Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

van katten en heksen, de dingen die blijven (2)

3.122 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 ... 153 154 155 156 157 » | Laatste
[verwijderd]
5
quote:

anoniem23 schreef op 28 augustus 2011 15:38:

De discussie over goud heeft dus ook dit forum bereikt. Inmiddels heeft het geloof in goud bijna de status van een religie bereikt. Zij die goud kopen zullen de hemel bereiken of in ieder geval de hel ontlopen. Want aldus de “golden boys” : goud is de enige en ware weg en Armageddon is niet ver weg meer.
Nu zal ik ook eens een boekje opendoen over zilver en goud, wat mijzelf betreft.
Ik had een -ongehuwd gebleven - tante (overleden in 2000 met 85 jaartjes) die in 1980 een behoorlijke klapper met goud en zilver gemaakt heeft. Zij had in de loop van de jaren 60 en 70 van haar salaris steeds weer (bij)gekocht en zag tot haar grote vreugde dat zowel goud als zilver aan het einde van haar werkzame leven enorm gestegen waren. Omdat ze begin 1980 met pensioen ging en daarom ook naar een andere omgeving wilde verhuizen verkocht ze alles op het hoogtepunt van de markt en kocht van de opbrengst een heel mooi huis op een schitterende plek, voor een spotprijsje omdat de mensen de enorm gestegen hypotheekrente niet meer konden opbrengen. Dubbel gemazzeld dus. Daar heeft ze dan nog 20 jaren gelukkig van haar pensioen geleefd.
Mijn ouders en de rest van de familie, die haar al die jaren voor (op z'n minst) excentriek versleten hadden omdat ze maar op één paard gewed had krabden zich behoorlijk achter de oren. Spaartegoeden waren in die tijd weliswaar ook niet voor de poes (de rente liep op naar ca. 10-12%), maar zoveel rendement als mijn tante hadden ze zeker niet gemaakt.
Toen dus de bubbel even later weer inzakte had mijn tante de buit binnen, en de rest van de familie begon onmiddelijk goud en zilver te kopen. Maar de volgende bubble bleef uit. Die hebben ze zelf niet meer meegemaakt in elk geval.

In de erfenissen van mijn familie zat dus nogal wat "dood geld" in de vorm van kilobroodjes zilver en gouden Krüger Rands. De lage koers scheelde natuurlijk een hoop successiebelasting, en uit pure balorigheid gebruikten wij die broodjes o.a. als presse-papier, meewarig het hoofd schuddend over zoveel onnozelheid. Ik had ook nog een zilverrekening geërfd met 10 kg er op die bij verkrijging 250 guldentjes(!) waard waren. Die heb ik eind 2007 maar eens opgedoekt omdat ze toen op op meer dan het dubbele stonden, ik meen op ca. 300 Euro. Helaas...

In 2009 heb ik dan de zilverbroodjes bij elkaar gezocht en afgestoft, de Rands uit het sigarendoosje gehaald en alles naar de bank gebracht. Ik heb er niets van verkocht maar ook niets bijgekocht. Ik beschouw het, samen met het tafelzilver, de zilveren guldens en rijksdaalders en de familiesieraden, als een soort ijzeren reserve voor écht slechte tijden. Voor eventueel meelezende aspirant-inbrekers: het zit allemaal bij de bank in een kluis.

Facit: Zo'n klapper als in 1980 (met dank aan de gebroeders Hunt) en nu 30 jaar later maak je hooguit ééns per generatie mee. Als je net in de prijzen valt kun je van geluk spreken, anders heb je gewoon pech gehad. Dan hebben je erfgenamen geluk, misschien.
Als je vanuit het hiernamaals naar de levenden kunt kijken zullen mijn ouders nu zeker tegen elkaar zeggen: "Zie je wel? Heeft het uiteindelijk toch nog wat opgeleverd". Maar als ik dan 30 jaar rente op rente reken van gemiddeld 5 % per jaar denk ik bij mezelf...
Tenzij wij het eind van de stijging nog niet gezien hebben, natuurlijk.

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =--
New dawn
1
quote:

anoniem23 schreef op 28 augustus 2011 15:38:


Onlangs las ik op een forum (vergeten waar) een artikel waarin de vraag werd gesteld wat er zou gebeuren als iedereen “het ware geloof” zou omarmen. Als iedere belegger en spaarder zijn vermogen in goud zou omzetten, weten we in ieder geval zeker dat goud nog meer zal stijgen en dat de effectenmarkten en de banken zullen instorten. Maar dan hebben we wel allemaal (een beetje) goud. Uiteraard moeten we dan wel weer helemaal opnieuw beginnen, want veel meer dan er naar kijken kun met je goud nu eenmaal niet.

Die situatie lijkt me niet iets wat zou kunnen gaan gebeuren. Maar zou het toch gaan gebeuren, dan heeft het papiergeld geringe waarde. Er ontstaat dan nieuw geld (goud) met waarde. Met die nieuwe waarde wordt het papiergeld dan misschien nog gebruikt als betaalmiddel. Goud en papiergeld zijn altijd inwisselbaar, omruilbaar. ik denk niet dat het gaat gebeuren. De schulden worden denk ik gemonetariseerd over een langere periode. Geld verliest daardoor al meer zijn koopkracht. Goud stijgt in getal maar niet in koopkracht. Goud is geen grondstof maar de eeuwenoude uinversele referentievaluta die niet aangeraakt kan worden door lichamen zoals een centrale bank en nooit is verdwenen na pogingen van staten. Het heeft geen economisch nut, maar dat wil de bezitter ook niet, hij wil alleen een valuta met waarde die onaantastbaar is.

Niet iedereen heeft spaargeld of aandelen. Een gedeelte van de mensen zou dan goud hebben. De 1 veel, de ander minder veel.

[verwijderd]
1
ja tijden verkeren, zo dacht ik in 2000-2007 dat in finnen beleggen eigenlijk saai en gedegen was, je kreeg een goed dividend, en persoonlijk dacht ik nog, wat ze van mij pikken aan commisies en kosten, krijg ik dan op die manier weer terug.
Als je nu in banken belegt of aegon zoals ik ben je een contraire belegger. dat is een van de moeilijkste vormen. Je doet iets wat niemand je aanraadt.
Vreemd eigenlijk want die positie had ik ook al in 2004 ..toen was ik een go with the flow belegger
grt
Bart Meerdink
1
Goud als valuta met onaantastbare waarde? Kijk eens naar de historische grafieken...

Stel, ik creëer een waarlijk constante voorraad geld: elk stukje is uniek en onvervangbaar en er kan nooit bij komen.

De getallen 0 t/m 999.999.999.999 naar behoefte verder opgedeeld (001.001.001.001 mag door de bevoegde instantie opgedeeld worden in 001.001.001.001.0 t/m 001.001.001.001.9 enz, of weer samengevoegd). Contant geld heeft een nummer, al naar gelang de waarde van 9 tot, zeg 20 getallen, met eventueel een range 0-1 0-4, 5-9 etc aan het eind.

001.001.001.001.001.8 is ongeveer een cent waard of zoiets, 001.001.001.001.001.0-5 een stuiver.

Nou geeft niemand iets voor mijn valuta, dat is wel jammer anders bezat ik de hele wereld...

Maar stel, ik weet iedereen te overtuigen dat mijn valuta echt waarde heeft, en hij zou gebruikt worden als echt onaantastbare valuta waarin alles op de wereld uitgedrukt kan worden. Dat zou eigenlijk best werken, zolang ik het geld maar nooit zelf uitgeef, en geen rente vraag (okee, er zitten nog wel wat details aan...).

Maar goed, een beetje afgedwaald, mijn punt is dat de bezitter van iets wat *pretendeert* een valuta functie te hebben er natuurlijk alle belang van de wereld bij heeft dat die claim serieus genomen wordt. Hoe serieuzer hoe waardevoller het goud, en hoe rijker de 'goldbug' die het goud in bezit heeft. Als niemand echter in de pretentie gelooft, ja dan zit onze goldbug met zijn glimmende spul, fools gold noemen ze dat dan...
New dawn
1
quote:

Bart Meerdink schreef op 28 augustus 2011 17:57:

Maar goed, een beetje afgedwaald, mijn punt is dat de bezitter van iets wat *pretendeert* een valuta functie te hebben er natuurlijk alle belang van de wereld bij heeft dat die claim serieus genomen wordt. Hoe serieuzer hoe waardevoller het goud, en hoe rijker de 'goldbug' die het goud in bezit heeft. Als niemand echter in de pretentie gelooft, ja dan zit onze goldbug met zijn glimmende spul, fools gold noemen ze dat dan...
Goud is pas aantastbaar als overheidslichamen het veel hebben en verkopen. Dat gebeurde in de begin jaren 80 t/m 2000. Dat is nu voorbij.
De vraag is waarom overheden het aanschaften als het van geen waarde zou zijn ? Waarom is het niet aan de burgers gegeven als ware het ijzer ?

Waarom is een schilderij van Monet wat bestaat uit allerlei materiaal zonder veel waarde toch heel veel waard bij Sotheby's. De mens kent aan bepaalde zaken waarde toe en aan andere niet. Dat verschilt per tijd.

De waarde van goud is al duizenden jaren absoluut. Nog nooit is de waarde van goud in het verleden tot en met de dag van vandaag in twijfel getrokken. Zelfs gedurende de meest miserabele omstandigheden tijdens economische depressies was dat het geval. Ook tijdens de tweede wereldoorlog had het zijn waarde, De waarde bleek zelfs in concentratiekampen helaas absoluut en was mensonterend wat betreft de gevolgen.

Bart Meerdink
2
quote:

Hmm schreef op 28 augustus 2011 18:22:

De vraag is waarom overheden het aanschaften als het van geen waarde zou zijn ? Waarom is het niet aan de burgers gegeven als ware het ijzer ?

Waarom is een schilderij van Monet wat bestaat uit allerlei materiaal zonder veel waarde toch heel veel waard bij Sotheby's. De mens kent aan bepaalde zaken waarde toe en aan andere niet. Dat verschilt per tijd.

De waarde van goud is al duizenden jaren absoluut. Nog nooit is de waarde van goud in het verleden tot en met de dag van vandaag in twijfel getrokken.
Ik heb nog nooit ijzer van de overheid ontvangen. Hoogstens wat messing of zo het euro-setje. :-)

Maar je schrjft heel juist "De mens kent aan bepaalde zaken waarde toe en aan andere niet. Dat verschilt per tijd.". Dat geldt ook voor goud. De rol van fysiek geld is steeds minder belangrijk geworden, haast alles gaat electronisch tegenwoordig.

Is het dan zo raar als de exponent bij uitstek van fysiek geld, nl. goud, ook minder belangrijk wordt?

Okee, het is mooi, het is duurzaam, het is zeldzaam, het voelt mooi massief aan in de hand (SG. van bijna 20). Maar als geld, nee in die rol heeft het zijn langste tijd gehad. Ongeacht welke prijs de goud-subcultuur aan het metaal toekent.
[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 28 augustus 2011 18:22:

[...]
De waarde van goud is al duizenden jaren absoluut. Nog nooit is de waarde van goud in het verleden tot en met de dag van vandaag in twijfel getrokken.
Als je de waarde afzet tegen de omvang van de economie heeft goud een behoorlijke deflatie ondergaan. Dus het is wel degelijk in twijfel getrokken.

In de moderne (monetaire) economie heeft goud simpelweg geen plaats. We maken (/vernietigen) nu geld door schuldverplichtingen aan te gaan (/in te lossen. Als je de economische ontwikkeling van afgelopen eeuwen bestudeert toch geen onverstandige zet.

Alhoewel we het denk ik wel wat overdreven hebben, waardoor we nu de hefboom moeten verlagen. Echter betekent toch wel dat geld meer waard wordt, en dat goud dan niet zo veilig is als je denkt. Maar ja wie weet heb ik het helemaal fout.
guyvg1
2
"Ook in de tweede wereldoorlog had het zijn waarde...."

Doet me denken aan mijn moeder als jongste van een grote familie.
Omstreeks 1936 leverde haar oudere broer als veekoopman in een klein dorp zijn kalveren in Antwerpen aan het slachthuis waar voornamelijk joden kochten.
Hij drong er bij zijn familie op aan om het familiespaargeld om te zetten in gouden munten, op dringend advies van die joden.
Dat gebeurde en werd -legendarisch familieverhaal- ingemetseld in wat we nu een WC noemen, maar toen uit zeer stevig houtwerk bestond met een fraai passend rond deksel.
Grootouders overleden in de oorlog, mijn moeder huwde in 1942 en kocht met goudmunten het meubilair en ander gerief.
Ik heb nog enkele overschotjes geërfd en bijgehouden, veel waarde per stuk hadden ze niet.

Dat men vroeger niet aan dagtrading deed is een historische vergissing.
In Belgie bestond op de continumarkt de "quinzaine" , men mocht kopen of verkopen wat men wou, betalen en leveren gebeurde aan het slot van die veertiendaagse.
Ook weer een anekdote: mijn vroegere baas was jong soldaat in 1946-1947 en deed dikwijls aan autoliften om thuis te komen.
Op een mooie dag nam een duidelijk welvarend man hem mee in een Amerikaanse slee, die vertelde dat de beursquinzaine zo goed verliep dat hij een tussenstop ging inlassen halverwege Brussel en Antwerpen.
In een prachtig rendez-vous-instelling mocht onze milicien mee binnen, de chauffeur deed zijn keuze en verdween naar boven, mijn baas moest het stellen met een pintje en in een hoekje zitten.

mvg
guy
New dawn
1
quote:

Bart Meerdink schreef op 28 augustus 2011 18:42:

Ik heb nog nooit ijzer van de overheid ontvangen. Hoogstens wat messing of zo het euro-setje. :-)

Maar je schrjft heel juist "De mens kent aan bepaalde zaken waarde toe en aan andere niet. Dat verschilt per tijd.". Dat geldt ook voor goud. De rol van fysiek geld is steeds minder belangrijk geworden, haast alles gaat electronisch tegenwoordig.

Is het dan zo raar als de exponent bij uitstek van fysiek geld, nl. goud, ook minder belangrijk wordt?

Okee, het is mooi, het is duurzaam, het is zeldzaam, het voelt mooi massief aan in de hand (SG. van bijna 20). Maar als geld, nee in die rol heeft het zijn langste tijd gehad. Ongeacht welke prijs de goud-subcultuur aan het metaal toekent.
Bart, goud moet je bezien in de historische context. Goud is nooit verdwenen. Geld is gemakkelijk door de overheid te vermeerderen. Geld of giraal geld dat door goud is gedekt en inwisselbaar is, niet. Daarom wordt het gekocht, om reden dat het nauwelijks kan worden vermeerderd.

Goud had altijd de functie van geld. Dat is afgeschaft en daarna werd de prijs kunstmatig laag gehouden om het papiergeld te beschermen. Maar het oude geld is nooit verdwenen als waardeopslag. Papiergeld kan niet worden gebruikt als waardeopslag omdat het door overheden minder waard wordt gemaakt.

Bekijk goud niet als grondstof, object, of kostbaar mooi metaal maar als een valuta die het altijd is gebleven. Echter een valuta zonder centrale bank er boven.

De voormalige FED voorzitter:

“The major thrust in the demand for gold is not for jewelry,” Greenspan explained. “It’s not for anything other than an escape from what is perceived to be a fiat money system, paper money, that seems to be deteriorating.
[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 28 augustus 2011 19:32:

[...]
Goud had altijd de functie van geld.
altijd?
en overal?

selectief geschiedenis gehad op school?

overigens daalde in vroegere tijden de koopkracht van goud en zilver ook nogal fors als er weer eens onverwachte een grote goud/zilver ader werd ontdekt.

ouwe wijven verhaal dat goud een stabielere valuta is.
[verwijderd]
0
quote:

Animal Spirit schreef op 28 augustus 2011 20:02:

[...]

altijd?
en overal?

selectief geschiedenis gehad op school?

overigens daalde in vroegere tijden de koopkracht van goud en zilver ook nogal fors als er weer eens onverwachte een grote goud/zilver ader werd ontdekt.

ouwe wijven verhaal dat goud een stabielere valuta is.
Jeetje jeetje jeetje.
Meen je dat nu echt wat je schrijft. Ik geloof niet echt wat ik zie.
New dawn
1
quote:

Animal Spirit schreef op 28 augustus 2011 20:02:

altijd?
en overal?

selectief geschiedenis gehad op school?

overigens daalde in vroegere tijden de koopkracht van goud en zilver ook nogal fors als er weer eens onverwachte een grote goud/zilver ader werd ontdekt.

ouwe wijven verhaal dat goud een stabielere valuta is.
Ja altijd, in die zin sinds dat er menselijke geschiedenis is opgeschreven.

De tijden daarvoor zijn onbekend wat betreft veel zaken zoals goud.

Toch zijn heel oude archelogische vondsten ondanks gedaan. Wanneer goud bij een graf als gift is gedaan bv bij iemand van status is aan te nemen dat het ook toen al waardevol was. Goud was vaak alleen in bezit bij mensen van status. Soms mochten alleen koninklijke mensen het bezitten.
Bij veel culturen dacht men dat aardse zaken iemand na zijn dood ook nog nodig zou hebben. Er zijn daarom allerlei grafgiften bij koninklijke egyptische mummnies gevonden zoals goud, maar ook eten en soldaten uitgehouwen in steen, wapens en strijdwagens.

www.helium.com/items/668269-the-oldes...

Niet overal, schreef ik ook niet.

Er worden bijna analoog aan olie geen grote vondsten meer ontdekt. Men verwacht dat in deze eeuw de aders en dagbouwterreinen allemaal leeg zijn. Ik stel het ruim genoeg gezien wat analisten inschatten.

www.energydigital.com/global_mining/n...
[verwijderd]
0
ach ja, het staat een ieder vrij onzin te geloven en sinds de komst van het internet ook te verkondigen natuurlijk.

we moeten er maar mee leren leven.
[verwijderd]
0
quote:

Animal Spirit schreef op 28 augustus 2011 20:51:

ach ja, het staat een ieder vrij onzin te geloven en sinds de komst van het internet ook te verkondigen natuurlijk.

we moeten er maar mee leren leven.
De ECB is ook zo een onzin. Snap niet dat het bestaat.
[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 28 augustus 2011 20:44:

[...]

Er worden bijna analoog aan olie geen grote vondsten meer ontdekt.
Ik dacht dat er recent voor de Noorse kust nog een redelijk grote vondst is gedaan.
New dawn
2
quote:

Animal Spirit schreef op 28 augustus 2011 20:51:

ach ja, het staat een ieder vrij onzin te geloven en sinds de komst van het internet ook te verkondigen natuurlijk.

we moeten er maar mee leren leven.
Het US Geological Institute maakt natuurlijk ook onzin rapporten. De betekenis van de alias wordt me ineens duidelijk.
elbwee
0
quote:

Eco1 I'll be back schreef op 28 augustus 2011 20:53:

[...]

De ECB is ook zo een onzin. Snap niet dat het bestaat.
Als je het niet snapt hoe kun je het als onzin betitelen?
New dawn
0
quote:

valsoliedomachterbaks schreef op 28 augustus 2011 20:55:

Ik dacht dat er recent voor de Noorse kust nog een redelijk grote vondst is gedaan.
Ik neem aan dat je op olie doelt. Af en toe vinden ze nog een redelijk winbare hoeveelheid, maar niet meer de catagorie zoals in Saudi Arabie en Koeweit.

Wiki laat duidelijk zien dat er niet bijzonder veel grote velden de laatste decennia zijn ontdekt.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_oil_fields
[verwijderd]
0

ach, in 2006 had venezuela 87 miljard barrels reserve.

vandaag - uiterst conservatief gerekend - 296 miljard barrels.

wat noemt men hier dan een "grote" vondst...?

3.122 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 ... 153 154 155 156 157 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
899,60  -0,46  -0,05%  08 mei
 Germany40^ 18.507,80 +0,05%
 BEL 20 4.015,67 +0,48%
 Europe50^ 5.042,04 +0,08%
 US30^ 39.051,00 0,00%
 Nasd100^ 18.074,00 0,00%
 US500^ 5.186,74 0,00%
 Japan225^ 38.429,60 0,00%
 Gold spot 2.310,28 +0,05%
 EUR/USD 1,0750 -0,06%
 WTI 79,17 +0,90%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Air France-KLM +4,72%
INPOST +3,07%
EBUSCO HOLDING +3,01%
Van Lanschot ... +2,61%
Vopak +2,32%

Dalers

OCI -3,49%
Accsys -2,94%
Avantium -2,21%
ForFarmers -2,07%
NX FILTRATION -2,01%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront