Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Alles over warmtepompen

232 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 » | Laatste
DeZwarteRidder
1
quote:

Bulletje Rozenwater schreef op 9 december 2023 11:42:

Gewoon slecht installatiewerk of een slecht onderhoudscontract. Er is veel onkunde op warmtepomp gebied. Wel vervelend als je hier als huurder van afhankelijk bent en de verhuurder geen thuis geeft.
Het zou ook nog kunnen dat een ondergrondse warmtebron vlakbij de zee niet geschikt is voor een warmtepomp.
Bulletje Rozenwater
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 9 december 2023 12:42:

[...]
Het zou ook nog kunnen dat een ondergrondse warmtebron vlakbij de zee niet geschikt is voor een warmtepomp.
Warmtebronnen zijn volgens mij altijd een gesloten systeem, gewoon een slang in de grond met een vloeistof, maar voor grotere gebouwen weet ik dat niet 100% zeker. Het kan wel zo zijn dat de bron niet diep genoeg is.
Maar het hoeft geen probleem met de bron te zijn. Kan ook gewoon dat de warmtepomp te weinig capaciteit heeft.
Of iets heel simpels zijn dat het gewoon niet goed afgesteld is. Er is echt heel veel onkunde. Bij nieuwbouw (met warmtepomp) altijd een specialistisch bedrijf vragen en onderhoud door een gespecialiseerde installateur.
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 9 december 2023 12:42:

[...]
Het zou ook nog kunnen dat een ondergrondse warmtebron vlakbij de zee niet geschikt is voor een warmtepomp.
Ik denk ook dat daar heel wat beweging in het grondwater zit.
Je hebt de wisselende druk van eb en vloed.
Daarbij is zout water zwaarder dan zoet, terwijl ze verderop landinwaarts er ook nog eens aan zuigen om de polders droog te houden.
Japaho
0
quote:

Bullwish schreef op 9 oktober 2023 22:14:

Ik zit in het vastgoed. Ik ken allerlei bouw met allerlei manieren van verwarmen. Er gaat niets boven een individuele cv-ketel op gas.
Ik heb het grootste deel van mijn ( werkzame) leven in de verwarming gewerkt. Voor de Nederlandse markt was een CV ketel op gas altijd de beste keuze, maar die tijd is over.
De gasprijs is dusdanig hoog dat er alternatieven zijn die voordeliger kunnen uitpakken.

Ik zou op dit moment een woning installeren met ten eerste voldoende zonnepanelen, voor de warmwater voorziening een elektrische doorstroomboiler in de badkamer ( geen stilstand en leidingverliezen) en een kleine lucht/water warmtepomp voor de laag temperatuur vloerverwarming.
De meeste, waarschijnlijk alle energie kunnen geleverd worden door de PV panelen.
Japaho
0
quote:

a.voordedorst schreef op 31 oktober 2023 22:19:

Bij discussies over warmtepompen wordt bijna nooit iets vermeld over airco's die ook kunnen verwarmen. Airco's met een scop van 5.0 of meer zijn ook zeer rendabel. De terugverdientijd schat ik bij gebruik van zonnepanelen op 2-4 jaar. Een cv blijft wel nodig om de koude periodes deels op te vangen.
Een airoc kan inderdaad ook verwarmen, maar blaast dan warme lucht. En in de winter is dat niet zo comfortabel, want warme lucht stijgt, waardoor je een behoorlijke temperatuurgradient krijgt. Dat is het verschil tussen de temperatuur aan de vloer en aan het plafond
Japaho
2
quote:

voda schreef op 7 december 2023 10:26:

[...]
Een goede vriend van mij had zo'n bodem warmtepomp. (hij is inmiddels overleden). Een enorm apparaat die op zo'n 80 meter diep zijn warmte haalde. Hij gebruikte alleen gas om te koken en voor enkele radiatoren op de tweede verdieping.
De rest van het huis was vloerverwarming. Nieuw huis.

Toch was hij maandelijks meer dan 600 euro kwijt aan stroom. Later op mijn aanraden heeft hij 46 zonnepanelen op zijn dak laten leggen. Dat scheelde een slok op een borrel.

Wil alleen maar zeggen. dat die warmte pompen echte stroomvreters zijn. Zeker voor een groot huis met veel m2 vloer en nog meer inhoud (m3).
Ik ben oprichter en eigenaar geweest van een bedrijf in warmtepompen, gestart in 2009 en verkocht in 2015.
Een goed gedimensioneerde warmtepomp in een goed geisoleerde woning kan een uitstekend systeem zijn.

Maar helaas worden er, met name bij de grondgebonden warmtepomp systemen vaak behoorlijke fouten gemaakt. Een grondgebonden systeem heeft of een open bron ( grondwater van 10-12 graden wordt opgepompt, door de warmtepomp geleid en weer terug de aarde in gepompt) of een gesloten bron. ( een of meer kunststof lussen waar een mengsel van water/glycol doorheen stroomt welke tijdens de reis door de bodemlus de aardwamte wordt opgenomen).

De meest gemaakte fout is, dat het bronsysteem te klein wordt gedimensioneerd. Dit heeft vaak te maken met de prijs. De installateur maakt een aanbieding aan een klant, krijgt vervolgens de opdracht en gaat op zoek naar het bedrijf welke het goedkoopste bronsysteem kan leveren.

Een goede vuistregel is dat een bronsysteem 100 % van het afgiftevermogen van de warmtepomp kan leveren. En ik denk dat in het geval van de vriend van Voda dit de oorzaak is. Je kunt niet een heel huis verwarmen met 1 bodemlus van 80 meter. ( er van uitgaande dat er 1 lus geboord is.
De gemiddelde afgifte van aardwarmte is ruw gecalculeerd 30 watt per geboorde meter, uitgaande van een aardlus diameter van 40 mm tyleenbuis.

Dus een gemiddelde warmtepomp van bv 8 kw, ( 8.000 watt) heeft een bronsysteem nodig van 8000 : 30 = 266 meter , in dit voorbeeld dus 3 lussen van 90 meter.

De door de warmtepomp onttrokken warmte wordt dus door de aardwarmte weer toegevoegd waardoor het rendement, uitgedrukt in COP op peil blijven, namelijk hoger dan 5. op basis van een brontemperatuur van 0, en een CV water temperatuur van 35. ( 1 kw elektriciteit in - 5 kw uit )

Indien het bronsysteem te klein is gedimensioneerd zal de temperatuur van het water/glycol mengsel in het bronsysteem dalen, onder 0 komen, en bij een temperatuur van -10 a -15 is het rendement van de warmtepompbijna gelijk aan een CV ketel. Uiteindelijk zal de warmtepomp een "lagedruk"storing geven omdat het koudemiddel in de warmtepomp niet meer op druk kan komen.
Japaho
0
quote:

Bulletje Rozenwater schreef op 9 december 2023 11:42:

Gewoon slecht installatiewerk of een slecht onderhoudscontract. Er is veel onkunde op warmtepomp gebied. Wel vervelend als je hier als huurder van afhankelijk bent en de verhuurder geen thuis geeft.
In dit geval ligt het niet aan de warmtepomp, maar (zoals zo vaak) aan het bronsysteem. Als de temperatuur in het bronsysteem te laag wordt, gaat de warmtepomp op "lage druk storing". Dat betekent dat het koudemiddel circuit geen warmte uit de warmtewisselaar krijgt van het bronsysteem en de druk in het circuit te laag wordt. Het koudemiddel is waarschijnlijk R 143A vanwege de warmwaterboiler die boven de warmtepomp hangt, dit koudemiddel kan een boiler verwarmen tot ca 55 graden. D.m.v. een elektrisch element in de warmtepomp wordt de temperatuur met regelmaat boven de 60 graden verwarmd om legionella besmetting te voorkomen
voda
0
Alleen nog subsidie voor warmtepomp met hoog energielabel, dit verandert in de duurzame subsidie

Huiseigenaren krijgen in 2024 alleen nog subsidie voor een warmtepomp als deze energielabel A++ of hoger heeft. Vanaf label A+++ krijgen mensen extra subsidie. De subsidie voor zonneboilers gaat omlaag. We zetten vijf veranderingen op het gebied van de duurzaamheidssubsidie op een rij.

Maartje Huijben 14-12-23, 16:15
Huiseigenaren kunnen met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of de aansluiting op een warmtenet. Het kabinet heeft voor volgend jaar het budget met 40 miljoen euro verhoogd naar in totaal 600 miljoen.

Voor meer, zie link:

www.ad.nl/wonen/alleen-nog-subsidie-v...
voda
0
De harde cijfers | Stormloop op warmtepompen houdt aan, maar subsidiepot gaat niet leeg

De stormloop op warmtepompen houdt aan. In de maand november is via de ISDE-regeling door bedrijven en consumenten opnieuw fors subsidie aangevraagd voor warmtepompen. Deze week in De harde cijfers nieuwe RVO-data.

Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kregen consumenten in november 45,2 miljoen euro subsidie toegekend, 2,7 miljoen euro minder dan in de recordmaand oktober 2023. Consumenten kregen afgelopen maandvoor 32.567 apparaten subsidie, 11 procent apparaten minder dan een maand eerder. Met nog 1 maand te gaan is door consumenten inmiddels al voor 399,9 miljoen euro subsidie aangevraagd, wat 86 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is al 55 procent meer ISDE-subsidie aangevraagd door consumenten dan in heel 2022, toen voor 257,4 miljoen euro ISDE-subsidie aangevraagd werd.

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
jrxs4all
0
quote:

voda schreef op 16 december 2023 10:46:

De harde cijfers | Stormloop op warmtepompen houdt aan, maar subsidiepot gaat niet leeg

Er is een prijzenslag in warmtepompen, soms krijg je zelfs geld toe (nou ja, 1 euro) na subsidie:
aircoplazazwolle.nl/warmtepompen-boil...

Je krijgt de subsidie overigens alleen als de warmtepomp wordt geinstalleerd door een erkend bedrijf, dus het kost je wel de installatie. Voordeel van deze pomp is dan weer dat het een monoblock is, dus je hebt geen STEK gecertificeerde installateur nodig. Alleen de CV leidingen (en de elektriciteit) hoeven er naar toe, dat kan elke CV monteur doen.
voda
0
Warmtepompen staan uit omdat het stroomnet te vol zit
Thomas de Jong
&
Jan Sommerdijk
13 december, 16:39

3 minuten leestijd

APELDOORN - In een appartementencomplex in Apeldoorn zijn 124 gloednieuwe warmtepompen geplaatst, maar de bewoners hebben er niets aan. Doordat het stroomnet vol is, moeten de apparaten uit blijven staan.
Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe cv-ketels meer worden geplaatst. Dat betekent dat mensen vanaf dan over moeten op het alternatief: een warmtepomp. Maar dat gaat een groot probleem worden, denkt Rob van Beek van De Goede Woning in Apeldoorn.

"U ziet het, ze staan niet aan", zegt hij, terwijl hij door het pand aan de Laan van Orden wandelt. Om te verduurzamen plaatste zijn woningcorporatie recent al warmtepompen in de ruim honderd woningen.
Dat ze niet aan staan, komt doordat er geen plek is op het net. "Als we die warmtepompen aansluiten, lopen we de kans dat de hele wijk Orden zonder elektriciteit komt te zitten", zegt Van Beek.

Toch maar op gas
"Voor de bewoners is het erg vervelend. Ze hebben niet alleen een niet-werkende warmtepomp in hun berging staan, ook betekent het dat de woningen volgend jaar op een oude gasketel verwarmd moeten worden."
Samen met de gemeente en netbeheerder Liander wil Van Beek naar oplossingen kijken, zegt hij. "We willen niet de hele wijk platleggen. Maar het tekent wel de urgentie van versterking van het lokale net. We moeten van het gas af, het kan niet zo zijn dat capaciteitsproblemen dat in de weg gaan zitten."

Extra transformatorhuisjes
Netbeheerder Liander laat het volgende weten: "Om het verduurzamen van de ruim honderd ouderenwoningen van de Goede Woning mogelijk te maken, moeten wij een extra elektriciteitshuisje plaatsen zodat er voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet voor de nieuwe warmtepompen in de woningen aan de Laan van Orden. We verwachten dit te kunnen realiseren in het eerste kwartaal van 2025. Dit is later dan wij zouden willen."
Overigens is dit niet alleen het probleem van één complex, zegt Van Beek. "In heel Apeldoorn moeten er waarschijnlijk een paar honderd extra transformatorhuisjes komen. En we hebben als coöperatie zelf een aantal daken met zonnepanelen die niet aangesloten kunnen worden."

Personele uitdaging
"We voeren constructieve gesprekken met de gemeente en de woningcorporaties over de uitdagingen die er liggen in Apeldoorn", zegt Liander. "We zien door het hele land heen dat woningen massaal worden verduurzaamd en dat is een positieve ontwikkeling. Maar het vraagt ook veel meer capaciteit."
"Het realiseren van projecten als deze in Apeldoorn heeft onze prioriteit. We willen sneller, maar hebben onder andere ook te maken met een tekort aan materiaal en technisch personeel. De komende vier jaar hebben we bij Liander al 2500 mensen nodig om de energietransitie mogelijk te maken. In de energiesector zijn de komende vier jaar ten minste 13.000 extra technici nodig."

Voor meer, zie link:

www.gld.nl/nieuws/8059918/warmtepompe...
DeZwarteRidder
0
Ervaren cv-monteurs stoppen om regelbrij

Theo Besteman
54 min geledenin Financieel

Amsterdam - Met bloedend hart stoppen ervaren cv-monteurs, juist nu er een tekort is. Maar een nieuw verplicht certificaat met hoge extra kosten zijn na tientallen jaren sleutelen voor talloze monteurs een brug te ver. „Oudere klanten huilden toen ik vertelde dat ik moet stoppen.”

Het zijn kleine zelfstandigen. Ze nemen in heel Nederland afscheid van hun klantenkring, meestal enkele honderden trouwe bedrijven en particulieren die altijd konden bellen.

„Ik doe dit als zelfstandige sinds 1992 en had gehoopt dit tot aan mijn pensioen te kunnen blijven doen. Maar dat is financieel voor een een- maar ook twee-pitters helaas niet mogelijk”, zegt Geert Suelmann (65) bij zijn werkplaats in Emmen. „De verplichte uitgaven kunnen tot zo’n €6500 oplopen in het begin. En dan nog de jaarlijkse kosten erbij. Je wordt geacht dat door te berekenen aan je klanten. Maar dat is makkelijk gezegd, voor velen is het niet haalbaar.”
Daling inkomsten

Hij denkt er sterk aan met het werk aan cv-ketels te stoppen. Hij doet nog sanitair en pakt bijvoorbeeld problemen met afvoer en dakgoten aan. Stoppen met cv-ketels scheelt hem direct 30% aan inkomsten.

„Het is gewoon niet meer te doen”, oordeelt ook Ad Stoeten (69) uit Amsterdam-Noord. Hij werkte 52 jaar als monteur, kwam in grote bedrijfskelders in heel Noord-Holland tot vier hoog achter in het stadshart. Hij sluit zijn bedrijf, schrijft hij aan tweehonderd klanten. „Ja, niet leuk. Maar ik heb voor mezelf een berekening gemaakt: de kosten van het certificaat voor werken aan de cv-ketels, de cursus, het examen, nog eens duizend euro voor goedgekeurde rookgasmeter, die enorme administratie en het ijken van je apparatuur loopt naar €4300. Waarschijnlijk meer. Dat is echt te veel.”

Het gaat momenteel onder installateurs en monteurs eigenlijk nergens anders over. „Zoveel collega’s stoppen ermee, het is gewoon zonde”, zegt Stoeten. Suelmanns zoon haakte af als potentiële opvolger in het bedrijf. „Ik snap het wel, het vak is hiermee gewoon minder leuk geworden”, zegt de Drentenaar.

’Veiligheid basis’

Ongeveer drieduizend werknemers zijn gespecialiseerd en actief in installatie en onderhoud van cv-ketels in Nederland. Sinds april is volgens de Gasketelwet certificering verplicht om met cv-ketels en gasverbrandingstoestellen met de gevaarlijk F-gassen te mogen werken. Ruim 1300 monteurs hadden het document en toestemming op tijd, zo’n 1700 niet.

Ze snappen dat veilig werken aan ketels nodig is na enkele doden door koolmonoxidevergiftiging. „Uiteraard, ik ben opgegroeid met gevaarlijke kachels, geisers en cv-ketels”„ zegt Stoeten. „Ik heb jarenlang alle vereiste certificaten gehaald”, zegt Suelmann. „Veiligheid is de basis van je vak.”

"Werken aan cv-ketels is dankbaarder: je kunt mensen weer in de warmte zetten"

Branchevereniging Techniek Nederland wijt de achterstand vooral aan vertraging bij de overheidsinstelling die het certificaat moet verstrekken. Daar wordt hard gewerkt, maar achterstanden zullen er voorlopig blijven. Techniek Nederland probeert afgelopen jaren duizenden vakkrachten te laten instromen. Dat lukt ten dele. De uitstroom baart de branche dan juist zorgen.

Bureaucratie

Stoeten: „Scholing, bijscholing bij fabrikanten, diploma’s die horen bij dit vak. Je haalde altijd je papier als er een nieuwe installatie op de markt kwam, en dat was allemaal prima. Maar dit zijn zóveel nieuwe regels, dat slaat helemaal nergens meer op. Zelfs voor het soort werkpak dat je draagt. Waar zijn ze nou mee bezig, dat heeft niets met die ketel te maken”, illustreert hij al sleutelend aan een ketel.

„Je moet per ketel zo’n zestig vragen aflopen en correct afvinken. Als je doorwerkt, kun je normaal acht ketels op een dag doen, dat zijn er door dat papierwerk nog maar zes vanwege die bureaucratie. Tel dat verschil eens voor heel Nederland op”, zegt de monteur.

Wie het certificaat niet bezit, kan worden veroordeeld voor een economisch delict met behoorlijke straffen. „Daar heb ik helemaal geen zin is, en veel kleine collega’s niet”, zo verklaart de Amsterdammer de sluiting van zijn bedrijf.
Onhaalbaar

„Koolmonoxide-ongelukken gebeuren in mijn ervaring meestal door fouten in de rookgasafvoeren. Maar ik maak al dertien jaar geen rookgasafvoeren en plaats geen ketels meer. Het verplichte nieuwe certificaat gaat voor mij te ver.”

Suelmann zal de klanten missen. „Ik begon in mijn dorp in 1974, je leerde iedereen kennen. Mensen bleven al die jaren bij je. Sanitair werk doen is ook mooi. Maar het werken aan cv-ketels is toch dankbaarder: je kunt mensen weer in de warmte zetten.”
Japaho
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 december 2023 14:31:

Ervaren cv-monteurs stoppen om regelbrij

Theo Besteman
54 min geledenin Financieel

Amsterdam - Met bloedend hart stoppen ervaren cv-monteurs, juist nu er een tekort is. Maar een nieuw verplicht certificaat met hoge extra kosten zijn na tientallen jaren sleutelen voor talloze monteurs een brug te ver. „Oudere klanten huilden toen ik vertelde dat ik moet stoppen.”

Het zijn kleine zelfstandigen. Ze nemen in heel Nederland afscheid van hun klantenkring, meestal enkele honderden trouwe bedrijven en particulieren die altijd konden bellen.

Wederom een voorbeeld hoe ver de politiek met al haar regeldruk van de realiteit afstaat. Ze maken het de ondernemers steeds moeilijker, kijk maar eens naar de leraren en het personeel in de zorg, die 40% van hun tijd aan administratie verdoen. Ook agenten besteden minimaal 1 dag per week op kantoor voor hun administratie in plaats van meer blauw op straat. En wat te denken van die chaos in Ter Apel ? Er zouden allang militairen en/of marechaussee ter plaatse moeten zijn om de boel daar in de hand te houden

Het is de hoogste tijd voor een zakenkabinet met zakenlui op de juiste posten.
Japaho
0
quote:

mjmj schreef op 9 januari 2024 22:13:

@Japaho: wat is jouw oordeel over deze warmtepomp? www.weheat.nl
Ik heb het product specificatieblad even gelezen. De COP waarden zijn erg goed. bij +2 is deze 4.6 ( dus 1 kw elektriciteit erin, en 4,6 eruit) maar het vermogen is dan slechts 4,4 kW, onvoldoende om een woning te verwarmen.

Het is bekend dat lucht/water warmtepompen slechter renderen naarmate de buitentemperatuur daalt. Maar daarom moet je er een HR ketel naast hebben ( een hybride systeem dus) die de warmtepomp helpt bij lage buitentemperaturen.

Ik ben een voorstander van een brine/water warmtepomp, dat is met aardwarmte. Daar kun je ook gratis ( passief) mee koelen. Nieuwbouw woningen zijn momenteel vaak voorzien van vloerverwarming of lage temperatuur convectoren, waarmee je ook kunt koelen.

De geluidsdruk van 49 dBa is nogal hoog, moet je erg op letten vooral als je buren hebt......

De volgende aspecten zijn van belang voor de keuze van de juiste warmtepomp:

Natuurlijk de prijs, je moet vergelijken met de gangbare hybride systemen, het werkelijke rendement, dus niet wat in de folders staat, al eerder aangehaald, de geluidsdruk, de garantie, en de betrouwbaarheid van de leverancier en/of de installateur.

Verder moet je je woning onder de loep nemen: Is deze goed genoeg geïsoleerd? Heb je wel een laag temperatuursysteem? Want een woning met alleen radiatoren die in de wintermaanden minimaal 60 graden cv water temperatuur nodig hebben is geen ideaal systeem om zuinig te stoken.

Succes met je keuze.
jrxs4all
0
De specificaties zijn goed, maar niet echt heel bijzonder. Genoeg monoblocks van gerenommeerde merken met vergelijkbare specificaties. Twee dingen zijn wel bijzonder, de horizontale montage en de prijs.

Over de horizontale montage kan ik weinig zeggen, maar er zitten vast ook nadelen aan. En het voordeel zie ik niet echt, maar dat kan aan mij liggen :)

Maar pfffff, 4440 euro na aftrek van subsidie maar zonder installatie, reken maar eens voor hoe je dat terug kan verdienen. Keuze genoeg in 9 of 10 kW monoblocks die inclusief montage goedkoper zijn dan dit....

Een deskundige installateur vinden is veel belangrijker, die zijn zeldzamer dan goede warmtepompen want daar zijn er heel veel van.
voda
1
Veel storingen aan oudere cv-ketels, warmtepompen doorstaan de vrieskou wel
Installatiebedrijven hebben de handen vol aan met name oudere cv-ketels die de geest geven. De warmtepompen die afgelopen jaren zijn geïnstalleerd doorstaan de vrieskou goed.

Ton Voermans 10-01-24, 11:46 Laatste update: 12:15
0 REACTIES

Dat meldt Techniek Nederland na een inventarisatie onder de aangesloten installatiebedrijven. Volgens de brancheorganisatie zijn het met name oudere apparaten die geen goed onderhoud hebben gehad die problemen krijgen. Voorzitter Doekle Terpstra: ,,Het aantal storingsmeldingen loopt bij de installateurs snel op. Het gaat vaak om cv-ketels die niet of nauwelijks onderhoud hebben gehad én om oudere cv-ketels die eigenlijk al aan vervanging toe waren. De verwarmingsbedrijven zetten alles op alles om iedereen te helpen. Niemand wil graag in de kou blijven zitten.’’

Voor meer, zie link:

www.ad.nl/binnenland/veel-storingen-a...
DeZwarteRidder
0
Behalen doelen energietransitie in gevaar
Forse krimp in verkoop warmtepompen door rem op levering en daling gasprijs

Theo Besteman
1 uur geledenin Financieel

Amsterdam - De groei van warmtepompen heeft een tik gekregen. In het vierde kwartaal van 2023 is de verkoop met 30% gedaald.

Na enorme groei in de eerste drie kwartalen van 2023, zakte de levering in de laatste maanden fors terug. Dat komt vooral door de afbouw van de eigen voorraden door de groothandel en installateurs. Dat gas goedkoper is geworden en de beperkte capaciteit bij installateurs hebben de verkopen gedrukt.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over 2023 van de brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen.

De verwachting na de Russische inval in Oekraïne en de enorm gestegen gasprijzen was dat vorig jaar een verkoop van 170.000 warmtepompen zou laten zien. In werkelijkheid werden er volgens de verkoopcijfers van fabrikanten 150.000 warmtepompen aan groothandels en installateurs geleverd, voor de woningbouw en renovatie, 40.000 meer dan in 2022.

Minder warmtepompen

Voorzitter Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen spreekt desondanks van een ’topjaar’ voor warmtepompen. Dat is het achtste jaar dat de groei met dubbele cijfers is toegenomen. De groei ging duidelijk ten koste van de gasketels.

Zonder extra maatregelen zal de groei voor woningen stabiel blijven tot 150.000 stuks, waarschuwt Agterberg. Meer warmtepompen moesten helpen om de klimaatdoelen te kunnen halen. „De stagnatie komt te vroeg voor het behalen van de doelstellingen van de energietransitie.”

Nederland liep recent nog voorop met warmtepompen in Europa. Door de verkoopdaling in het vierde kwartaal loopt Nederland weer uit de pas. Behalve krapte in de installatiebranche zijn er zorgen over opstoppingen op het elektriciteitsnet, zodat klanten hun stroom niet kunnen afleveren, en ’voorzichtigheid’ in de politiek en ambtenarij, zo verklaart deze branche de terugloop.

Elektrische pomp

Er is een verschil tussen nieuw- en bestaande bouw. In de nieuwbouw zijn er naar verwachting vorig jaar ruim 40.000 volledig elektrische warmtepompen verkocht. „In de bestaande bouw zien we meer dan een verdubbeling van de verkoop van warmtepompen, van ruim 50.000 in 2022 naar bijna 110.000 in 2023”, aldus Agterberg. De helft is een zogeheten ’hybride’, een combinatie van gas en elektrisch, die een besparing van ruim 65% zou opleveren.

www.telegraaf.nl/financieel/558553218...
DeZwarteRidder
0
Slapeloze nachten door de airco van de buren, wat als je de vergunning aanvecht?

Jos Bouten
2 uur geledenin Binnenland

Venlo - Verwarmingsketels staan binnen en veroorzaken geen overlast voor de buren. Hoe anders is het met airco’s en warmtepompen. Die kunnen het voor de buren onmogelijk maken met het raam open te slapen.

Jac en Vera (*) slapen ’s zomers heerlijk sinds zij airconditioning in huis hebben. Eentje op de slaapkamer en eentje in de huiskamer. De airco’s hebben eigen buitenunits, beide hangen aan de muur die grenst aan de buren. Jac en Vera hebben de koninklijke weg bewandeld, ze hebben keurig vergunning aangevraagd voor de twee apparaten aan de buitenmuur.

Hoeveel mensen doen dat? Het is wel de bedoeling. Wie vergunning aanvraagt voor de bouw van een huis en van plan is een airco of warmtepomp te plaatsen, moet tegelijkertijd een geluidsrapportage overhandigen aan de gemeente. Wie een apparaat aan een bestaande woning wil hangen, wordt geacht zelf op het idee te komen een vergunning aan te vragen. Want de minister van Binnenlandse Zaken heeft een regeling opgetuigd waarin precies staat waaraan buitenunits voor verwarming en/of koeling moeten voldoen. Ze mogen niet te veel herrie maken en moeten op een minimale afstand van de buren worden geplaatst.
Herrie

Het liefst ziet de overheid dat de herrie wordt gemeten met goede meetapparatuur. Maar wat als de apparaten er nog niet zijn, bijvoorbeeld bij nieuwbouw? Dan moet een vergunning worden aangevraagd op basis van kant-en-klare, theoretische berekeningen. Maar dat mag alleen als er maar een apparaat aan de muur hangt, bij twee apparaten komt er een deskundige aan te pas.

Jac en Vera krijgen de vergunning van de gemeente voor de twee airco’s op basis van theoretische berekeningen. Ze mogen dan heel blij zijn met hun koelinstallatie, de buren zijn dat echter allerminst. Die klagen steen en been over de geluidsoverlast en tekenen bezwaar aan tegen de vergunning. De gemeente geeft de buren gelijk en schrapt de vergunning. Jac en Vera snappen daar niets van, ze hebben toch de koninklijke weg bewandeld?
Metingen

Het stel stapt op zijn beurt naar de rechtbank om de buitenunits gelegaliseerd te krijgen. Voor de rechter betoogt het dat de gemeente geen goede redenen had voor het intrekken van de vergunning. In juridisch jargon: het besluit was niet zorgvuldig voorbereid. De gemeente had vergunning pas kunnen weigeren als er echte metingen waren verricht. Jac en Vera krijgen dus gelijk van de rechter, maar dat betekent allerminst dat ze de fles champagne kunnen opentrekken.

Uitspraak: de gemeente moet eerst meer onderzoek doen en dan een nieuw besluit nemen.

(*)Gefingeerde namen
232 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,83  -3,44  -0,39%  30 apr
 Germany40^ 17.905,20 -1,18%
 BEL 20 3.883,26 -0,09%
 Europe50^ 4.901,63 -0,40%
 US30^ 38.043,99 0,00%
 Nasd100^ 17.570,06 0,00%
 US500^ 5.063,57 0,00%
 Japan225^ 38.318,54 0,00%
 Gold spot 2.286,75 -2,10%
 EUR/USD 1,0670 +0,00%
 WTI 81,58 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Corbion +2,70%
B&S Group SA +1,20%
Ahold Delhaize +1,17%
ForFarmers +1,04%
OCI +1,00%

Dalers

VIVORYON THER... -13,94%
EBUSCO HOLDING -5,50%
ACOMO -4,69%
Air France-KLM -4,29%
Arcadis -3,88%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront