Reesink « Terug naar discussie overzicht

Overname plannen Reesink!

17 Posts
gerrie2000
0
te lezen op www.destentor.nl van 11 mei:

Krachtenbundeling van doe-het-zelvers

APELDOORN - Het Apeldoornse Reesink wil de doe-het-zelf formules Multimate, Hubo, Doeland en Big Boss binnenhalen.
Dat bleek zaterdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Reesink, waar Bernard ten Doeschate afscheid nam. Hij was de langst zittende directeur van een beursgenoteerd bedrijf in Nederland.
Het Apeldoornse technische handelshuis Reesink heeft de doe-het-zelf keten Fixet, met meer dan 130 vestigingen in Nederland. Multimate, Hubo, Doeland en Big Boss zijn onderdeel van Doe-het- zelf Groep Nederland (DGN) en zijn met 450 miljoen euro omzet de derde speler op de Nederlandse doet-het-zelf markt. Volgens Ten Doeschate is het 'een kwestie van tijd' totdat een samengaan met deze formules wordt gerealiseerd. Hij wijst op de levensmiddelenbranche, waar achter alle winkels een distribuerende groothandel staat. In de doe-het-zelf branche is dat nog niet het geval. Reesink kan die rol vervullen, zegt Ten Doeschate. ,,Wij hebben de logistiek en distributie daarvoor al in huis.''
Commissarissen van beide bedrijven hebben al over een overname gesproken, zegt Ten Doeschate. Een belemmering was tot dusver de positie van Paul van der Merché als directeur van DGN, zegt Ten Doeschate. Hij zette in de jaren negentig voor Reesink Fixet op. Na zijn vertrek schond hij volgens Reesink zijn concurrentiebeding. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat Van der Merché Reesink acht ton aan dwangsommen moest betalen en Reesink mocht een procedure tot schadevergoeding in gang zetten.
Ten Doeschate ging zaterdag met pensioen bij Reesink en bij Doe-het-zelf Groep Nederland geeft vandaag Van der Merché het stokje over aan Paul Burger. Volgens een verklaring doet hij dat op eigen initiatief om tijd te vinden voor een nieuwe uitdaging. Volgens Ten Doeschate is diens vertrek echter het gevolg van gesprekken tussen de commissarissen van beide bedrijven, om het pad voor samengaan te effenen.
gerrie2000
0
Zeer positief bericht! Lijkt me een perfecte groeistrategie voor Reesink. Bovendien zal de overname in deze barre economische tijden relatief goedkoop kunnen en heeft Reesink een groot eigen vermogen beschikbaar, waardoor geld ophalen (aandelenemissie) misschien niet of nauwelijks nodig is!
[verwijderd]
0
gerrie2000
0
De netto marge van de Reesink Retail is rond de 2 a 3%. Niet zo hoog inderdaad. Maar de omzet van de DGN groep is 450 miljoen euro, en dan is 2 a 3% marge toch al snel 10 miljoen euro winst.
[verwijderd]
0
oké, 2 à 3% is niet echt veel.Overnamebedrag wordt dan 30 à 40 miljoen (3 à 4x nettowinst)? Reesink wordt dan wel voor een erg groot % retailer. Interessant is wat de synergie voordelen zou kunnen zijn (in euro's)?
Ik zou zeggen de retail bundelen en over een paar jaar verkopen aan Maxeda cq private equity of zo.
gerrie2000
0
Er zijn 2 voordelen:
- Reesink heeft al een prachtig nieuw distributiecentrum voor doe-het-zelf artikelen gebouwd in Apeldoorn, alles geautomatiiseerd, etc. Dat kan zo worden ingezet voor de over te nemen doe-het-zelf ketens.
- Al jaren streeft Reesing naar een netto marge van minimaal 4% op hun retail activiteiten. Al jaren wordt dat niet gehaald, oa doordat Fixet niet genoeg schaalgrootte heeft en nu ook door de recessie. Maar met deze overname over 1 a 2 jaar kan dat wel eens worden gehaald. Stel 4% van een omzet van 500 miljoen is 20 miljoen netto marge.

In potentie dus een prachtige kans. Trouwens ook voor de DGN groep, want die is ook te versnipperd en heeft baat bij een groothandel die alles kan leveren.

En een overnamesom van 30 a 40 miljoen moet voor Reesink nog wel te doen zijn. Ze hebben veel reserves en bezittingen, die kunnen worden ingezet of die als onderpand voor een lening kunnen dienen.

Even dagdromen: over 2 jaar een netto winst van 20 miljoen met 670000 aandelen geeft meer dan 30 euro winst. Met een aandelenkoers van tussen de 200 en 300 Euro?!?!
[verwijderd]
0
even voor jullie info

al die winkels zijn van zelfstandig ondernemers

ten doescate heeft het alleen maar over een overname van de franchise club

en alle andere leveranciers zullen wel niet blij zijn als dit doorgaat, dat gaat ze geld kosten
[verwijderd]
0
ik denk dat reesink de overname zal doen met (gedeeltelijk) nieuwe aandelen, hetgeen dus verwatering betekent, indien er geen winstbijdrage is (wat momenteel wel het geval is, want ik denk dat DGN nu geen winst maakt). Zeg overnamesom 40 miljoen/ €70(beurskoers)= 570.000 nieuwe aandelen.
€ 20 miljoen winst potentieel/ 1,25 miljoen aandelen= € 16/ aandeel x kw 8= € 128,-.
Indien 1/2 cash en 1/2 aandelen pot. koers ca €168,.
Bij geen winst DGN en slechter draaiende Reesink (resesiescenario), zeg een klein winstje van €4 miljoen, dan wordt het verhaal wel totaal anders. bij overname van 1/2 cash en 1/2 aandelen dan maar €4,50/ aandeel x kw 8= koers €35,-.(door rel.hoge eigen vermogen: € 50,-)

100% cash overname lijkt me niet mogelijk als het 40 miljoen is. Overname bedrag moet een stuk lager zijn: 20~30 miljoen max.
Ik doe dit alles op een sigarendoos dus je mag erop schieten!

gerrie2000
0
Het is inderdaad alleen overname van de franchise BV. En die zal wel weinig winst maken, dus overname zal wel meer in de buurt van 20 miljoen liggen.

Dan over de financiering ervan. Uit het jaarverslag kaal ik dat er een werkkapitaal van 15 miljoen euro is en dat de onverdeelde winst ultoma 2008 ongeveer 8 miljoen is. Er is kortom veel cash reserve aanwezig. En het eigen vermogen is totaal 83 miljoen euro. Op basis daarvan moet men toch kunnen lenen. Kortom, echt redenen voor een aandelenemissie zie ik niet.
[verwijderd]
0
ik bedoel eigenlijk dat Dgn betaalt krijgt in aandelen Reesink en eventueel gedeeltelijk cash.
De DGN eigenaren profiteren dan ook van eventuele synergie voordelen.
[verwijderd]
0
Onrust aan het doe-het-zelffront
ENSCHEDE - Reesink beweert DGN te willen kopen; Paul van der Meché weg bij DGN.

Van een overname van de Doe-het-zelf-Groep Nederland (DGN) door technisch handelshuis Reesink uit Apeldoorn is geen sprake. Dat zegt Paul van der Meché van DGN op uitspraken van de zaterdag teruggetreden algemeen directeur Bernard ten Doeschate van Reesink. Oldenzaler Van der Meché was tot gisteren algemeen directeur bij DGN. De Doe-het-zelf-Groep Nederland ontstond twee jaar geleden door een fusie van de franchise-winkelformules Multimate, Hubo, Doeland en Bigg Bos. Van der Meché was met zijn bedrijf Serboucom eigenaar van Multimate. Bij het ontstaan van de Doe-het-zelf-Groep Nederland (400 franchisenemers met 450 winkels) verkocht Van der Merché zijn aandelen en ging verder als algemeen directeur van DGN. DGN en handelshuis Reesink, dat de doe-het-zelfwinkels van Fixet in eigendom heeft, zijn dus concurrenten. Wat de zaak extra pikant maakt is dat Paul van der Meché in het verleden voor Reesink werkte en daar in 1995 vertrok. Omdat Van der Meché het concurrentiebeding met voeten zou hebben getreden, is er sprake van een jarenlange juridische strijd met Reesink. Het gerechtshof bepaalde in een tussenvonnis dat Van der Meché Reesink acht ton schadevergoeding zou moeten betalen, maar tegen dat vonnis is Van der Meché bij de Hoge Raad in cassatie gegaan. Van der Meché wil over de oorlog die zich in de rechtszaal afspeelt niets zeggen. "Maar dat Reesink DGN zou overnemen, is onwaarschijnlijk", zegt hij. "Sterker nog, er heeft een oriënterend gesprek plaatsgevonden over de vraag of DGN Fixet zou kunnen overnemen van Reesink." Volgens Van der Meché is het aantal Fixet-vestingen gedaald tot onder de 100 en géén 130 meer, zoals Reesink beweert. Van der Meché: "Reesink belevert als groothandel de Fixet-winkels en heeft uiteraard belang bij een zo hoog mogelijke prijs voor zijn producten. Aan de andere kant hebben de Fixet-winkels belang bij een zo laag mogelijke inkoopprijs. Dat is in strijd met elkaar. Daarom hebben wij als DGN geen binding met een groothandel. Onze franchise-winkeliers willen dat niet en zij zijn samen zelf eigenaar van DGN." Van der Meché (59) trad gisteren in de aandeelhoudersvergadering af als bestuurder van DGN. Zijn voormalige baas bij Reesink, Bernard ten Doeschate, beweerde zaterdag dat dit gebeurt onder druk van de commissarissen van DGN. Het vertrek van Van der Meché zou het pad moeten effenen voor een overname van DGN door Reesink. Van der Meché: "Ten Doeschate roept maar wat. Ik vertrek uit vrije wil, omdat ik 59 jaar ben en het mooi vind geweest. Ik begin nog een adviesbureautje waarin ik franchisenemers in de branche ga adviseren en ga verder lekker golfen."
[verwijderd]
0
Uit de Stentor: APELDOORN - Reesink kan zijn plannen voor een 'center of agricultural excellence' op De Kar toch doorzetten. Die verzekering zegt voormalig Reesink-directeur Bernard ten Doeschate te hebben gekregen van PvdA-voorman Ton Kunneman.

Een raadsmeerderheids van PvdA, VVD en Leefbaar Apeldoorn staat achter het plan, zo is hem verzekerd.

In de Apeldoornse gemeentepolitiek was stevig gediscussieerd over de komst van Reesink-dochter Kamps De Wild. Het college van b en w had het standpunt ingenomen dat het nieuwe bedrijf niet kan worden ingepast op De Kar, waar Reesink zeventien hectare grond bezit. De gemeenteraad twijfelde echter of dat wel klopt. Er ontstond sympathie voor het innovatieve karakter van het bedrijf en er werd zelfs geopperd om het bestemmingsplan er voor aan te passen.

Leefbaar Apeldoorn en de VVD stelden in februari al dat het college moet meewerken aan de plannen, de PvdA twijfelde en hakte de knoop nog niet door. Inmiddels is dat wel gebeurd, zegt Ten Doeschate. Dat betekent dat een minimale meerderheid van 21 van de 39 zetels wil dat Reesink zijn plannen mag uitvoeren.

Beslissende zetje was Ten Doeschates afscheidsfeest in Orpheus, zegt de ex-Reesink-directeur. Daar brak miljardenbedrijf Claas een lans voor de plannen in Apeldoorn. Dat bedrijf, leverancier van Kamps De Wild, raakte precies de goede snaar bij de fractievoorzitters Ton Kunneman (PvdA), Werner Ludwig (VVD) en Henk Schutte (Leefbaar Apeldoorn), aldus Ten Doeschate.

Volgens Kunneman is er in dat opzicht niet veel nieuws onder de zon. De wens dat Kamps De Wild naar Apeldoorn komt, heeft de PvdA altijd gehad, reageert Kunneman op Ten Doeschates woorden. ,,Daarin is niets veranderd.'' Sinds de laatste behandeling op de politieke markt zijn er ook onderhandelingen geweest tussen het college van b en w en het bedrijf, weet Kunneman.

Zelf heeft hij sinds diens afscheidsfeestje echter niet met ten Doeschate over Kamps De Wild gesproken, spreekt Kunneman Ten Doeschate tegen. Ten Doeschate daarover: ,,Hij heeft me hierover wel degelijk, op maandagavond 11 mei om tien over zes, gebeld. Ik heb hem toen nog gevraagd hoe ik er tegen aan moet kijken dat de gemeente het regionale bedrijventerreinApeldoorn-Zuid telkens als alternatieve locatie noemt, maar daar hoefde ik me niet druk meer over te maken. Daar moet de gemeente nu eens mee stoppen, zei Kunneman.''

Ten Doeschate weet niet waarom Kunneman zich tegenover de Stentor op de vlakte houdt, zegt hij. Hij houdt zich echter vast aan wat de PvdA-voorman hem heeft verteld. Ten Doeschate noemt het 'fantastisch' dat Reesink de plannen kennelijk alsnog kan doorzetten, nadat hij in februari de moed al bijna had laten zakken
[verwijderd]
0
koers gaat weer richting de €70,-, volgende week halfjaar cijfers? ik ben benieuwd
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
gerrie2000
0
Krachtenbundeling in dhz-branche op komst
donderdag 20 mei 2010 | 06:29

APELDOORN - Reesink werkt nog steeds aan een krachtenbundeling in de doe-het-zelf-brache. Dat bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van het Apeldoornse bedrijf.

De bouwmarkten draaiden een slecht jaar, zo bleek deze week uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. Volgens de onderzoekers zagen de grote bouwmarkten in 2009 hun omzet met drie procent dalen en die daling ging in de eerste maanden van dit jaar door.

Volgens Reesink hebben zijn Fixet-bouwmarkten het binnen die ontwikkeling relatief goed gedaan. ,,Fixet heeft het beter gedaan dan de markt'', stelde Reesink-directeur Gerrit van der Scheer althans. ,,Ook bij Fixet ging het minder, maar dat ging niet zo drastisch.''

Dat laat echter onverlet dat Reesink naarstig op zoek is naar mogelijkheden om de levensvatbaarheid van zijn dhz-zaken te vergroten. ,,De rentabiliteit is niet zo groot'', zei hij tegen de aandeelhouders. ,,Er is meer schaalgrootte nodig om beter rendabel te zijn.''

,,Onze winkeliers doen het nog goed, maar als je kijkt met welk geweld de grootschaligen de markt benaderen is de vraag hoe lang ze dat volhouden.''

Het huidige marktaandeel van drie procent (soms een tiende procent meer, soms een tiende minder) is niet toereikend, vindt Reesink. Actie is nodig: ,,Overnemen, bij een ander aansluiten of samenwerken. We zijn met een aantal relevante partijen in gesprek.''

Welke partijen noemde Van der Scheer niet. Vorig jaar vielen in dat kader al de namen van Multimate, Hubo, Doeland en Big Boss.

Een krachtenbundeling moet voor Reesink teweegbrengen dat de capaciteit van het magazijn op de Apeldoornse Ecofactorij beter wordt benut, zodat er meer geld mee wordt verdiend. Dat magazijn werd gebouwd op de groei, maar die groei is gestagneerd.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
923,71  +0,35  +0,04%  18:05
 Germany40^ 18.563,70 -0,48%
 BEL 20 3.900,39 -0,42%
 EURO50 5.055,42 -0,30%
 US30^ 38.925,60 +0,14%
 Nasd100^ 19.063,10 +0,23%
 US500^ 5.362,27 +0,18%
 Japan225^ 38.770,30 +0,35%
 Gold spot 2.310,03 -2,77%
 EUR/USD 1,0808 -0,77%
 WTI 75,80 +0,30%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

BESI +2,85%
Nedap N.V. +2,60%
Alfen N.V. +2,55%
Sligro +2,36%
HEIJMANS KON +1,83%

Dalers

Arcadis -5,00%
CTP -2,50%
WDP -2,48%
SIGNIFY NV -2,07%
NX FILTRATION -2,05%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront