Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Is de Nederlandsche Bank wel van "ons" ?

8 Posts
FranzolVonDangen
1
Het blijkt dat de aandelen in 1948 in handen van de staat zijn gekomen door "naasting" en niet door onteigening, de onteigeningswet is ook niet van toepasing op de overgang van de aandelen van DNB aandeelhouders naar de staat. Staat in art. 1 lid 2 van de speciale wet.

In deze wet is de overgang van de aandelen geregeld:

Wet nopens de naasting der aandelen in De Nederlandsche Bank N.V. Wet van 23 April 1948
wetten.overheid.nl/BWBR0002039/geldig...


Volgens art 2 van die wet gebeurt er dit:

De aandelen in het maatschappelijk kapitaal van De Nederlandsche Bank N.V. zijn van het tijdstip af, waarop dit artikel in werking treedt, door de Staat genaast en aan deze in volle en vrije eigendom overgegaan.

art. 3 zegt vervolgens wat de aandeelhouders krijgen voor de onteigening:

Artikel 3 lid 1
Hem, wiens aandeel ingevolge het bepaalde in artikel 2 is genaast, wordt, met inachtneming van de bepalingen dezer wet, een inschrijving verstrekt in het Grootboek der 2½-procents Nationale Schuld, bedoeld in artikel 1 van de Grootboekwet, ten belope van het tweevoud van het nominale bedrag van dat aandeel.

Wat is een 2,5% nationale schuld lening?
www.dsta.nl/uploads/agt06-1855a.pdf

De grootboekschuld, beter bekend als grootboekleningen, zijn perpetuele (niet aflosbare) staatsleningen, genoteerd aan Euronext Amsterdam. Er zijn drie grootboekleningen:
− 2 ½ % Grootboeklening
− 3 % Grootboeklening
− 3 ½ % Grootboeklening.
Tot 1 april 1996 hadden deze grootboekleningen 2 verschijningsvormen:
− grootboekinschrijvingen op naam
− schuldbewijzen aan toonder.

Goed over welk bedrag gaat het dan? er staa immers "ten belope van het tweevoud van het nominale bedrag van het aandeel"
In de jaar rekening van DNB staat dat het geplaatste kapitaal 500 Miljoen Euro is. Aangezien het bedrag keer 2 moet betekent dat de waarde van de totale aandelen in het grootboek 1 miljard euro is, waarover dus jaarlijks 2,5% rente wordt betaald en dat komt neer op 25 miljoen euro per jaar tot in de eeuwigheid. Interessant om te weten welke families elk jaar deze rente ontvangen... In ieder geval de familie van Oranje aangezien zij bij de oprichters behoren in 1814.
Ik kan helaas niet verder kijken dan de jaarrekening van 1998 waarop het geplaatst kapitaal 1 miljard gulden bedraagt, om te zien of het misschien al 40 jaar voor €500 miljoen op de boeken staat of dat het is geherwaardeerd.
Jaarrekeningen van DNB zijn hier te downloaden : www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/publ...


Vervolgens is er nog de Bankwet uit 1998. Waarin o.a. het bestuur van DNB wordt geregeld.

In art 12 staat o.a.:


Artikel 12
1. De directie van de Bank is belast met het besturen van de Bank. De directie bestaat uit een president en tenminste drie en ten hoogste vijf directeuren.
2.
De president en de directeuren worden telkens voor een periode van 7 jaar bij koninklijk besluit benoemd. Voor elke benoeming wordt in een gemeenschappelijke vergadering van de directie en de raad van commissarissen een aanbevelingslijst van drie personen opgemaakt.
De raad van commissarissen maakt samen met de raad van bestuur dus een aanbevelingslijst waaruit de minister van financiën (vermoed ik, in ieder geval iemand van de regering) kan kiezen.

Maargoed wie kiest dan dus die Raad van Commissarissen?

Art 13 geeft uitleg. Of juist niet?

Artikel 13
1. De raad van commissarissen bestaat uit tenminste negen en ten hoogste twaalf leden.
2.
Eén lid van de raad van commissarissen wordt van overheidswege benoemd, telkens voor een periode van vier jaar.
3.
De voorzitter alsmede de overige leden van de raad van commissarissen worden telkens voor een periode van vier jaar benoemd door de aandeelhouders uit een voordracht van drie personen voor elke te vervullen plaats, opgemaakt door de raad van commissarissen. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt het voorzitterschap bekleed door een daartoe door de vergadering aangewezen lid.
4.
De raad van commissarissen ziet toe op het beheer van de Bank en stelt de jaarrekening vast. De vastgestelde jaarrekening behoeft de goedkeuring van de aandeelhouders
Goed dus in lid 2 staat dat één commissaris van overheidswege wordt benoemd.

In lid 3 staat dat de voorzitter van de RvC en de overige leden steeds door de Aandeelhouders worden benoemd.

Als de overheid de enige aandeelhouder is waarom staat dat dan zo in de wet? Aangezien in lid 2 gewoon wordt gesproken over van overheidswege.
Dit roept vragen op vind ik.

Dan staat er verder nog dat deze "aandeelhouders" mogen kiezen uit drie personen die zijn voorgedragen door de RvC zelf! Dit betekent dus eigenlijk dat als de staat al mag kiezen wie het wordt de RvC de macht gewoon bij zichzelf kan houden omdat zij het recht hebben om voor te dragen! Er is dus eigenlijk niet eens een echte keuze. Het is gewoon nummertje trekken. iene-miene-mutte.

Voorts hier nog commentaar en informatie/achtergronden over de leden van de Raad van Commissarissen van de website die mij op de gedachte hierover bracht.
www.beursbox.nl/200904241228/laatste-...

Dit zijn de 10 mensen die in de Raad van Commissarissen zitten, let op dat er dus maar ééntje zit namens de belastingbetalers.

drs. J.F. van Duyne - voorzitter
mw. mr. E.H. Swaab - secretaris
ZKH de Prins van Oranje
mr. drs F. Bolkestein
mr. A.H. van Delden
mw. drs. A.M. Fentener van Vlissingen
mr. E. Kist - vice-voorzitter
Ir. G.J. Kleisterlee
W.G. Tuinenburg
Commissaris van overheidswege benoemd - drs. T. van de Graaf

Als we kijken wie er momenteel deel uitmaken van deze Raad van Commissarissen die is aangesteld door... 'de zittende leden van de RvC', dan wordt in mijn ogen helemaal duidelijk dat in ieder geval 'de zeggenschap binnen DNB' nooit serieus genationaliseerd is.
Immers zit er nog altijd een erfgenaam van de oorspronkelijke oprichter van DNB in de Raad van Commissarissen. Deze ene persoon heeft dus net zoveel in te brengen als de eigenaar, het Rijk, die er iemand heeft zitten namens heel het Nederlandse volk.
ZKH de Prins van Oranje heeft namelijk al sinds 1998 zitting in de Raad. Andere bekende namen zijn een telg van de familie Fentener van Vlissingen, de rijkste familie van Nederland.

We komen oud politicus Frits Bolkenstein ook tegen. Namens wie hij er zit, niemand die het officieel weet, maar hij werkte wel 16 jaar voor Shell. Hij was wel via gekozen functies werkzaam in Nederland en Europa, maar hij is niet de rijksvertegenwoordiger in de RvC. Overigens is Frits een regelmatige bezoeker van de Bilderberg conferentie, de bijeenkomst waar ook Koningin Beatrix zich vaak laat zien, waarschijnlijk omdat haar vader de mede oprichter van deze bijeenkomsten is.

G.J. Kleisterlee de CEO van Philips, maakt ook deel uit van de RvC. Hoewel ik zeer te spreken ben over de kunde en kennis van deze CEO, is het de vraag hoeveel tijd hij serieus kan vrijmaken om hier een rol van betekenis te kunnen vervullen, ALS hij er al voor 'het volk' zou zitten. Hij zit dat niet, want hij is niet onafhankelijk. Zijn bedrijfsbelang zal ongetwijfeld altijd voorgaan op het nationaal belang. Een flink deel van Philips is in handen van wat ook de 'oude eigenaren van DNB zijn' en ook Kleisterlee is niet bij toeval én CEO van Philips én deel v
[verwijderd]
0
drs. J.F. van Duyne - voorzitter
mw. mr. E.H. Swaab - secretaris
ZKH de Prins van Oranje
mr. drs F. Bolkestein
mr. A.H. van Delden
mw. drs. A.M. Fentener van Vlissingen
mr. E. Kist - vice-voorzitter
Ir. G.J. Kleisterlee
W.G. Tuinenburg
Commissaris van overheidswege benoemd - drs. T. van de Graaf

Zowaar een afspiegeling van onze huidige maatschappij(NOT)
Een "ons kent ons" clubje van gelukkige geselecteerde erfgenamen, ballotage op afkomst.
Hooguit nog 4 maanden ..
[verwijderd]
0
quote:

FransVanDongen schreef:

Ik kan helaas niet verder kijken dan de jaarrekening van 1998 waarop het geplaatst kapitaal 1 miljard gulden bedraagt, om te zien of het misschien al 40 jaar voor €500 miljoen op de boeken staat of dat het is geherwaardeerd.
Zou je denken? 1 miljard gulden kapitaal in 1948?
[verwijderd]
0
En ik mis het punt waar staat dat DNB geen eigendom is van de Nederlandse Staat....
[verwijderd]
0
quote:

FransVanDongen schreef:

Overigens is Frits een regelmatige bezoeker van de Bilderberg conferentie, de bijeenkomst waar ook Koningin Beatrix zich vaak laat zien, waarschijnlijk omdat haar vader de mede oprichter van deze bijeenkomsten is.
blablabla .. fabeltjes. Lees je die krant soms nog steeds?
[verwijderd]
0
Niets nieuws zo is het altijd geweest, tot halverwege jaren 1980-90 was het hele reilen en zeilen in Nederland in handen van de "club van tweehonderd" zoals zij zichzelf noemden, allen captains of industrie en blauw bloed.

Zij maakten de dienst uit en bepaalden de politiek, terwijl de burger dacht dat hij dat door stemmen deed.
Regelmatig kwamen zijn enkele malen per jaar bijeen, een van de laatste keren was op kasteel Heemskerk, opgeheven zijn ze niet alleen treden ze niet meer in het openbaar als club naar buiten, mogelijk zijn de ook opgegaan in de Bilderberg groep.
Maar aan de touwtjes trekken ze nog steeds zie je ook weer aan zo'n lijstje van bestuurder van DNB.
Ik probeer nog wel een maar helaas is er weinig over hun op internet te vinden.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
913,39  +2,76  +0,30%  18:05
 Germany40^ 18.870,00 +0,82%
 BEL 20 4.029,25 +1,52%
 Europe50^ 5.104,00 +0,47%
 US30^ 39.893,60 +0,86%
 Nasd100^ 18.595,40 +1,52%
 US500^ 5.305,55 +1,16%
 Japan225^ 38.691,70 +0,28%
 Gold spot 2.386,63 +1,21%
 EUR/USD 1,0880 +0,58%
 WTI 78,29 +0,75%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

INPOST +6,22%
NX FILTRATION +6,15%
JDE PEET'S +4,86%
WDP +4,26%
ASMI +2,87%

Dalers

ABN AMRO BANK... -6,11%
AMG Critical ... -3,25%
Air France-KLM -3,06%
Fugro -2,30%
Pharming -2,07%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront