Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Credit crunch, de vlek breid zich uit

1.706 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 82 83 84 85 86 » | Laatste
[verwijderd]
2
FD:

'Luchtbel nog lang niet leeg'
De financiële markten worden in het hart getroffen door de recente turbulentie op de aandelenbeurzen. Volgens analisten en strategen is het denkbaar dat de herschikking op de kredietmarkt voor een stevige correctie gaat zorgen.

Jim Rogers, de oprichter van de Rogers Raw Material Index, hebben al die spelers gezorgd voor de 'grootste luchtbel op de kredietmarkt uit de geschiedenis'. Een luchtbel die groter en groter werd, en krediet zeer goedkoop maakte. Dit strekte zich uit tot alle uithoeken zoals opkomende markten en kredietvormen zoals leveraged buy-outs door private equity-huizen.

In het weekblad Fortune zegt Rogers dat het leeglopen van van de luchtbel nog lang niet ten einde is. 'Men mag niet verwachten dat een luchtbel van deze omvang in zes maanden of een jaar verdwijnt.' Volgens Rogers is het bij een crisis van deze omvang normaal dat er eerst een aantal bedrijven en banken omvalt en hypotheekbanken met verliezen zullen draaien. Huizenbezitters krijgen bovendien te maken met hogere rentes op hun hypotheken, iets wat ze geleidelijk in hun portemonnee zullen voelen. 'Tot op heden lijken de gevolgen beperkt. Daarom is het aannemelijk dat er nog veel meer verliezen aan zitten te komen.' Pas hierna kan de markt zijn evenwicht hervinden.

Topstrateeg Albert Edwards van Dresdner Kleinwort ziet het beste bewijs voor de luchtbel in de mate waarin speculanten met goedkoop krediet in alle uithoeken van de markt aankopen konden doen. Dat geldt vooral voor hedge funds die soms tien keer meer aan beleggingen doen dan het oorspronkelijk ingelegde eigen vermogen. En voor private equity-fondsen die met enorme hoeveelheden goedkoop krediet steeds grotere overnames plegen.

Edwards verwacht dat eigenlijk iedereen die geld leent te maken gaat krijgen met hogere tarieven. De herprijzing van kredietrisico's die sinds een maand op gang is gekomen, leidt tot wat hij The Great Unwind noemt - het moeten terugdraaien van speculatieve posities. Dit geeft druk op allerlei effecten, waarop de hefboom nog weer verder moet worden teruggebracht. Deze ontrafeling is volgens Edwards nog maar net begonnen.

Edwards verbaast zich erover dat de aandelenmarkt zich tot op heden redelijk goed houdt. Naast de gedwongen verkopen van aandelen door speculanten zullen bedrijven met hogere leenkosten te maken krijgen, komt de overnamegolf die de koersen zo stimuleert voorlopig tot stilstand en zullen de bedrijfswinsten door de economische neergang gaan dalen.

Edwards voorziet een dubbel negatief effect van lagere winsten en een lagere waardering van aandelen door beleggers. 'Als in de komende recessie, die wij spoedig verwachten, de bedrijfswinsten met 35% dalen en beleggers tegelijk de koers-winstverhoudingen terugschroeven van 15,5 nu naar 12, kunnen de koersen met wel 50% dalen.'

Rogers denkt er niet veel anders over. 'Er zit een reeks van marktcorrecties aan te komen. Mogelijk zien we een paar oplevingen op momenten dat de centrale bank de rente verlaagt. Maar in feite maakt dat alles alleen maar erger.' Volgens Rogers is het voor iedereen beter als de centrale banken de rente hoog houden en de financiële markten zichzelf verschonen van de excessen uit het verleden.
[verwijderd]
0
quote:

Douwe J. schreef:

FD:

'Luchtbel nog lang niet leeg'
Als je de rest van het artikel geschreven door Bendert Zevenbergen in het FD van afgelopen zaterdag krijg je een iets ander beeld.
liesje
0
quote:

paulta schreef:

neem van mij aan dat er nog veel naarbuiten komt edraket uit arnhem.in duitsland zijn ze zover opgewarmd dat de triple AAA postjes step by step bekend worden..mij gaat het om de hoofdmoot:double AA en lager,waarschijnlijk een veelvoud van de oooh zo veilige triple aaa...(moodys and friends worden niet meer serieus genomen)...
Nou, Paultje, je roept maar door hoor! Portolullen, heet dat. Deze week nog, toch, zei je vorige week, slaap zacht.
[verwijderd]
0
MARKET TALK: Beperkte blootstelling ING en SNS Reaal - Rabo


AMSTERDAM (Dow Jones)--In het kader van de recente turbulentie op de kredietmarkt naar aanleiding van de subprime-problemen in de VS, ziet Rabo Securities een risico voor neerwaartse bijstellingen van de winstcijfers van financiele fondsen in de Benelux op het gebied van zakenbankieren, marktactiviteiten, vermogensbeheer, derivatenhandel en private banking. Analist Cor Kluis van Rabo blijft echter positief over ING, SNS Reaal en Dexia, vanwege de relatief geringe blootstelling aan deze activiteiten, en handhaaft het buy-advies op dit drietal bij koersdoelen van respectievelijk EUR42, EUR22 en EUR26. Voor het Belgische KBC neemt Rabo het buy-advies en koersdoel van EUR115 onder heroverweging, aangezien de blootstelling aan marktactiviteiten, private banking en vermogensbeheer zo'n 40% van de waardering van het aandeel uitmaken. Omstreeks 10.40 uur noteert het aandeel ING 0,5% lager op EUR29,58 en het aandeel SNS Reaal 0,3% lager op EUR15,70. (AVR)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31 20 5890270, amsterdam@dowjones.com

[verwijderd]
0
quote:

Douwe J. schreef:

FD:

'Luchtbel nog lang niet leeg'

'Tot op heden lijken de gevolgen beperkt. Daarom is het aannemelijk dat er nog veel meer verliezen aan zitten te komen.' Pas hierna kan de markt zijn evenwicht hervinden.

Edwards verbaast zich erover dat de aandelenmarkt zich tot op heden redelijk goed houdt.

Edwards voorziet een dubbel negatief effect
Rogers denkt er niet veel anders over.
Even verder gestript naar een managementsamenvatting:

Conclusie: alles stort binnenkort in elkaar en het is raar dat de aandelenmarkt dat niet al doet.

OK..Ik geloof dat ik maar wat LT AEX calls ga kopen.
[verwijderd]
0
Deutsche Bank ondervindt beperkte hinder van kredietcrisis


AMSTERDAM (Dow Jones)--Deutsche Bank ag heeft aangegeven dat het bedrijf wel wat hinder heeft ondervonden van de recente problemen op de kredietmarkt, maar geen ongedekte leningen heeft verschaft aan hedgefondsen. Dit maakte de bank dinsdag in een onverwachte trading update bekend.

De chief executive officer van de Deutsche Bank, Joseph Ackerman, zei tijdens een congres in Frankfurt dat de bank geen problemen heeft met de beschikbaarheid van krediet.

Verder gaf Ackerman aan dat bankiers beter moeten omgaan met risico's en niet uitsluitend moeten vertrouwen op de ratingbureau's.

Volgens de topman zijn er tekenen dat de financiele markt zich stabiliseert. Wel zijn er volgens hem gedurende de recente crisis "simpele bankregels genegeerd".



Door Raghnhild Kjetland en Anna Marij van der Meulen; +31-20-5890270; annamarij.vandermeulen@dowjones.com

[verwijderd]
0
Deutsche Bank Chief Says Markets Are Stabilizing (Update1)

By Elena Logutenkova

Sept. 4 (Bloomberg) -- Deutsche Bank AG Chief Executive Officer Josef Ackermann said there are signs that financial markets are stabilizing after ``turbulent'' conditions in August.

``I am optimistic about the environment globally for financial institutions,'' Ackermann said today in a statement distributed by the DGAP wire. Deutsche Bank rose 2.8 percent to 94.28 euros as of 11:55 a.m. in Frankfurt trading.

ffff
0
Die Ackermann praat ook alle kanten uit.

Ik meen dat ik hier in de KK nou juist een lange posting van Simi las waarin Ackermans het tegenovergestelde beweerde.....

Simi 4 sep 07, 09:16 | Reageer | Quote | Zoek | Aanbevolen: 0

Subprime crisis to hit world economy -D.Bank CEO
Mon Sep 3, 2007 12:26AM EDT

FRANKFURT, Sept 2 (Reuters) - Global economic growth will take a hit as a result of the U.S. subprime mortgage crisis, says the chief executive of Deutsche Bank (DBKGn.DE: Quote, Profile, Research), Germany's biggest bank.

"Growth, especially of private consumption in the United States, will suffer because of the housing crisis and that can naturally not go without negatively affecting the world economy overall," Josef Ackermann said in a guest column to be published in the German business daily Handelsblatt on Monday.

Handelsblatt made a summary of Ackermann's text available to other media at the weekend.

Ackermann said many banks and investors affected by the credit market turmoil that arose in the wake of the subprime crisis had apparently taken risks that exceeded their size and risk-bearing capacity.

Ackermann is nu niet bepaald een kluizenaar.Als zulke man deze uitspraak doet kan men maar beter zijn voorzorgen nemen.
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef:

"Growth, especially of private consumption in the United States, will suffer because of the housing crisis and that can naturally not go without negatively affecting the world economy overall,"
Daar komt Jan de Akkerman op zn paardje achteran.

Denk dat iedereen het daarmee eens is.
Maar:de wereld economie groeit als kool,echt resilient, een beetje rem kan geen kwaad.
Unbalances zullen erdoor afnemen.
[verwijderd]
0
Ackerman dus negatief over wereldeconomie, maar positief over klimaat voor banken.

Interessant. Denk zelf het tegenovergestelde eigenlijk.
[verwijderd]
0
'Dit is het einde van het beursfeest'
'Schulden zijn al jaren het opium van de VS. Ik vrees dat de kredietcrisis het einde van het feest is en dat we op een recessie afstevenen.' Dat zegt Alan Abelson, de éminence grise van de beursjournalistiek. Abelson schrijft al ruim 40 jaar de invloedrijke column 'Up & Down Wall Street' in het beleggingsblad Barron's.

(tijd) - 'Ik heb al veel zeepbellen gezien. Niets verrast me nog', zegt de 81-jarige Alan Abelson over de kredietcrisis en de forse correctie in de Amerikaanse huizenmarkt. Abelson moet zowat het grootste beleggersgeheugen van Wall Street hebben. De New Yorker schrijft al sinds 1952 over de beurs. In 1966 lanceerde hij zijn beroemde column 'Up & Down Wall Street' in Barron's. Daarin beschrijft hij het wel en wee van de beurs met de nodige flair en humor, maar vooral met een scherpe pen. We spraken met Abelson over de stormachtige beurszomer, de economische toekomst en boze beleggers.

Was de kredietcrisis nog een verrassing voor u? Er waren toch al heel lang knipperlichten?

Alan Abelson: 'Het was niet moeilijk deze crisis te zien aankomen. De enige vraag was wanneer ze zou uitbarsten. De oorzaak zijn de almaar stijgende schulden. Amerikaanse consumenten leven op krediet, en overnames worden met steeds meer schulden gefinancierd. Krediet is het opium van dit land. Die evolutie had mensen moeten alarmeren dat er iets stond te gebeuren. Bovendien heeft de Amerikaanse centrale bank zich altijd heel enthousiast getoond om het financieel systeem te overspoelen met geld. Zo werd de impact van het uiteenspatten van de internetzeepbel afgezwakt en kwam er een andere zeepbel in de plaats.'

'Eigenlijk is dat schuldprobleem al 25 jaar bezig. Mensen veronderstellen hier dat een krediet hetzelfde is als cash, maar dat is niet zo. Je moet dat krediet ooit terugbetalen. De overheid heeft die misvatting gestimuleerd. De basis van de economische groei waren schulden. Ik vrees dat dit het einde van het feest is. Ik zie niet meteen een oplossing voor de kredietcrisis. Ik denk dat we op een recessie afsteven.'

Dat einde van het feest werd al eerder voorspeld. Waarom is het deze keer anders?

Abelson: 'De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft niet meer dezelfde impact als vroeger wanneer ze de economie overspoelt met liquiditeiten. Tegenwoordig wordt er enorm veel geleend en ontleend buiten de bankwereld om. Heel het concept van kredietverlening is drastisch veranderd in de voorbije drie decennia. Vroeger waren de banken de bron van kredietverlening, en kon de Fed via de banken de economie sturen. Nu zijn er zoveel alternatieven, zoals private equity en hefboomfondsen. Hefboomfondsen zijn niet langer louter beleggingsvehikels maar 'allround financial engineers' die soms een enorm hoge leverage (graad van schuldfinanciering) gebruiken. Het probleem met die alternatieven is dat er vaak geen controle is op de kredietkwaliteit, zoals bij de rommelhypotheken (subprime) het geval was.'

'De Fed heeft nog impact op korte termijn en kan misschien een tijdelijke ommekeer bewerkstelligen, maar geen blijvend herstel. Een recessie is een noodzakelijke catharsis. Het onvermijdelijke is heel lang uitgesteld geweest. Onder voorzitter Alan Greenspan was de Fed blij als ze beleggingsinstellingen die roekeloze beleggingen deden kon redden in plaats van ze over de kop te laten gaan.'

Denkt u dat de huidige Fed-voorzitter Ben Bernanke anders zal reageren dan Greenspan?

Abelson: 'Bernanke verschilt niet veel van Greenspan of diens voorgangers. Hij is wel minder politiek ingesteld dan Greenspan. Maar Bernanke heeft al gesuggereerd dat hij het financieel systeem te hulp zal schieten als hij kan. Dat is als alcohol voorschrijven als medicijn voor een dronkenlap.'

Kris Van Hamme

[verwijderd]
0
quote:

BJL schreef:

positief over klimaat voor banken.

In het licht van het donker denk ik.
Begrijp dat jij het moeilijk vindt banken te waarderen.Ik begin er niet eens aan en ben ook bijna uit finnen.Maar als ik naar kw's en dividenden kijk is er sprake van ruime onderwaardering.En hou ik dus een paar potjes op het vuur,waaronder DB.

kck
[verwijderd]
0
Deutsche Bank-CEO ziet financiele markten stabiliseren
AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - De financiele markten zijn zich de laatste dagen weer aan het stabiliseren. Dit zegt Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank dinsdag in een toespraak tijdens een bankenconferentie in Frankfurt.

Ackermann signaleert dat de liquiditeit weer langzaam aan het terugkeren is in de markt. 'Maar het zal nog enige tijd in beslag nemen voordat geblokkeerde transacties weer doorgang kunnen vinden', aldus Ackermann. Voor de gehele markt is Ackermann optimistisch over het wereldwijde klimaat voor financiele instellingen.

Ackermann geeft in zijn toespraak een toelichting op de effecten van de ontwikkelingen op de markt voor subprime hypotheken op de resultaten van de Duitse bank.

De bestuursvoorzitter zegt te verwachten dat de ontwikkelingen in augustus 'onvermijdelijk' zijn effect hebben gehad op de bank. Met name de divisie Sales & Trading en Corporate Finance zijn geraakt door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

'De correcties op de beurzen - deels veroorzaakt door het opdrogen van liquiditeit in de markt - hebben een aanzienlijke invloed gehad op de tegen marktwaarde gewaardeerde posities op het handels- en leningenboek', aldus Ackermann.

Ondanks de hogere risicospreads en de aandacht op de korte termijn, heeft Deutsche Bank geen problemen gehad om financieringen te krijgen in de afgelopen weken. Vooruitkijkend zegt Ackermann dat de bank niet geraakt kan worden door een verdere verslechtering van de Amerikaanse subprime hypotheekmarkt.

Overigens voegt Ackermann toe dat andere bedrijfsonderdelen zoals Private & Business Clients, Vermogensbeheer en Private Banking naar tevredenheid hebben gefunctioneerd.

Corina Ruhe
corina@bfn.com

(c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456
[verwijderd]
0
quote:

simi500 schreef:

Niets verrast me nog', zegt de 81-jarige Alan Abelson over de kredietcrisis
Tis wel zo dat financieel inzicht topt rond het 50ste levensjaar(zoals wiskundigen toppen rond hun 30ste).
Als ik om me heenkijk zie ik ook verval bij mijn 70+ers.
Vandaar dat ik commentaar zoals van de oude Volcker en deze heer met een schuin hoofd aanhoor.

gr kck
Marixius
2
quote:

kck schreef:

[quote=simi500]
Niets verrast me nog', zegt de 81-jarige Alan Abelson over de kredietcrisis
[/quote]

Tis wel zo dat financieel inzicht topt rond het 50ste levensjaar(zoals wiskundigen toppen rond hun 30ste).
Als ik om me heenkijk zie ik ook verval bij mijn 70+ers.
Vandaar dat ik commentaar zoals van de oude Volcker en deze heer met een schuin hoofd aanhoor.

gr kck
Opa is ruim de 80 voorbij en gaat voor de jaarlijkse controle naar de huisarts.

Dokter : "En, hoe gaat het tegenwoordig ?"

Opa : "Prachtig, meneer de dokter, ik heb de liefde van mijn leven gevonden, een knappe jongedame van 18, ik ben in de fleur van mijn leven en kijk, we komen net te weten dat ze in verwachting is !!!"

Dokter : "Wel, laat me u een waar gebeurd verhaal vertellen. Een patiënt van mij gaat ieder jaar op berenjacht. Hij is echter niet meer van de jongste en in zijn verstrooidheid vertrekt hij met zijn paraplu in plaats van zijn jachtgeweer. Op een gegeven moment staat hij oog in oog met een beer, hij richt zijn paraplu en probeert te schieten. Weet je wat er toen gebeurde ?"

Opa : "Nee, vertel !"

Dokter : "De beer viel dood voor zijn neus neer."

Opa : "Dat kan niet ! Iemand anders moet geschoten hebben !"

Dokter : "Wel, om nu op uw geval terug te komen....."
[verwijderd]
1
1 biljoen dollar aan krediet papier dient komende maand hergefinancierd te worden. Meer dan 5x zoveel als toen de crisis een dikke maand geleden begon.

Herald Tribune

www.iht.com/articles/2007/09/03/busin...
Willempie3
0
quote:

Douwe J. schreef:

1 biljoen dollar aan krediet papier dient komende maand hergefinancierd te worden. Meer dan 5x zoveel als toen de crisis een dikke maand geleden begon.

Herald Tribune

www.iht.com/articles/2007/09/03/busin...
Dat betekent dus dat de Centrale Banken met 5 keer zoveel kortlopende noodkredieten moeten komen als eerst. Dat zou betekenen dat de ECB met 1000 miljard Euro moet komen. Dit kan gewoon niet goed blijven gaan. Eigenlijk hoort er een enorme crash te komen in oktober. Alleen in het geheim bijdrukken kan het systeem nog redden voor een paar jaar. Daarna volgt hyperinflatie.

W3.
jrxs4all
0
quote:

Willempie3 schreef:

...... Alleen in het geheim bijdrukken kan het systeem nog redden voor een paar jaar. Daarna volgt hyperinflatie.

Dat hoorden we "een paar jaar" geleden ook al ....

JR
[verwijderd]
0
quote:

Willempie3 schreef:

Dat betekent dus dat de Centrale Banken met 5 keer zoveel kortlopende noodkredieten moeten komen als eerst. Dat zou betekenen dat de ECB met 1000 miljard Euro moet komen. Dit kan gewoon niet goed blijven gaan.

W3.
Nee, dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. E.e.a. zal afhangen van in hoeverre het vertrouwen van financiers en de banken onderling in de onderliggende waarden is hersteld. De almaar oplopende libor en in mindere mate oplopende euribor tarieven stellen echter niet gerust.
[verwijderd]
0
Bank of England Sees Higher Reserves Calming Overnight Rate
By Brian Swint

Sept. 5 (Bloomberg) -- The Bank of England said an increase in reserves for commercial banks this month should help to calm overnight lending rates from ``unusually high'' levels.

Banks increased the level of reserves they hold with the central bank by 6 percent, the Bank of England said in a statement today in London. If overnight borrowing costs stay near current levels, the bank will offer up to 25 percent additional reserves on Sept. 13.

The move should ``relieve some pressure on interest rates for overnight borrowing which have'' in the past month ``been unusually high relative to bank rate,'' the central bank said.
1.706 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 82 83 84 85 86 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
899,60  -0,46  -0,05%  08 mei
 Germany40^ 18.507,80 +0,05%
 BEL 20 4.015,67 +0,48%
 Europe50^ 5.042,04 +0,08%
 US30^ 39.051,00 0,00%
 Nasd100^ 18.074,00 0,00%
 US500^ 5.186,74 0,00%
 Japan225^ 38.429,60 0,00%
 Gold spot 2.310,33 +0,06%
 EUR/USD 1,0747 -0,02%
 WTI 79,17 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Air France-KLM +4,72%
INPOST +3,07%
EBUSCO HOLDING +3,01%
Van Lanschot ... +2,61%
Vopak +2,32%

Dalers

OCI -3,49%
Accsys -2,94%
Avantium -2,21%
ForFarmers -2,07%
NX FILTRATION -2,01%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront