheer Nederland na maanden onderzoek. Nederland moet tot 2050 twee tot drie keer zoveel bijbouwen van wat het in zestig jaar aan energiesystemen heeft opgetuigd, zo schetst hij de uitdaging in een dinsdag te verschijnen rapport. Vanaf 2025 kost de uitbreiding al €8 miljard per jaar.

Bedrijven willen erin investeren, groene stroom is doorgaans goedkoper. Maar onduidelijk is waar dat mag. De politiek treuzelt, aldus Oskam, die twee landelijke netbeheerders (TenneT, Gasunie Transport Services) en de zes regionale netbeheerders vertegenwoordigt.

„We gaan al een in hoog tempo van een energiesysteem dat gericht is op de vraag, met veel fossiele brandstoffen, naar nieuwe netwerken voor enorm veel schone groene stroom. Dat moeten we in balans brengen bij de sterk groeiende vraag naar stroom van zon en wind”, aldus Oskam.

BEKIJK OOK:
Veel zonprojecten lopen spaak: ’Frustrerend, van maatwerk is geen sprake’

’Pepernoten in zomer’
„We moeten stroom leren verbruiken op het goedkoopste moment, als je veel aanbod hebt. Ons perfecte scenario is dat als de zon flink schijnt de bedrijven met de grote hoeveelheid zonnestroom van het dak al pepernoten voor de winter bakken”, zegt Oskam. „In de winter heb je die zonnestroom natuurlijk minder.”

Nieuwe software leidt ondernemers voor hun batterijwagenpark nu al automatisch richting het goedkoopste oplaadmoment van de dag. Andere bedrijven pakken nieuwe technologie ook op. „Wij zien optimisme in de industrie”, aldus Afman. „Maar het mag sneller.”

De rol van gewone Nederlanders verandert komende jaren van vooral afnemer tot producent. Er komen namelijk volgens de experts nog eens zes tot acht keer zoveel zonnepanelen bij. „Nederland lijkt al wel veel zonnepanelen te hebben, we staan in die uitrol echt nog maar aan het begin. Vrijwel iedere consument wordt dankzij de eigen zonnepanelen straks ook energieondernemer.”

Dat aanbod vanuit acht miljoen huishoudens wordt een enorme omslag voor netbeheerders die de stroom afnemen. „Maar ook voor energiesystemen: er komt een enorme vraag naar grote batterijen om al die zon- en windstroom tijdelijk op te vangen”, aldus Oskam.

BEKIJK OOK:
’Kamer en ministerie moeten ingrijpen om chaos op ons overvolle stroomnetwerk te voorkomen’

Windparken
Van zee komt al voor 2,5 gigawatt aan stroom van windparken. Eind dit jaar is dat 4 gigawatt, en in 2050 rond 70 gigawatt. Dat kan niet allemaal op het volle netwerk. „Alle netten voor gas, elektriciteit en warmte moeten dus op de schop. Die uitbreiding gaat ongekend snel”, stelt Oskam.

Er is bovendien haast, voor 2050 wil het kabinet een systeem zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Netbeheer Nederland schotelt vier grote uitrolscenario’s voor. „Dit zijn geen studies, er moéten hiermee politieke keuzes gemaakt worden, landelijk en lokaal. Voor netwerken die in 2040 en 2050 aangelegd dienen te zijn, hebben we nú politieke antwoorden nodig. Bedrijven moeten weten waarin ze investeren”, zegt hij.

Vorig jaar kondigden netbeheerders als Tennet voor de hoogspanning- en regionale beheerders voor de laagspanning miljarden investeringen aan omdat hun leidingen oververhit raken. Bedrijfsterreinen gaan op slot, TenneT vreest tekorten. De uitvoering van die uitrol moet nóg sneller dan eerst gedacht, stelt Oskam. „Het jaar 2040 wordt het nieuwe 2050; de volgende energiesystemen moeten die jaren de tijd krijgen om ingeregeld te worden en stabiliteit te garanderen.”

BEKIJK OOK:
Tweedehands autobatterij redder van instabiel Nederlands stroomnet

Onbenutte ’parels’
Ons volle land heeft voor die stabiliteit wel ’parels’, die nog onbenut blijven. Ze zullen volgens de beheerders bij de overgang naar schone energie cruciaal zijn. „De grote zoutcavernes in Groningen bijvoorbeeld zijn ideaal voor opslag van waterstof. Die energiedrager waterstof is er nog nauwelijks en vooral in de industrie. Maar binnen jaren wel in grote massa beschikbaar. Sla die waterstof in de cavernes op”, suggereert hij.

„We hebben nu op sommige dagen al voldoende hernieuwbare energie uit zon en wind voor de elektriciteitsvraag van heel Nederland. Alleen niet op het moment dat iedereen het afneemt. Stel dat er om wat voor reden een jaar geen zon of wind is, dan zal die voorraad waterstof in de cavernes als vervanger belangrijk blijken”, zegt Oskam. „De les van vorig jaar van de Oekraïnecrisis was de onvoorspelbaarheid van het energieaanbod. Dat wil je niet nog eens als we geen fossiele brandstoffen meer hebben.”

Minister Adriaansens (Economische Zaken) kondigde vrijdag aan ’meer regie’ te nemen nu de industrie - goed voor een miljoen banen - als grootste vervuiler ’schoner en minder belastend’ moet werken. Als bedrijven in nieuwe energie investeren, vragen ze echter eerst of er voldoende netcapaciteit en groene energie is. Nu stuiten ze op wachtlijsten. En andersom willen netbeheerders eerst weten hoeveel klanten ze krijgen om de dikkere kabels aan te leggen. „Zo wachten we op elkaar en kunnen we niet vooruit”, aldus Adriaansens.

Keuzes
Laat de politiek, maar ook op lokaal niveau, gaan kiezen, zegt Oskam. „Alle scenario’s in de lucht houden, dat kan vanwege uitvoeringstijd niet meer.” In Nederland gaan de grote olieraffinaderijen vanwege klimaatafspraken op de schop. „De zes raffinaderijen zullen niet in de huidige vorm blijven bestaan. De raffinagebedrijven weten dit ook wel”, zegt netwerkspecialist Maarten Afman bij Netbeheer Nederland. „Dat worden de keuzes.”

BEKIJK OOK:
’Toekomstvisie nodig op gebruik infrastructuur’

www.telegraaf.nl/financieel/126933388...
voda
0
Netbeheerders verwachten fors meer zonnepanelen: 100 tot 183 gigawattpiek zon-pv in 2050

De netbeheerders verwachten dat Nederland in 2050 over 100 tot 183 gigawattpiek aan zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Dat voorspellen ze in de energiescenario’s van de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050.

Net als bij de eerste editie van de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II2030-2050) hebben de netbeheerders eerst 4 scenario’s voor het energiesysteem in 2050 opgesteld. De scenario’s zijn onderdeel van het eindrapport van de II3050 dat eind 2023 wordt opgeleverd. Waar de netbeheerders 3 jaar geleden echter nog uitgingen van 38 tot 125 gigawattpiek zonnepanelen in 2050 is dat in de nieuwste energiesysteemverkenning verhoogd naar 100 tot 183 gigawattpiek zonnepanelen.

Overeenkomsten
De 4 scenario’ kennen logischerwijs grote verschillen, maar hebben tegelijkertijd ook diverse overeenkomsten. Zo vereisen ze allemaal een snelle afbouw van fossiele bronnen, een snelle groei van de productie van hernieuwbare energie en een transformatie van de industrie, mobiliteit, gebouwde omgeving en landbouw.

Aan de basis van deze systeemveranderingen staat de energie-infrastructuur. De netten voor gassen, elektriciteit en warmte moeten op de schop. De manier waarop verschilt sterk tussen de scenario’s. De grote hoeveelheid onzekerheden in het verloop van de energietransitie is daarbij verwerkt in de scenario’s. Welke scenario ook de werkelijkheid wordt, er moeten de komende jaren een aantal fundamentele keuzes gemaakt worden om ervoor te zorgen dat het klimaatdoel voor 2050 niet uit het zicht raakt.

De meeste hernieuwbare elektriciteit wordt in 2050 opgewekt door windmolens, zowel op land als op zee. De windopwekcapaciteit varieert in de verschillende scenario’s van 48 tot 92 gigawatt en levert daarbij 25 tot 60 procent van het aanbod hernieuwbare stroom. Zon-pv heeft met 100 tot 183 gigawattpiek verreweg de grootste opwekcapaciteit in 2050, maar produceert door de beperktere zonuren 10 tot 20 procent van de hernieuwbare stroom.

De scenario's Klimaatambitie (KA), Nationale drijfveren (ND) en Internationale ambitie (IA) voor 2030 zijn door de netbeheerders gebruikt om hun investeringsplannen voor het kalenderjaar 2024 op te stellen.

Scenario 1 | Decentrale Initiatieven (DEC): 183,1 gigawattpiek zonnepanelen
In dit eerste scenario streeft Nederland naar regionale actie door de particuliere businesscase van klimaatneutrale technieken te ondersteunen. Burgers en lokale gemeenschappen hebben een hoge mate van autonomie en maken eigen keuzes binnen de opgave.

In dit scenario zetten energiecoöperaties vol in op duurzame elektriciteit in de regio, en de regio’s op grootschalige zon-pv; uit te voeren als zonneweides of in combinatie met andere functies. In totaal wordt in dit scenario zo’n 58 gigawattpiek zonnepanelen op land opgesteld. Bewoners en bedrijven zijn in dit scenario zeer actief en benutten hun daken optimaal voor opwek door zonnepanelen. Dit resulteert in een totaal van 125 gigawattpiek zon op dak, waarvan 67 gigawattpiek grootschalig op gebouwen en 58 gigawattpiek kleinschalig op woningen. De hoge benutting van het dakpotentieel is in lijn met de voorgestelde verplichtingsmaatregel voor toepassing van zonnepanelen op daken door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Windenergie is in dit scenario goed voor 15 gigawatt windmolens op land en 45 gigawatt windparken op zee.

Scenario 2 | Nationaal Leiderschap (NAT): 172,6 gigawattpiek zonnepanelen
Nederland streeft in dit scenario naar een energetisch efficiënt systeem binnen de Nederlandse mogelijkheden en stuurt nationaal sterk op de invulling van de energiemix. Overheden maken daarbij keuzes over de technieken die in Nederland gebruikt gaan worden. Hiervoor maakt de overheid verplichtend beleid en regulering en participeert zij financieel in projecten van nationaal belang. Groene waterstof speelt daarbij een belangrijke rol voor het balanceren van het elektriciteitssysteem, voor de levering van hogetemperatuurwarmte in de industrie en als grondstof.

In dit scenario zorgt de landelijke overheid voor grote uitbreiding van het vermogen wind-op-zee, tot 72 gigawatt. Dit vermogen is zodanig afgestemd dat er voldoende waterstof geproduceerd kan worden, zonder van import afhankelijk te zijn. Daarnaast verwacht de nationale overheid dan ook dat op land een grote hoeveelheid windmolens kan komen, namelijk 20 gigawatt. Hiervoor worden gebieden aangewezen. Ook voor elektriciteitsproductie door grootschalige zonneparken opstellingen wijst de nationale overheid gebied aan. In totaal wordt zo’n 58 gigawattpiek aan zon op land opgesteld. Doordat het voor particulieren aantrekkelijk blijft om zonnepanelen te installeren, wordt het dakpotentieel van woningen optimaal benut, wat resulteert in 58 gigawattpiek zonnepanelen op woningen. Ook bedrijven benutten grotendeels het dakpotentieel, goed voor 56 gigawattpiek.
voda
0
Energie Beheer Nederland vult schatkist met €10 miljard
Door THEO BESTEMAN

7 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Energie Beheer Nederland (EBN), dat voor de Staat investeert in het opsporen en winnen van gas en olie, heeft over vorig jaar €9,8 miljard afgedragen aan de Nederlandse schatkist. Maar de gaswinning uit de zogeheten kleine velden bleef achter.

De TAQA-productie voor Bergermeer, waar EBN als partner de opslag vergrootte. ANP/HH

De in 1973 opgerichte zelfstandige onderneming, met de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder, zag de omzet in de energiecrisis met torenhoge prijzen met 300% toenemen op jaarbasis tot €12 miljard. Netto boekte EBN €4,2 miljard winst.

BEKIJK OOK:
Kabinet: kwart miljard voor vulling gasvoorraden

EBN-directeur Jan Willem van Hoogstraten zegt €1,4 miljard aan dividend te kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouder, de Staat. En EBN voegt bijna €3 miljard toe aan zijn eigen vermogen. Dat levert een solvabiliteit op van 25%, zo blijkt dinsdag uit zijn jaarbericht.

Met de afdracht aan de Staat voor de vennootschapsbelasting en de solidariteitsbijdrage komt het totale bedrag uit op €9,8 miljard. Van Hoogstraten spreekt van een uitzonderlijk jaar.

BEKIJK OOK:
Rotterdams Vopak koopt helft lng-terminal Eemshaven

Europa was tot de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 voor een derde afhankelijk van Russisch gas, zo schetst hij. De onderbreking van Russische gasleveringen, de wens om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen en de noodzaak van voldoende voorraden zorgden in de vrije markt voor extreme energieprijzen.

Extra inkopen
De politiek verlangde vorig jaar in de crisis bovendien extra inkopen van gas. Die inkopen worden ook steeds meer gecoördineerd in Europa gedaan. EBN sprong in Nederland bij toen de voorraad in Bergermeer achter dreigde te blijven. Marktpartijen vulden dankzij overheidssteun de berging alsnog, nadat minister Jetten (Energie en Klimaat) €366 miljoen beschikbaar stelde en ook het aandeel van het Russische Gazprom op zich nam.

BEKIJK OOK:
Recordbesparing op gas, maar verslapping dreigt: ’Winter moet nog komen’

Het bedrijf kreeg onder Jetten in de energiecrisis een grotere rol, nadat de D66-bewindsman de uitvoering van het energiebeleid meer in publieke handen legde. Ook dit jaar zal EBN ervoor moeten zorgen dat Bergermeer wordt gevuld voor de komende winter.

Het Groningse gasveld sluit volgend jaar. Enkele putten blijven op de waakvlam. Uit zijn overzicht van EBN blijkt ook dat de gaswinning uit de overige zogeheten kleine velden met 9,9 miljard kubieke meter gas achter blijft.

Dat geldt ook voor investeringen van €165 miljoen. Volgens het staatsbedrijf is winning van aardgas nodig omdat Nederlands gas een lagere CO2-uitstoot heeft dan geïmporteerd gas.

BEKIJK OOK:
Advies: houd Gronings gasveld bij barre winter en grote vraag langer open

www.telegraaf.nl/financieel/154302554...
voda
0
Duitsland zet kerncentrales uit: ’Nederland zit met probleem’
Door THEO BESTEMAN

Updated 51 min geleden
Gisteren, 19:47
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Duitsland sluit komende zaterdag zijn laatste kerncentrales. Meer vervuilende kolen- en gascentrales moeten de capaciteit van ’Atomkraft’ opvangen. Wat betekent die extra uitstoot van broeikasgassen voor buren als Nederland? En gaan wij meer schaarse stroom aan Duitsland leveren?

Einde van een tijdperk, Duitsland sluit zijn laatste kerncentrales. ANP/HH

Vanwaar dit besluit?
De kerncentrales leveren in totaal wel steeds minder stroom. Dertien jaar geleden telde de Bondsrepubliek zeventien kernreactoren. Ze waren goed voor een kwart van de Duitse elektriciteitsbehoefte. In 2000 bereikte de regering van de Groenen met SPD-voorman Gerhard Schröder, later bestuurder bij de Russische gasleverancier Gazprom, met alle energiebedrijven een principe-akkoord om alle Duitse kerncentrales te gaan sluiten.

In 2011 werd definitief tot de Atomausstieg besloten. Dat besluit is ondanks de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne niet gewijzigd, wel is sluiting vertraagd. Binnen de Duitse coalitie was er grote strijd. In oktober vorig jaar hield bondskanselier Scholz kemphanen van ministers Robert Habeck (Groenen) en Christian Lindner (FDP) nauwelijks in bedwang. Het compromis is dat de centrales in Beieren, Baden-Württemberg en Nedersaksen, aan de Nederlandse grens, tot 15 april als reserve open mochten blijven.

Dat punt is nu bereikt. In Duitsland is een einde gekomen aan het atoomtijdperk in de grootste economie van Europa. Duitsland wordt geacht nu zijn kolencentrales op te poken, meer vloeibaar gemaakt gas (lng) te importeren en zijn zon- en windenergie uit te breiden om een energietekort te voorkomen.

Om hoeveel energie gaat het?
De laatste centrales hadden een capaciteit van 4 gigawatt. Ter vergelijking: Borssele levert in Zeeland 540 megawatt. Dat geldt als een kleine centrale. Ongeveer gaat het om een vijfde van wat wij in Nederland aan stroom verbruiken. „Voor het grote Duitsland is de sluiting van deze capaciteit aan kernenergie wel te overzien”, stelt een kernfysicus. Het Duitse ministerie van Economische Zaken ziet de bui hangen: het verlangt van bedrijven concrete plannen voor hoe zij stroomverbruik gaan verminderen.

De hoeveelheid geproduceerde kernenergie mag relatief beperkt zijn, zeker afgezet tegen de Franse productie, maar ze is altijd heel betrouwbaar gebleken. „Die stabiliteit zullen wind- en zonenergie op korte termijn nooit kunnen bieden”, zegt Jacques de Jong van de stichting Energietransitie & Kernenergie, toenmalig hoofd kernenergie bij het ministerie van Economische Zaken.

Raar, in Nederland bouwen we juist kerncentrales?
Ja, in Europa ontbreekt eensgezindheid over kernenergie. België houdt voorlopig vast aan kernenergie. Frankrijk is de grootste leverancier op het continent. Althans op papier; dinsdag boden alle Franse kernenergiecentrales maar 59% capaciteit. Om de haverklap gaan ze in onderhoud. Vele zijn verouderd. In Nederland heeft de coalitie besloten twee kerncentrales te bouwen, en de bestaande te vergroten. Kernenergie levert altijd stabiel stroom, aldus het kabinet, waarmee grote en kleine kerncentrales een ’significante rol’ kunnen spelen in de zekerheid dat we stroom hebben en centrales ons warm houden. De capaciteit van de nieuwe ’kleinere’ SMR-centrales hebben bijna de omvang van de bestaande productie die Borssele kan leveren.

Is dit voldoende?
Voorlopig niet. „Ik maak me grote zorgen”, zegt emeritus hoogleraar Wim Turkenburg aan de Universiteit van Utrecht. „In Duitsland betekent het dat er meer gasgestookte energiecentrales bij komen. Daar is de laatste jaren al in geïnvesteerd. Kolencentrales breiden er uit. De uitstoot daarvan zal deels worden afgevangen en ondergronds worden opgeborgen. Duitsland zal installaties voor zon- en windenergie uitbouwen. Maar ook als die hoeveelheid toeneemt, is er onvoldoende beschikbaar om het land verlicht en verwarmd te houden, stelt hij. „En omdat Nederland met Duitsland in een gezamenlijk energiesysteem zit, betekent het dat we elkaar helpen als er tekorten ontstaan.”

Wat betekent dit voor Nederland?
Nederland krijgt allereerst last van meer uitstoot van bruinkolencentrales in Duitsland, het meeste in de grensgebieden. De bruinkooluitstoot is gevreesd, reizigers in het Ruhrgebied ervaren dat dagelijks. Het zal volgens milieuorganisaties voor een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen in Nederland betekenen.

Nederland liep lang achter, maar heeft volgens lector energietransitie Martien Visser (Hanzehogeschool Groningen) een ’veel klimaatvriendelijker’ mix van aanbod van stroom dan Duitsland.

Opmerkelijk genoeg profiteert Nederland ook van de sluiting van kerncentrales: Amsterdam is de grootste importhaven van steenkool in Noord-Europa. Vanuit de haven gaan de kolen onder andere over de rivieren en met goederentreinen naar het achterland, allereerst Duitsland.

Ook in Nederland kunnen energiecentrales sinds vorig jaar extra kolen verstoken, nadat het kabinet eerder tot sluiting van de centrales had besloten.

"We krijgen een koekje van eigen deeg"
Maar onder de streep zal Duitsland een beroep op Nederland kunnen doen om stroom te leveren. Op termijn krijgt Duitsland stroom opgewekt door onze kerncentrales. Gasunie en TenneT - beheerder van het hoofdstroomnet - hebben een netwerk dat tot in heel noordelijk Duitsland reikt. Nederland bezit steeds minder bruikbaar gas: het bouwt dit jaar het Groningse gasveld af. Tegelijkertijd neemt de vraag naar stroom niet af maar toe.

Concreet betekent het dat de stroom die Nederland verbruikt vooral van gas- en kolencentrales moet gaan komen. En voor nog een klein deel van stroom uit zon- en windparken. Het besluit van Duitsland om 4 gigawatt aan capaciteit aan kernenergie af te sluiten, verhoogt de druk op de prijs van energie. Dat betekent dat in een enkele energiemarkt de Europese prijzen gaan stijgen.

„We krijgen nu een koekje van eigen deeg”, zegt Matthijs Beckers, kernenergie-expert. „Jarenlang heeft Nederland het besluit over kernenergie voor zich uitgeschoven. Nu stopt Duitsland en heeft Nederland op een gedeelde stroommarkt een probleem. Want Duitsland is vooral importeur van stroom.”

www.telegraaf.nl/financieel/261323407...
voda
0
Raad van State steunt bouw windmolens Delfzijl en Brabant, bezwaren omwonenden afgewezen
Door THEO BESTEMAN

Updated 1 uur geleden
Vandaag, 10:20
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Bij Delfzijl mag energiebedrijf Eneco ondanks bezwaren van omwonenden een nieuw windpark met zestien windturbines bouwen. Ook RWE mag zijn windpark in Noord-Brabant bouwen. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag in een cruciale uitspraak bepaald.

Uitspraak Raad van State betekent dat in Delfzijl een serie hoge windmolens gebouwd mag worden, waar Gedeputeerde Staten eerder al toestemming voor had gegeven. ANP/HH

Dit oordeel van de hoogste bestuursrechter ging voor bewonersgroepen en energiebedrijven om een principiële kwestie: mogen lokale overheden in afwachting van nieuwe landelijke normen zelf eisen maken waaraan windparken voor geluid, de slagschaduw en veiligheid moeten voldoen.

Dit is de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak zulke gemeentelijke- en provinciale normen voor een windpark beoordeelt.

BEKIJK OOK:
Duitsland zet kerncentrales uit: ’Nederland zit met probleem’

De windsector, die zit te springen om omgevingsvergunningen van overheden, keek al maanden uit naar deze uitspraak. De norm die de Raad van State stelt gaat over de vergunningen ook voor andere energiebedrijven.

De rijksoverheid werkt aan concrete nieuwe normen specifiek voor het geluid van de turbines, slagschaduw van de windmolens en veiligheid voor de omgeving. Die normen worden dit kwartaal verwacht. Maar ze moeten nog wel eerst langs de Eerste en Tweede Kamer, wat uitstel betekent voor de al ingediende plannen.

Geitenpaadje
Veel overheden wachten die uitspraak overigens af. Enkele andere maakten gebruik van een geitenpaadje dat de rijksoverheid had geboden: als lokale overheden zelf duidelijke normen stellen, konden zij een vergunning afgeven aan energiebedrijven mits die aan de eisen voldeden..

Energiebedrijf Eneco kreeg in Delfzijl in december 2021 toestemming van Gedeputeerde Staten van Groningen voor zijn windpark met zestien turbines. Die reiken tot 136 meter hoog naast het bestaande windpark Delfzijl Zuid in de gemeente Eemsdelta.

Bezwaarmakers vonden dat de overheden veel meer onderzoek hadden moeten doen naar de geluids- en schaduwoverlast en veiligheidsrisico’s. Dat had tot strengere normen moeten leiden. Maar de Raad van State noemt het in zijn uitspraak „niet aannemelijk” dat de gemeente Eemsdelta en de provincie Groningen de veiligheidsrisico’s hebben onderschat. Strengere normen zijn niet nodig.

Uitbreiding Brabant
Energiebedrijf RWE wil in een andere zaak 25 jaar lang vier windmolens laten draaien in zijn windpark Karolinapolder in Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verleende een omgevingsvergunning voor deze windmolens met een maximale hoogte van 215 meter per stuk in het buitengebied van de gemeente Steenbergen.

BEKIJK OOK:
Spanning loopt hoog op bij bouwer reuzenbatterij: keiharde strijd om aandelen

In een reactie zegt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) ’zeer tevreden’ te zijn. Niet alleen kunnen de projecten doorgaan, ,,de uitspraak zorgt voor perspectief voor andere windprojecten op land”, aldus de zegsman. ,,Er zijn meerdere windprojecten die wachten op een uitspraak over lokale normen.”

www.telegraaf.nl/financieel/196941634...
voda
0
EU Lags Behind in Wind Power Expansion, Ember Analysis Shows

According to a recent analysis by Ember, the EU is lagging behind in the expansion of wind power compared to other regions of the world. While the global growth rate for wind power was 17% last year, EU countries only saw a growth rate of 9%. However, the EU still generated a higher percentage of electricity from wind and solar power in 2022 than the global average, with 22% compared to 12%. Germany was highlighted as a leader in the field, generating 32% of its electricity from wind power.

The analysis by Ember considered data from 78 countries, which account for 93% of global electricity consumption. The report noted that the slow progress in the EU can be attributed to the complex regulatory frameworks and planning procedures that often lead to delays in the approval and construction of wind power projects.

"The EU has the potential to lead the world in the expansion of wind power, but we need to simplify the regulatory process and make it easier for companies to invest in clean energy," said an Ember spokesperson. "We also need to prioritize the modernization of electricity grids to ensure that the power generated from wind and solar sources can be efficiently transported and distributed."

The report also emphasized the importance of wind power expansion in the fight against climate change, noting that it is crucial for countries to increase their renewable energy capacities in order to reach their emission reduction targets.

The EU has set a goal of achieving carbon neutrality by 2050 and increasing its share of renewable energy to 32% by 2030. While progress has been made towards these targets, the analysis by Ember suggests that more needs to be done to accelerate the expansion of wind power in the region.
Kees1
0
Heeft NL nu op of rond het staatsbezoek van Macron zo ongeveer twee nieuwe Franse kerncentrales gekocht? Weet iemand dat?

www.telegraaf.nl/financieel/188517360...
aexo
0
„Ik hoop dat EDF een concurrerend bod kan neerleggen”, zegt de Franse minister Agnès Pannier-Runacher (Energietransitie).

ik hoop het niet.

de 2 andere zijn denk ik tjechië en zuid-korea.

ze zullen wel idioot laag bieden, maar een bod mag niet idioot zijn, dan moet de hele bende overnieuw.
aexo
0
ik ben al 30 jaar bezig met de regering, om ze af te laten zien van kerncentrales. ik had meeval van duitsland en japan, maar nu zit het tegen omdat rusland op de zwarte lijst staat, maar ik hou wel moed dat die dingen er niet gaan komen.
voda
0
German tender awards 1.95 GW of solar as interest resurges

German tender awards 1.95 GW of solar as interest resurges Solar park Massbach in Bavaria, Germany. Photo by EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG.

Germany has selected 1.95 GW of projects in the first round of the ground-mounted solar tender for 2023 which was significantly oversubscribed as enthusiasm for the competition is increasing.

For the call with a March 1 deadline, the Federal Network Agency has received 347 proposals with a combined capacity of 2.86 GW which significantly exceeded the targeted 1.95 GW. As many as 245 projects for ground-mounted solar parks and solar plants on structural systems that are neither buildings nor noise barriers were accepted and 25 were excluded due to formal errors, the power regulator said on Thursday.

Klaus Mueller, president of the Federal Network Agency, commented that for the first time since June 2022, the amount of bids received has significantly exceeded the offered capacity and never before have so many bids been submitted in such a tender.

Mueller stressed that now it is important to maintain a high level of bids in order to push ahead with the necessary expansion in the long term.

The volume-weighted average price in the round came in at EUR 0.0703 (USD 0.077) per kWh and bids ranged from EUR 0.0529 to EUR 0.0730 per kWh. In January, Germany raised the price cap by 25% to EUR 0.0737 per kWh in an effort to revive the flagging interest in the auction.

Bavaria was once again a leader with 119 successful bids with a combined capacity of 845 MW followed by Brandenburg with 223 MW and Rhineland-Palatinate with 163 MW.

The next round of the tender in this category is scheduled for July 1, 2023.

(EUR 1 = USD 1.092)

renewablesnow.com/news/german-tender-...
3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
879,55  +9,28  +1,07%  13:24
 Germany40^ 18.060,80 +0,80%
 BEL 20 3.865,66 +0,20%
 Europe50^ 4.978,05 +0,79%
 US30^ 38.110,17 -0,04%
 Nasd100^ 17.615,02 +1,07%
 US500^ 5.085,29 +0,80%
 Japan225^ 37.925,55 +0,53%
 Gold spot 2.346,58 +0,62%
 EUR/USD 1,0731 +0,02%
 WTI 84,16 +0,49%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

ASMI +7,19%
EBUSCO HOLDING +6,58%
Corbion +4,56%
Alfen N.V. +3,76%
NX FILTRATION +3,38%

Dalers

SIGNIFY NV -8,01%
IMCD -7,99%
Wereldhave -7,62%
BESI -4,01%
ABN AMRO BANK... -3,84%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront