Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rondje AEX

8 Posts
[verwijderd]
17
Beste collega-beleggers,

Het lijkt me aardig om over alle AEX-fondsen kort iets weer te geven. Ik moet alvast aangeven dat ik op eventuele reacties waarschijnlijk niet in zal gaan vanwege tijdgebrek. Toch lijkt het me aardig om dit te delen.

Het fundament van de onderneming staat bij mijn visie centraal. Ik besteed specifiek aandacht aan overnames. Deze gaan namelijk in de regel gepaard met fikse premies. Vervolgens richt ik een blik op de grafieken om een eventuele aankoop te bevestigen. De hieronder genoemde voorspelde koers-winstverhoudingen voor 2006 zijn overgenomen uit het Financieel Dagblad.

1. ABN Amro: Uit de lange strijd rond de overname van de Italiaanse bank Antonveneta, is ABN als winnaar tevoorschijn gekomen. Met een 60 % belang in deze bank heeft ABN een goede positie in een land waar veel winst valt te behalen. In Italië werkt de bankensector namelijk nog niet zo efficiënt als hier in Nederland. Bovendien worden in Italië forse tarieven berekend voor diensten die hier gratis zijn. Het zou me niet verbazen als ABN in de toekomst ook een groter belang neemt in de winstgevende bank Capitalia. Hoewel ABN met 9 % al de grootste aandeelhouder is in deze Italiaanse bank, kan ABN wellicht middels een fusie tussen Capitalia en Antonveneta de Italiaanse markt echt naar zich toetrekken. In de toekomst zal ABN haar positie in China moeten verstevigen.

ABN is op de huidige koers, 19,40 euro, met een k/w-verhouding 2006 van iets boven de 9 en een dividendrendement van 5,3 % zeker koopwaardig. Doordat we ook op een technische steun zijn aanbeland, lijkt me dit één van de aantrekkelijkste investeringen uit de AEX.

2. Aegon heeft een k/w-verhouding (2006) van 10,8 en een dividendrendement van 3,5 %. Laatste nieuwtje: Onlangs,op 20 oktober, berichtte de Volkskrant dat een voor fraude veroordeelde oud-directeur van de verzekeraar aangaf, dat de top wist van de fraude en dat gerommel schering en inslag was bij Aegon. Ik weet weinig van de betreffende directeur af en heb de indruk dat ik z’n uitspraken niet serieus moet nemen. Mocht dat wat hij vertelt waar zijn, dan heeft dat dramatische gevolgen voor het concern.

3. Ahold lijdt onder de supermarktoorlog. De duikeling van een euro begin september werd veroorzaakt door tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

Daarnaast was er deze maand nog nieuws. Het NRC meldde dat Albert Heijn plannen heeft voor de oprichting van een supermarktketen die voornamelijk goedkope huismerken gaat verkopen. AH wilde geen commentaar hierop geven. Dit vind ik verstandig, omdat AH haar imago dat ze goede producten levert, niet moet kwijtraken. Bezoekers van Albert Heijn kopen nu nog veelal A-merken en door de nieuwe strategie komen die waarschijnlijk in de verdrukking. Omdat “Appie” nog steeds duurder is dan een aantal concurrenten, lijkt me de nieuwe strategie niet echt kansrijk.

Op overnamevlak valt te melden dat onlangs, voor het eerst sinds het boekhoudschandaal, weer enkele supermarkten in het buitenland (Tjechië) zijn overgenomen

4. Akzo Nobel heeft met het medicijn Asenapine eindelijk een medicijn die waarschijnlijk flink gaat bijdragen aan de nettowinst.

5. ASML heeft een half jaar voorsprong op haar concurrenten, doordat ze d.m.v. zgn. immersietechnologie krachtigere en kleinere chips kan maken. Hoewel het bedrijf binnen de sector absoluut te prefereren is, ben ik nogal huiverig over de totale vraag naar chipmachines. K/w-verhouding 2006 schat men overigens op 18.

6. Buhrmann kan technisch gezien terugveren naar 8,50 euro, om vervolgens omhoog te spurten. K/w-verhouding van de kantoorartikelenleverancier, die de VS als belangrijkste markt heeft, wordt voor 2006 geschat op 11,2.

7. DSM heeft goede resultaten laten zien en heeft de kosten als gevolg van de stijgende olieprijs vooralsnog aardig kunnen doorberekenen aan haar klanten. Ik ben echter niet happig op een investering in een chemieconcern, omdat ik een structureel hoge olieprijs verwacht.

8. Fortis is net als ABN aantrekkelijk vanwege een dividendrendement van 5 % en een k/w-verhouding van onder de 10.

9. Getronics kan gezien worden als overnamekandidaat. De overname van Pinkroccade, waarmee ze waarschijnlijk goede zaken doet, is begin dit jaar afgerond.

10. Hagemeyer begint steeds beter te draaien. Key succes factor voor deze groothandel is een snelle en efficiënte levering van goederen. Ik bezit een turbo long, omdat ik gok op een overname door de Amerikaanse investeringsgroep CDR (die Rexel bezit). Helaas ziet het technische beeld er nu, nadat het aandeel door de oplopende steunlijn is gezakt, stukken minder florissant uit dan toen ik de turbo kocht.

11. Heineken: de k/w-verhouding komt voor 2006 rond de 15,3 te liggen.

12. ING heeft de laagste koers-winstverhouding (8,8) van de AEX.

13. KPN zal via haar vaste netwerk nog wel enkele jaren geld binnenkrijgen, maar ze gaat langzaamaan terrein verliezen. Skype, waarmee (inter)nationaal via internet vrijwel gratis gebeld kan worden naar vaste nummers, heeft de toekomst en zal steeds meer klanten bij KPN wegtrekken. Voor KPN-aandeelhouders is het te hopen dat KPN snel wordt overgenomen door een partij als Telefonica. Ik vind het aandeel niet interessant.

14. Numico’s chart ziet er momenteel hoopvol uit. De hoge k/w-verhouding (22) belet me echter van instappen bij de huidige koers van 33,50 euro.

15. Philips weet me altijd weer te verrassen met sterke innovaties. K/w-verhouding van 13,2.

16. RD Shell (A) spint garen bij een hoge olieprijs. Ik verwacht een structureel hoge olieprijs. De k/w-verhouding van RD Shell is 10,4 en dividendrendement 3,8 %. De huidige correctie van het aandeel en de doji star die in de daggrafiek is te vinden, maken de verleiding groot om in te stappen bij een koers van 24,32.

17. Reed Elsevier beweegt steeds meer richting het internet. Naar mijn mening, en gelukkig ook naar de mening van het management, komt de groei in de toekomst niet uit de papieren bladen. In Japan kan veel gewonnen worden, doordat in dit land nog nauwelijks online diensten worden aangeboden. De uitgever heeft een dividendrendement van 3 % en een k/w-verhouding 2006 van 14,6.

18. SBM Offshore is het afgelopen jaar enorm opgelopen. De stijgende olieprijs zorgt voor meer vraag naar drijvende olieplatforms.

19. TNT is met een k/w-verhouding (2006) van 10,2 is het aandeel zeker aantrekkelijker dan haar Europese concurrenten. Diverse analisten wijzen er bovendien op dat TNT een aantrekkelijke overnamekandidaat is.

20. Unilever gaat (delen van) haar diepvriesactiviteiten verkopen. Burgmans zette onlangs Mora alvast in de etalage. In financiële kringen is Wessanen als potentiële koper genoemd. Wellicht dat na een overname Cora van Mora weer op televisie verschijnt. Unilever vind ik, met een k/w-verhouding (2006) van 14, geen aantrekkelijke investering.

21. Vedior zal het moeten gaan hebben van de Franse uitzendmarkt. K/w-verhouding (2006) wordt geschat op 10,7.

22. Versatel wordt overgenomen. Na een bod van 2,20 euro heeft Tele2 77 % van de aandelen in handen gekregen. De overige aandelen zijn nog in A’dam verhandelbaar en noteren, na uitkering van het ontvangen bedrag voor de verkoop van de Duitse onderdelen, rond de 0,82 euro. Ik was al huiverig ten aanzien van het halen van haar tripple play doelstellingen, maar ik vind het aandeel nu al helemaal niet meer interessant.
[verwijderd]
0
23. VNU heeft een k/w-verhouding van ongeveer 15 voor 2006. Verontrustend vind ik dat sommige partijen meer informatie van de vennootschap krijgen dan hetgeen beschikbaar is voor alle beleggers. Onder andere Corné van Zeijl deed in zijn columns hier verslag van wel erg vreemde koersbewegingen rond de overname van IMS Health en een meeting tussen de commissaris van VNU met een grootaandeelhouder.

24. Wolters Kluwer heeft een dividendrendement van 3,6 % en een k/w-verhouding van 14,5. Ik ben niet echt gecharmeerd van het aantal keer dat bij Wolters Kluwer van strategie gewisseld wordt. Hoewel Wolters Kluwer een overnamekandidaat is, kies ik toch liever voor één van de andere uitgevers.
[verwijderd]
0
Gedegen stuk.

Een groot compliment.

Je hebt er veel werk van gemaakt en een duidelijke visie. Op tal van punten zou discussie interessant zijn.

Maar ik vind vooral dat je analyses en verwachtingen stoelen op goed onderzoek en inzicht. Je weet van de hoed en de rand.
Jammer aleen dat je geen tijd hebt te reageren op reacties.
Dat nodigt niet uit met je in debat te gaan op punten.
Het is ook wat veel om op dit tijdstip nog op in te gaan.

Groet.
Jean
0
Beste Thijs,

mijn aanbeveling krijg je vast, ik lees het morgen wel. Zo te zien heb je er veel tijd in gestoken, complimenten.

By the way, wat zijn jouw favorieten?

Slaap lekker.
[verwijderd]
0
Aangenomen dat de genoemde koers/winstverhoudingen hierboven correct zijn: waarom is de k/w relatief zo laag bij de financiele instellingen?

Is dat op grond van een (verwacht) gebrek aan groeipotentieel of om andere redenen? Ik dacht dat in deze tijd de hoog dividend fondsen juist weer in waren, maar blijkbaar gaat dit niet op voor de Nederlandse banken.
marique
0
quote:

sypkens schreef:

...waarom is de k/w relatief zo laag bij de financiele instellingen?
Is dat op grond van een (verwacht) gebrek aan groeipotentieel of om andere redenen?
...
Sypkens,
Jaarlijkse (verwachte) hoge winstgroei veroorzaakt idd hoge k/w. Maar ... met die winstgroei van de financials is het niet zo best gesteld. Als je de verwachte winst voor '05/'06 vergelijkt met de gemiddelde winst over de jaren '97 t/m '04 dan krijg je:

abn +10%
aegon -10%
fortis +32%
ing -8%

Jaar op jaar kan de wpa flink verschillen, maar over de gehele periode '97-'04 ligt de gemiddelde winstgroei ruwweg tussen 6-10%. Niet bijzonder hoog.

Momenteel is ook de lage rente oorzaak van beperkte winstgroei. Banken en verzekeraars verdienen aan de spread tussen korte en lange rente. Die spread is nu klein. Dus valt er weinig te verdienen.

vrgr
marique

Beate
0
Erg leuk stuk. Vooral je opinie over ABN, ASML, RDS en DSM spreekt me erg aan. RDS heb ik gekocht en DSM verkocht. Als ik jou mag geloven zit ik dus goed.

Beate
[verwijderd]
1
Correctie-/consolidatietijd voor sterk gestegen aandelen als abn en amsl. Ik zou tijdelijk de posities nu afbouwen/sluiten. RD Shell kan worden aangehouden. Just a feeling ;)
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
911,51  -3,44  -0,38%  21 mei
 Germany40^ 18.741,40 +0,08%
 BEL 20 3.991,00 -0,40%
 Europe50^ 5.050,10 +0,06%
 US30^ 39.880,20 0,00%
 Nasd100^ 18.717,30 0,00%
 US500^ 5.322,81 0,00%
 Japan225^ 38.868,40 0,00%
 Gold spot 2.423,91 +0,08%
 EUR/USD 1,0860 +0,04%
 WTI 78,62 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Flow Traders +3,27%
SBM Offshore +2,38%
OCI +2,13%
INPOST +1,82%
Eurocommercia... +1,56%

Dalers

Alfen N.V. -15,53%
Sif Holding -6,63%
AMG Critical ... -5,70%
Avantium -4,78%
EBUSCO HOLDING -4,44%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront