Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.502 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 » | Laatste
Rowi62
0
Mijn elektriciteits rekening heb ik in 2 landen:

Kijk ik naar mei 2023 excl vaste kosten incl. tax:

Spanje: prijs per kw 0,2476 EUR (Iberdrola)
Nederland: prijs per kw 0,4586 (Greenchoice kwartaal contract tot juni 2023)
jrxs4all
0
quote:

Rowi62 schreef op 8 juni 2023 09:26:

Mijn elektriciteits rekening heb ik in 2 landen:

Kijk ik naar mei 2023 excl vaste kosten incl. tax:

Spanje: prijs per kw 0,2476 EUR (Iberdrola)
Nederland: prijs per kw 0,4586 (Greenchoice kwartaal contract tot juni 2023)
Ik betaalde in mei in Nederland 0,215 cent per kWh incl alle belastingen (Zonneplan)
voda
0
Gratis aardwarmte als groeimotor van Nederland hapert
Door THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 21:48
Gisteren, 19:37
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Honderdduizenden woningen krijgen komende jaren aardwarmte. Investeerders uit IJsland kijken rond, ze gebruiken hun ervaringen van decennia met hun hittebron. Hoewel de energie weinig CO2 uitstoot en Nederland van het gas moet, stokt de uitol. „Investeerders zoeken zekerheid.”

De stoom spuit bij sommige bronnen uit de aarde. Maar elders is de aardwarmte heel gecontroleerd af te tappen, zo wijst de IJslandse Rósbjörg Jónsdóttir op de kaart van het eiland. Er staan honderden bronnen. „Kijk, deze installatie, die staat bij mij om de hoek in de woonwijk”, zegt de directeur van Iceland Renewable Energy Cluster, de verzamelde producenten.

IJsland is vulkanisch gebied. Daardoor ligt extreme warmte dicht aan het oppervlak. Zijn aardwarmte of geothermie op wat grotere diepte, heeft IJsland welvarend gemaakt. Jónsdóttir: „Kolen en olie waren destijds duur. We moesten wel. Dankzij geothermie zijn we welvarend geworden.”

Sinds 1967 zet het die hitte tegen zeer lage kosten in. De industrie leerde grootschalige warmteturbines draaien op aardwarmte. Die biedt IJslandse datacenters volcontinu stroom. De warmte levert eigen gewassenteelt, met recent ’de beste banaan van het noorden’, zo grappen IJslanders met enige trots op dit 1950 kilometer noordelijk van Nederland gelegen eiland met slechts 380.000 inwoners.

„Nederland probeert snel te leren van hun volwassen kennis van aardwarmte. IJsland toont hoe je succes kunt hebben als je het systematisch aanpakt”, zegt Hans Boscher, voorzitter van Geothermie Nederland, de brancheorganisatie met exploitanten zoals Shell en installateurs, ingenieursbedrijven tot netbeheerders.

Van gas af
Vanwege de enorme hoeveelheid aardgas in Groningen was die warmtebron in Nederland decennia bijzaak. Maar de Groningse gasbel wordt vrijwel afgesloten, de Russische oorlog in Oekraïne toont de schaduwkant van onze grote afhankelijkheid van Gazprom-gas aan en Nederland zoekt naast lng, zon- en windenergie en kerncentrales naar alternatieven. Het kabinet trok €2 miljard uit voor achttien extra geothermie-projecten. Die moet ook de CO2-uitstoot drastisch helpen verlagen.

De pompinstallaties heten doublets, ze kennen altijd twee pijpen: eentje voor het oppompen van het hete water, de tweede voor het terugbrengen van water om de bodemdruk op peil te houden. Nederland benut aardwarmte al, op verschillende diepten. Vooral glastuinbouwers, bedrijfsgebouwen en steeds meer woonblokken profiteren nu. Die temperatuur loopt op, op drie kilometer diepte is die al 120 graden Celsius. De Haagse Aardwarmtecentrale Leyweg levert al aan 1200 huizen.

Per bron profiteren, afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de bodem en de hitte, 4000 tot 10.000 huishoudens. Dat vereist bij acht miljoen huishoudens komende jaren dus een woud aan boringen.

Warmtebronnen bieden, anders dan zon en wind, constant energie. Ze staan altijd aan. Afgezien van de hoge aanschafkosten is het verbruik als het netwerk er eenmaal ligt daarna relatief goedkoop, zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Dat potentieel moet je gebruiken als je van het gas en andere fossiele brandstoffen af wilt.”

Voldoende beschikbaar
„De Nederlandse ondergrond heeft ook veel beschikbare energie om een deel van de warmtevraag van Nederland te dekken”, aldus Bolscher. Daarom is Arctic Green Energy in Nederland neergestreken. Dat leverde bijvoorbeeld in China 926 installaties voor warmtebronnen af. „En China is niet veel anders dan Nederland”, zegt zijn ceo Sigurdur Atli Jónsson. De aanleg zelf mag duur zijn, deze trouwe natuurbron levert, net als kerncentrales, altijd energie. Geothermie is ideaal voor bijvoorbeeld kassen en verwarming van huizen en kantoren. Volgens onderzoek van TNO, dat zestig bedrijven en instituten uit de sector bijeen bracht, is nu al 60% van alle woningen geschikt voor een warmtenet.

Bolschers achterban wil wel. „De installatie bouwen is vrijwel nooit een probleem. Maar de tijd om een vergunning te krijgen is nu nog zes jaar, soms langer. Goed reguleren is nuttig, de veiligheid telt. Maar het duurt nu te lang, veel te lang.”

En dat is niet het enige probleem, zegt de IJslandse ondernemer Jónsson. „Warmte heeft enorme potentie, maar investeerders hebben zekerheid nodig. In China, waar we 35% marktaandeel hebben, is er die zekerheid.”

Zonder duidelijke wetgeving en betrouwbare overheden die je investering beschermen, zullen investeerders huiverig blijven”, zegt Antoine Lochet, specialist in energierecht bij BBA//Fjeldco, een IJslands advocatenkantoor dat bedrijven begeleidt. „De data van de ondergrond moet beschikbaar zijn, de investeringskansen transparant, en de overheidsplannen moeten realistisch zijn”, somt hij op. „Dat is mijn ervaring na vijftien jaar.”

Vertraging
Energieminister Jetten erkent het probleem. Een aantal warmteprojecten is in ’vergevorderd stadium van ontwikkeling’. Onder zijn hoede legt de ’taskforce versnelling geothermie’ de zweep over de uitvoering.

Maar investeringen in warmtenetten zijn ook op slot gegaan, nadat Jetten aankondigde het eigendom grotendeels in publieke handen te houden. „Omdat dit voorstel nog niet tot in detail is uitgewerkt, zijn er op dit moment veel onzekerheden. Dit vertraagt de uitrol van nieuwe warmtenetten”, constateert Sanne de Boer, specialist energietransitie bij Rabo Research in een nieuwe studie. Grote energiebedrijven huiveren: als ze investeren, zou hun nieuwe eigendom in overheidshanden kunnen komen. Vanwege zorgen over mogelijke aardbevingen bij winning, is in Nederland bovendien een aantal voorgestelde projecten stopgezet, aldus de experts.

Geothermie is beloftevol, maar risicovol, zegt Bert van Renselaar, energietransitie-expert bij architecten- en ingenieursbureau Sweco. „Als je gaat boren, wil je zeker weten dat er een afnemer is.” Normaal zijn dat de grote energiebedrijven, maar zelfs die zijn terughoudend. De nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening, vorige week ingediend, biedt nog te weinig onzekerheid, merkt Van Renselaar. „Over de gevolgen moet de markt goed nadenken. Begrijpelijk ook, dit zijn enorme investeringen.”

Vrijheidsgevoel
Bolscher ziet een extra typisch Nederlands probleem. „Energie is ook gevoel. Nederlanders konden jaren goedkoop gas krijgen, ze zagen het echt als hun eigen gas dat je altijd aan kon zetten, het was goedkoop. Dat gaf een gevoel van vrijheid. Met warmtenetten wordt energie collectief bijvoorbeeld voor woningen geregeld. Nederlanders kunnen dat als een verlies van zelfstandigheid gaan opvatten. Daar hebben we nu al last van.”

www.telegraaf.nl/financieel/148207268...
voda
0
Hoe moet dat met de verdere elektrificatie met o.a. warmtepompen en meer elektrische auto's etc. ?

Gasprijs fors omhoog, mede door warm weer
Updated Gisteren, 19:50
Gisteren, 19:42
in GELD

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

Door het warme is er meer vraag naar stroom voor airconditioners en ventilatoren ANP/HH

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs van een megawattuur met 22 procent tot bijna 33 euro. Deze week is de prijs al 38 procent gestegen. Dat is de eerste wekelijkse stijging sinds maart.

BEKIJK OOK:
’Energiedrama dreigt voor lage inkomens’

De markt dreigt krapper te worden met ook Aziatische landen die meer pogingen doen om lng te bemachtigen vanwege een hittegolf die eraan komt in delen van Azië. Verder liggen verschillende Noorse gasvelden langer stil. Noorwegen is de belangrijkste gasleverancier aan Europa.

Eind vorige maand zakte de gasprijs nog naar het laagste niveau in bijna twee jaar. De daling werd veroorzaakt door het milde weer, de toegenomen import van lng en gasvoorraden die beter gevuld zijn dan verwacht. Ook hebben bedrijven en huishoudens bespaard op gasverbruik.

BEKIJK OOK:
Nieuw energiecontract? Zo hoog wordt je opzegboete

Vorig jaar schoot de gasprijs nog keihard omhoog vanwege de Russische invasie van Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen vanuit Rusland aan Europa. In augustus werden zelfs pieken bereikt van meer dan 340 euro.

www.telegraaf.nl/financieel/141272902...
voda
0
Producenten van voedsel houden kraan prijzig gas open: ’sector raakt achterop’
Door THEO BESTEMAN

Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Voedingsproducenten in Nederland besparen, anders dan de overige sectoren, niet op hun aardgasverbruik. Ondanks hogere energieprijzen verstoken zij net zoveel als in vorige jaren. Terwijl andere bedrijven de gasknop wel dichter draaiden.

Na chemie is voedingssector grootste verbruiker van gas en stroom. Sector bespaart weinig, concludeert ING. ANP/HH

De ondernemers in deze sector schakelen niet over op elektrische apparatuur, omdat de terugverdientijd lang is en ze bovendien last hebben van overvol stroomnetwerk waar ze van de netbeheerder geen nieuwe aansluiting krijgen.

„Daarnaast zorgden verhogingen van afzetprijzen tot minder noodzaak om het verbruik te reduceren”, aldus economen van ING Research in een nieuwe sectorstudie. De bedrijven konden kortom hun hoge gasprijzen doorberekenen aan klanten.

BEKIJK OOK:
Overbelaste netbeheerders slaan alarm: ’Ga pepernoten bakken in de zomer’

ING Research waarschuwt dat de Nederlandse voedingsindustrie hierdoor achterop dreigt te raken, omdat de overheid een lagere uitstoot van broeikasgassen gaat afdwingen. „Voedingsproducenten die daar niet op anticiperen zien hun energierekening oplopen vanwege hogere marktprijzen en de stijgende belastingen op gas. Verslechtering van hun concurrentiepositie ligt dan op de loer.”

Continu nodig
De voedingsindustrie zoals bakkers en vleesverwerkers draait voor bijvoorbeeld ovens voor 75% op aardgas. Om brood te bakken of te koken is vrijwel constant warmte nodig, wat jarenlang dankzij goedkoop aardgas uit Groningen mogelijk was.

„Het kost tijd voordat investeringen zijn doorgevoerd en bedrijven hebben moeite om productieprocessen te elektrificeren”, aldus de economen over de sector die jaarlijks €2 miljard investeert.

Hoewel nog klein in omvang, stappen wel steeds meer ondernemers over op zonnepanelen als energiebron. „Zonneprojecten bij grotere voedingsbedrijven bestaan vaak uit zo’n 2000 tot 3000 panelen. Maar zelfs als ieder groter bedrijf zonnepanelen heeft, is dat niet toereikend om in de stroombehoefte te voorzien”, zegt Ceel Elemans van ING Research.

Op veel plekken in Nederland zijn de mogelijkheden voor een zwaardere stroomaansluiting beperkt. De overgang op elektrische apparatuur stokt. Aanpassingen aanbrengen gaat in voedingsproductie ook niet zomaar, omdat veel bedrijven dag en nacht draaien. Daarnaast willen bedrijven investeringen in een paar jaar terugverdienen. „Terwijl de terugverdientijd bij grote verduurzamingsinvesteringen vaak langer is”, aldus de economen.

BEKIJK OOK:
Opwekking duurzame energie uit zon en wind neemt snel toe

Zij dringen aan op besparing van gasverbruik. „Bedrijven met koel- en vriescellen kunnen meer stroom afnemen als er veel aanbod is om zo het stroomnet te ontlasten. Terwijl een bakkerij kan investeren in gasovens die om te bouwen zijn naar elektriciteit”, aldus Elemans van ING Research.

www.telegraaf.nl/financieel/122125703...
voda
0
Nederland blij met Spaanse waterstof: binnen drie jaar ’groene route’ naar Rotterdam
Door HILDE POSTMA

Updated Gisteren, 23:35
Gisteren, 20:13
in FINANCIEEL

PUERTOLLANO - Nederland zet vaart achter de zo vurig gewenste ’corredor verde’ om zich te verzekeren van Spaanse waterstof. Koning Willem-Alexander, klimaatminister Rob Jetten en een bedrijvendelegatie zijn daarom dinsdag en woensdag op werkbezoek in het zuiden.

De koning bezoekt twee dagen lang verschillende waterstofprojecten in Spanje. FOTO ANP/HH

Over de ’groene route’ moeten binnen drie jaar de eerste schepen vanuit Spanje waterstof de Rotterdamse havens binnen brengen. Ook tussen de havens van Amsterdam en Bilbao komt er een dergelijke groene corridor.

Zon, wind, water – en genoeg ruimte voor talloze windmolens: Spanje heeft alles in zijn mars om koploper hernieuwbare energie te worden. Met groene waterstof wil Spanje zelfs ’wereldmarktleider’ worden, gaf de Spaanse premier Pedro Sánchez al eerder aan. De grootschalige waterstofproductie die Spanje voor ogen heeft, is interessant voor Nederland bij de zoektocht naar energiezekerheid en de ambitie om onafhankelijk te worden van Russisch gas.

BEKIJK OOK:
50-jarige Eemshaven hotspot na lang slapend bestaan, ’We zitten nu bijna vol’

Koning Willem-Alexander en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten reisden daarom dinsdag mee met een bedrijvendelegatie op werkbezoek. Onder toeziend oog van de koning en de minister is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Spaanse waterstofleverancier Iberdrola. „We willen in Nederland ook zelf waterstof produceren”, zegt Jetten, „maar we weten dat we niet genoeg kunnen produceren voor onze eigen behoefte. Dan is het belangrijk om een groep aan landen te hebben waar we waterstof uit kunnen importeren. Ik verwacht dat we in de toekomst tenminste 10 tot 15% van onze waterstof uit Spanje en Portugal gaan importeren.”

Koning Willem-Alexander vindt het ’prachtig’ dat Spanje zo voorop loopt in waterstof. „Dat is echt iets wat we nodig hebben in de verduurzaming en vergroening van de industrie. Het is een verrassing is dat je hier – ver in het Zuiden van Spanje, bijna in the-middle-of-nowhere - zo’n ongelofelijk geavanceerde industrie hebt. Je staat daarmee in het hart van onze verduurzaming.”

Waterstofinstallatie
Bij Iberdrola in Puertollano - het ’lege Spanje’ tussen Malaga en Madrid - staat de grootste waterstofinstallatie van Europa, omringd door een groot zonnepark. In de ruimte - nog niet eens zo groot als een voetbalveld - wordt via zwarte buizen heel zuiver gedestilleerd water aangevoerd. Een buis onder de grond voert groene energie aan, gemaakt door de zonnepanelen op nog geen kilometer afstand. De energie splitst het water in waterstof enerzijds, dat in een van de zwarte container wordt opgeslagen. In de andere tank belandt het zuurstof met water – wat overigens weer wordt hergebruikt.

De centrale van Puertollano heeft een capaciteit van 20 megawatt en heeft de potentie om jaarlijks tot 200.000 ton waterstof te produceren. De komende drie jaar wil Iberdrola nog drie centrales installeren: zowel in Puertollano als in het zuiden van Spanje, in Palos de la Frontera bij Huelva in Andalusië. Daar moet een enorme ’Green Hydrogen Valley’ komen. Met de investering is een bedrag van €1,8 miljard gemoeid.

BEKIJK OOK:
Nederland vooraan met handelsbeurs waterstof: ’we kunnen leidend in Europa worden’

Met de overeenkomst die Iberdrola vandaag tekende met Gasunie en de geplande ACE importterminal in de haven van Rotterdam,is de afspraak dat de waterstof als groene ammoniak aan Rotterdam geleverd wordt. De waterstof is bestemd voor de Nederlandse industrie of voor direct eindgebruik in de scheepvaart. De groene waterstof komt via het transportnet als ammoniak naar Nederland.

Samenwerking
Ook komt er een samenwerking op het gebied van kennis over waterstof tussen TNO en TU Delft en het Spaanse Nationale Waterstofcentrum. ’Het gaat om vrijheid van energie en democratisering: extreem belangrijk’, zei een topman van de TU Delft.

Woensdag bezoekt koning Willem-Alexander samen met de Spaanse koning en een bedrijven-delegatie de haven in Algeciras. Ook daar heeft Gasunie de krachten gebundeld met de Spaanse oliemaatschappij Cepsa, waar voormalig Shell-topman Maarten Wetselaar nu CEO is. Cepsa neemt de productie van groene waterstof in de haven op zich en naar Rotterdam transporteert.

In een later stadium behoort ook het vervoer via een pijpleidingen tot de mogelijkheden. Oude (gestrande) plannen voor een pijpleiding tussen Catalonië en Frankrijk voor het vervoer van energie zijn onder druk van de energiecrisis weer uit de kast gehaald.

’Prachtig’
Koning Willem-Alexander, na het bezoek aan de waterstoffabriek: „Het is prachtig hoe dit land voorop loopt in de produktie van waterstof. Dat is echt iets wat we nodig hebben bij de verduurzaming en vergroening van onze industrie. En heel indrukwekkend om de grootste electrolyser van Europa te zien. De verrassing is dat je hier – ver in het Zuiden van Spanje, bijna in the-middle-of-nowhere zo’n ongelofelijk geavanceerde industrie hebt. Je staat daarmee in het hart van onze verduurzaming.”

www.telegraaf.nl/financieel/143919899...
voda
0
’Drama voor bewoners en bedrijven’
Angst van ondernemers wordt werkelijkheid: ’Stroomnet in grote delen van Nederland op slot’
Door THEO BESTEMAN EN MIKE MULLER

Updated Gisteren, 19:49
Gisteren, 19:35
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De kou leek uit de lucht na de recente uitbreiding van het stroomnet, maar wat ondernemers vreesden wordt toch werkelijkheid: in grote delen van Nederland gaat het netwerk op slot. Bedrijven krijgen van de regionale netbeheerders geen nieuwe aansluiting of uitbreiding op het net. Komende dagen zal beheerder Enexis melden dat zijn netwerk in Overijssel vol zit, zo melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf.

In het zuiden klagen ondernemers eveneens dat ze geen aansluiting meer krijgen. Maar ook nieuwe woonwijken, die vaak standaard zonnepanelen en warmtepompen hebben, komen niet op het net.

„Een drama voor bewoners. Maar Enexis zegt ons geen personeel te hebben”, meldt een goed ingevoerde bron. Dat betekent opnieuw een domper, vooral voor bedrijven. Die kopen sinds de energiecrisis massaal zonnepanelen. Ze schakelen op aandringen van het kabinet van het gas af en gaan over op elektrisch gevoede apparatuur. Maar een nieuwe aansluiting op het al volle stroomnet krijgen ze niet. „In Overijssel moeten we inderdaad gaan melden dat klanten geen nieuwe aansluiting meer krijgen”, bevestigt de woordvoerder van de regionale aanbieder Enexis.

BEKIJK OOK:
Stroomnet overvol, ’laat bedrijven files oplossen’

Eerder ging het netwerk in Flevoland zo goed als op slot. Provincies buiten de Randstad kleuren op de probleemkaart van netbeheerder TenneT, verantwoordelijk voor het hoofdnet, al oranje. Er is heel beperkt aanbod.

Noodingrepen
In Noord-Brabant en Limburg liep het regionale stroomnet al eerder vol. Daar maakte TenneT, de beheerder van het hoofdnet, sindsdien met noodingrepen en gewone uitbreiding voor Enexis extra ruimte vrij. „In stapjes konden wij daardoor capaciteit op het net vrijgeven aan bedrijven die op de wachtlijst stonden”, aldus de Enexis-zegsman. „Maar de laatste stukken zijn vergeven.”

Enexis zegt vanwege de overgang van bedrijven op zon- en windenergie en elektrificatie van bedrijfsprocessen sinds september vorig jaar ’overspoeld’ te zijn met aanvragen. „De wachtlijst is ondanks uitbreiding sindsdien verdrievoudigd. Het is een tsunami. Daar is bijna niet tegenop te werken.” In Noord-Holland ging het netwerk specifiek voor nieuwe kleinere mkb’ers op slot. Wachttijden voor uitbreiding of een nieuwe aansluiting zijn overal tot vier of vijf jaar opgelopen.

BEKIJK OOK:
Bouw van noodwoning steeds vaker vertraagd door gebrek aan aansluitcapaciteit op het net

Verstoppingen
Vorig jaar kondigde minister Jetten (Klimaat en Energie) een gecoördineerde aanpak van de verstoppingen aan. Het kabinet zette miljarden gereed voor uitbreiding. Maar dat blijkt niet genoeg. Dat steekt Kamerlid Silvio Erkens van de VVD. „Ik maak me hier ernstig zorgen over. Als we van bedrijven en huishoudens vragen om van het aardgas af te gaan en te verduurzamen, moet er wel ruimte zijn op het stroomnet om dat daadwerkelijk te doen. Anders vraagt de minister het onmogelijke. Dit moet de eerste, tweede en derde prioriteit zijn voor deze minister”, zegt hij.

Alle aanbieders klagen verder over een gebrek aan personeel. „Wij verwachten dat het nog vijf tot tien jaar duurt voordat de wachtlijsten weg zijn”, aldus Enexis. Bij alle aanvragen kan het bestaande elektriciteitsnet het stroomaanbod van bedrijven en de vraag van andere ondernemers niet meer aan. De vervanging van dunne kabels door dikkere met meer capaciteit stokt door de trage afgifte van vergunningen en een gebrek aan personeel die de kabels kunnen trekken een aansluiten. „Alles loopt vast doordat politiek, toezichthouder en uitvoerders naar elkaar wijzen. Er wordt niet praktisch doorgepakt”, zegt Enzo Diependaal, die ondernemers in het zuiden begeleidt bij aansluitingen. „De bereidheid van bedrijven om te investeren is zo ontzettend groot, maar ze bijten zich stuk op die bureaucratie.”

BEKIJK OOK:
TenneT steekt €23 miljard in nieuw netwerk: ’Project van de eeuw’

Piekmomenten
TenneT bevestigt dat komende weken nieuwe opstoppingen worden gemeld. „We gaan dit de komende maanden vaker zien. We zoeken overal ruimte, maar dat gaat zo snel niet.” Ondernemers die even hun verbruik van stroom op piekmomenten uitzetten, worden daarvoor door netbeheerders wel betaald. Maar het loopt geen storm, bevestigen de netbeheerders. „Dit probleem kan soms best snel worden opgelost”, stelt de woordvoerder van TenneT. „Het zou al helpen als vooral kleinere ondernemers op de piekmomenten bijvoorbeeld hun vrieskist even uitzetten. Met een paar ondernemers die minder afnemen, zijn we al geholpen.”

BEKIJK OOK:
Netbeheerder TenneT verhoogt kosten huishoudens na forse omzetgroei

www.telegraaf.nl/financieel/396236874...
voda
0
’Huizenmarkt verder op slot door vollopend stroomnet’
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 02:51
Gisteren, 22:23
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Netbeheerders smeken projectontwikkelaars en woningcorporaties om voor hun nieuwe woonwijken het stroomverbruik van huishoudens te beperken. Bij nieuwbouw gaan gebruikers van het gas af, hun huishoudens doen een groter beroep op elektriciteit, terwijl stroomnetten vollopen.

Een renovatie en zonnepanelen brengt netbeheerders in problemen. ANP/HH

Daan Schut, bestuurder bij de grote netbeheerder Liander die aan 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven stroom en gas levert, vroeg woensdag de ontwikkelaars tijdens Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland om steun. Het gaat om een noodsituatie in Nederland, schets hij.

Steeds meer consumenten willen verduurzamen, met zonnepanelen en batterijauto’s, steeds meer leven zonder gasaansluiting. „Dat legt een zware last op het elektriciteitsnet, dat oorspronkelijk niet is ontworpen voor het hoge verbruik van stroom en het terugleveren daarvan”, aldus Schut. Zo verbruikt zo’n huishouden thuis ongeveer vier keer meer elektriciteit dan een woning op aardgas.

Vanwege de krapte op grote delen van het stroomnet, is het volgens hem ’essentieel’ geworden dat de ontwikkelaars in een eerder stadium alle plannen voor nieuwbouwwijken bij de netbeheerders aankaarten. Dat geldt net zo goed voor renovatie en verduurzamen van bestaande woningen, zegt Schut.

BEKIJK OOK:
Angst van ondernemers wordt werkelijkheid: ’Stroomnet in grote delen van Nederland op slot’

Inzet van warmtenetten in plaats van warmtepompen zou al enorm helpen om het stroomverbruik terug te dringen. „Het moet duidelijk zijn hoe deze woningen verwarmd gaan worden en welke andere energiebehoeften er zijn”, zo wijst hij op de toename van elektrische apparatuur, zoals batterijauto’s en zonnepanelen. Vroeger was de aansluiting nooit een probleem, sinds de energiecrisis is dat totaal veranderd. „Het is voor ons een grote uitdaging om het tempo waarin nieuwe huizen worden gebouwd bij te houden”, aldus Schut.

Een volgelopen stroomnet dreigt in Nederland de toch al stroperige woningmarkt te blokkeren, merkt Liander. Door projectontwikkelaars vroeg in hun plannen aan te spreken, hoopt de netbeheerder problemen voor te zijn. En ook teleurstelling van bewoners voor zijn: je sleutel van een nieuwbouw- of renovatiehuis krijgen, maar maanden geen stroom hebben omdat het elektriciteitsnet vol is, zou onverkoopbaar zijn.

BEKIJK OOK:
Crisis-coördinator: spitsmijders stroomnet krijgen vergoeding

Schut: „Door zoveel mogelijk de vraag naar elektriciteit per woning te beperken, vraag je minder capaciteit van dat elektriciteitsnet. Daardoor passen er meer woningen op het hetzelfde elektriciteitsnet.”

De nood is hoog. Zelfs projecten van enkele tientallen woningen die wat minder stroom verbruiken kunnen volgens Liander in sommige gebieden al voor een oplossing in een regio zorgen. „We zien bijvoorbeeld dat het in Noord-Holland heel spannend wordt”, aldus de woordvoerder van Liander, actief in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland.

BEKIJK OOK:
Stroomnet overvol, ’laat bedrijven files oplossen’

„Natuurlijk werken wij met man en macht aan extra capaciteit, maar de snelle vraag naar uitbreiding is niet overal op te vangen. We komen er tot nu toe net uit, al gaat dat niet vanzelf. Als ontwikkelaars vroeger met hun plannen komen, en wat realistisch haalbaar is aan aanvragen voor aansluitingen, dan kunnen wij daarop plannen en anticiperen”, aldus de zegsman van Liander.

www.telegraaf.nl/financieel/888577398...
voda
0
CBS: stijging energieproductie komt voor helft van zonnestroom
Door THEO BESTEMAN

Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De opmars van zonnepanelen laat zich in Nederland voelen. Vorig jaar steeg de energieproductie uit zonnestroom met nog eens 46% ten opzichte van het jaar ervoor.

Nederlanders troeven Europeanen af met zonneproductie. GETTY IMAGES

„Dit komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen”, zo meldt het CBS vrijdag. De energieproductie door zonnepanelen op woningen groeide in 2022 iets meer dan door zonnepanelen bij bedrijven.

Het aandeel zonne-energie in het totale energieverbruik in Nederland is hiermee ook gestegen: van 2,1% in 2021 naar 3,3% in 2022.

BEKIJK OOK:
’Huizenmarkt verder op slot door vollopend stroomnet’

In 2022 zat Nederland met 16,8 miljard kWh, waarvan 60% afkomstig is van bedrijven, op hetzelfde niveau als Frankrijk. Ondanks dat Nederland een stuk kleiner is in oppervlak en inwonersaantal dan de meeste grote zonnestroomproducenten.

Sinds 2019 is de capaciteit van zonnepanelen bij ondernemers groter dan die van woningen. ,,Vooral omdat er grote zonneparken bij zijn gekomen”, zo verklaart het CBS de groeispurt.

BEKIJK OOK:
Angst van ondernemers wordt werkelijkheid: ’Stroomnet in grote delen van Nederland op slot’

Sterkte in Europa
Verdeeld over gemeenten, nam dat vermogen met gemiddeld 30% toe ten opzichte van 2021. Dronten werd koploper met 161 megawatt. Het opgestelde vermogen van zonnepanelen op woningen groeide vorig jaar het snelst in Utrecht, Rotterdam en Tilburg.

In drie jaar tijd is de stroomproductie verdrievoudigd in Nederland. Ons land had daarmee vorig jaar van alle Europese landen het hoogste opgestelde vermogen per hoofd van de bevolking (1044 W in 2022).

BEKIJK OOK:
Hackers jagen op zonnepanelen: ’Consument zwakke schakel in digitale keten’

www.telegraaf.nl/financieel/185304820...
voda
0
Overschot stroom op warme dagen
Grote aanwas zonnepanelen op Nederlandse daken kent keerzijde
Door KLEIS JAGER

54 min geleden
in BINNENLAND

De zon zou zich bij ons te weinig laten zien. Maar wat zonne-energie betreft, is Nederland een topland. In 2022 produceerden we met 17,7 miljard kilowattuur (kWh) zonnestroom bijna net zoveel als het vier keer grotere Frankrijk.

„Hoe meer panelen, hoe vaker een negatieve stroomprijs en hoe minder klimaatwinst”, aldus energieconsultant Michiel Mensink.

Per hoofd van de bevolking voert Nederland de lijst aan in Europa: nergens is het opgestelde vermogen per hoofd van de bevolking (1 kW in 2022) hoger dan in ons land. De zonne-energieboom is aangejaagd met royale subsidies en kreeg zijn beslag in luttele jaren tijd: in 2019 telde het CBS nog maar 5,4 miljard kWh.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/nieuws/298720184/gro...
voda
0
Energiecontract vastzetten voor drie jaar? Podcast met energie-expert Jilles van den Beukel

Met Jilles bespreken we de volgende onderwerpen:

- de situatie in Rusland, hoe zeer hebben ze de olie- en gasinkomsten nodig?
- de energietransitie: wordt het zon en wind?
- kernenergie en waterstof
- energiecontract vastzetten of niet?
- waar investeren in energietransitie?

www.youtube.com/watch?v=GxU4jTxAaEo&a...
Succes
0
Prijzen zonnepanelen dalen snel: waarom? En wat voelt de consument daarvan?

MijnenergieMarktonderzoeksbureaus melden een sterke prijsdaling voor zonnepanelen ten gevolge van een overaanbod. De prijzen zouden zelfs het laagste niveau in drie jaar tijd – dus sinds het uitbreken van de coronacrisis – hebben bereikt. Mijnenergie.be vroeg Dirk Van Evercooren van de Belgische federatie voor hernieuwbare energie (ODE) of dat prijseffect ook hier al tot uiting komt.
Door Lisa Meyers, in samenwerking met Mijnenergie 28-06-23, 11:10 Laatste update: 11:21 Bron: Mijnenergie.be

Productie in China verlaagd

Het Nederlandse Solar Magazine analyseerde een studie van het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink. Daaruit blijkt dat de marktprijzen voor polysilicium en wafer, basismaterialen voor zonnecellen of -panelen, sterk zijn gedaald. Chinese fabrikanten beslisten daarop hun productie te verlagen of zelfs tijdelijk op te schorten, omdat anders de rendabiliteit van de fabrieken onder druk komt.

Ondermaatse verkoopcijfers

De prijsdaling treedt niet alleen in China op, maar ook in Europa. Volgens pvXchange, een marktplatform voor zonnepanelen, zou de verkoop van zonnepanelen in Europa tijdens de maand mei onder de verwachtingen zijn gebleven. Fabrikanten en groothandels die daardoor met een hogere voorraad zonnepanelen blijven zitten, verlagen de prijzen om het overschot te liquideren.

De onderzoekers van PV InfoLink spreken - volgens Solar Magazine - over een verzuurd marktsentiment, waarin kopers én verkopers een afwachtende houding aannemen.

“Prijsdaling niet afwachten”

Volgens Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE, zijn de prijsdalingen bij ons nog niet voelbaar voor de consument. “Over het algemeen ‘druppelen’ dit soort prijstendensen niet zo snel door naar de consumentenmarkt”, zegt hij. Wachten op een prijsdaling, heeft dan ook weinig zin.

Tegelijk benadrukt Dirk Van Evercooren dat het installeren van zonnepanelen ook los van het financiële verhaal een toekomstgerichte, logische investering is. “De prijs van de installatie en van de elektriciteit bepalen hoe snel het gebeurt, maar het is zeker dat de installatie zich enkele keren zal terugbetalen. Tegelijk heb je vanaf dag één meer controle en een lagere elektriciteitsfactuur. Maar ik ben ervan overtuigd dat voor veel mensen er nog andere belangrijke drijfveren zijn, zoals het klimaat en de leefbaarheid voor toekomstige generaties.”

www.hln.be/geld/prijzen-zonnepanelen-...
voda
0
België houdt kerncentrales tot 2035 open en steekt €15 miljard in verwerking afval
3 uur geleden
in FINANCIEEL

BRUSSEL (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - België heeft met energiebedrijf Engie een akkoord bereikt over het openhouden van de kerncentrales van Doel en Tihange tot en met 2035.

België en Engie worden gezamenlijk eigenaar van de reactoren die openblijven. Engie gaat bovendien 15 miljard euro betalen voor de verwerking van kernafval. Daar wordt België dan verantwoordelijk voor.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/104053966...
voda
0
Ik heb sinds maart 2015 zonnepanelen. Deze juni was de zonnigste maand met de meeste opbrengst tot heden.
Is dat bij jullie ook zo? De jaaropbrengst blijft wel achter op het record jaar 2022, maar dat was ook een uitzonderlijk jaar!
voda
0
Record aan negatieve stroomprijzen: zo profiteer jij ervan
Door THEO BESTEMAN

Updated 10 min geleden
42 min geleden
in GELD

AMSTERDAM - Ruim veertig cent per kilowattuur toe krijgen omdat je zonnepanelen hebt. Huishoudens kregen zondag een record van €0,43 per kilowattuur (kWh) negatief doorberekend dankzij extreem veel zon en ook wind. En dat ondanks de verhoogde energiebelasting. Met nog meer wind- en zonneparken in de planning, zullen stroomtarieven vaker dalen. Hoe kan dat?

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/126195904...
voda
0
Kabinet: energienetwerk drastisch uitbreiden, voorrang bedrijven
Door THEO BESTEMAN

1 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Nederland gaat zijn hele energienetwerk komende decennia grootschalig versterken. Het kabinet gaat grote industrieterreinen hergebruiken om daar installaties voor ’groene’ energie van wind- en zon in te voeren.

Oude industrieterreinen gaan installaties voor groene energie huisvesten.

Dat meldt minister Jetten (Klimaat en Energie) maandag. Het kabinet wil een groot deel van de bestaande gasleidingen hergebruiken. De 21 plekken die waren gereserveerd voor energiecentrales, waaronder eerder gesloten kolencentrales, worden gebruikt als basis voor die vernieuwde energiecentrales.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/656160182...
voda
0
Energieverbruik fors omlaag door besparingen bij consument en bedrijf
Door REDACTIE DFT

Vandaag, 00:01
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - In Nederland is vorig jaar 10% minder energie verbruikt dan in 2021. Het aardgasverbruik liep zelfs met 21% terug, door besparingen bij consumenten maar ook doordat landbouw en industrie het verbruik terugschroefden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het gemiddelde aandeel aardgas in de energiemix (onder meer ook kolen, olie, windmolens en kernenergie) was vorig jaar slechts 36%, tegen een langjarig gemiddelde van 45%. In 2010 was het aandeel gas zelfs 59%.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/165028431...
voda
0
Roep om batterijparken nog niet overtuigend
Netwerk onder hoogspanning: ’We blijven afhankelijk van fossiele brandstoffen’
Door KLEIS JAGER

1 uur geleden
in BINNENLAND

Door de opmars van groene stroom wordt het elektriciteitsnet minder betrouwbaar. Netbeheerder TenneT hoopt daarom dat er in 2030 overal in Nederland megabatterijen staan om stroom op te slaan. Een definitieve oplossing zijn de kostbare installaties alleen niet.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/nieuws/1573593309/ne...
voda
0
Cijfers Liander:
’Huishoudens kunnen opgewekte zonnestroom steeds vaker niet kwijt’
2 uur geleden
in GELD

ARNHEM (ANP) - Huishoudens kunnen vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van dit jaar kwam dat gemiddeld drie keer zo veel voor ten opzichte van de eerste helft van 2022, meldt netbeheerder Liander.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/130799796...
3.502 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,83  -3,44  -0,39%  30 apr
 Germany40^ 17.905,20 -1,18%
 BEL 20 3.883,26 -0,09%
 Europe50^ 4.901,63 -0,40%
 US30^ 38.043,99 0,00%
 Nasd100^ 17.570,06 0,00%
 US500^ 5.063,57 0,00%
 Japan225^ 38.318,54 0,00%
 Gold spot 2.294,87 -1,76%
 EUR/USD 1,0672 +0,03%
 WTI 81,58 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Uitbundige korting op het aandeel Exor
  5. Premium
    Logische herfinanciering Pharming

Stijgers

Corbion +2,70%
B&S Group SA +1,20%
Ahold Delhaize +1,17%
ForFarmers +1,04%
OCI +1,00%

Dalers

VIVORYON THER... -13,94%
EBUSCO HOLDING -5,50%
ACOMO -4,69%
Air France-KLM -4,29%
Arcadis -3,88%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront