Forum: Columns » Liveblog: PostNL | DeBeurs.nl

Liveblog: PostNL

Lees deze column op IEX.nl

16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Leon57
0
Ook de argumentatie dat zzp-ers pensioen moeten kunnen opbouwen is een kul argument. ZZP-ers kunnen meer pensioen opbouwen dan werknemers in loondienst door gebruik te maken van de mogelijkheden die het fiscaal gefacilieerd sparen via de Oudedag Reserve aan zelfstandigen geeft
ffff
1
Iets anders. Valt het u ook op dat u het in de hele pensioendiscussie zelden sommetjes tegenkomt? Gewoon simpel. Bijvoorbeeld hoeveel jaar u zoveel premie moet inleggen, waarover zo veel rendement wordt of moet worden behaald voor een zoveel jarig pensioen van zoveel procent van het laatste loon...….Precies! Arend Jan. Je slaat de spijker weer eens op de kop. Gisteren nog hadden we in de KK van IEX eenzelfde discussie. Met enkele actuarissen, met enkele op demografisch gebied goed onderlegde statistici moet toch in ieder West-Europees land toch redelijk precies te berekenen zijn hoeveel reserves er opgebouwd moeten worden voor welk te ontvangen pensioen.


Al 40 jaar beheerde ik een eigen Pensioenfonds en daaruit wordt nu enkele jaren "getrokken". Het is toch gewoon een kwestie van gezond verstand, van voorzichtige calculaties om vrij aardig te kunnen berekenen wat haalbaar is en wat niet haalbaar is.
Op Nederlandse journaal momenteel: Van die domme reacties als: ik wil meer pensioen en ik wil eerder pensioen. Tja, dat willen we bij wijze van spreken allemaal wel. Maar het punt is: Wat gat het kosten. Waarom ook komen de belaagde vervoersbedrijven niet met een goed onderbouwd verhaal dat eerder met pensioen en hogere pensioenen onbetaalbaar wordt. Is dat nou zo moeilijk...?


Nu blijft het weer zo dat domme geschreeuw van wij motten weer meer en eerder, zonder te beseffen dat "wij" wel langer leven.


Peter
Snugger
0
Beleggingsrendement, en rente, da's zo'n beetje het pensioenpotje, en voor een pensioenfonds een onmogelijke opgaaf om daar een constante uit te halen die plus is voor iedereen over jaren… Die gaat niet lukken, zou dus anders moeten dat pensioen inderdaad.
taurus86
0
fff. Is het schreeuwen, als je weet dat in de gouden jaren van pensioenopbouw (vóór 2000) er door de werkgevers werd geëist, dat er een premievakantie moest komen wilden zij ingaan op loonsverbetering? Ene Wim Kok vond dat destijds een redelijke eis. Maar ook Wim had als vakbondsman teveel aandacht voor 'Ouwe Jongens Krentenbrood'.
Het liep dus verkeerd af. En toen de rente ging dalen hadden zijn opvolgers niet het lef om een deel van de enorme besparing op de 'te betalen rente op de staatsschuld' op te eisen voor rekenrente- fixatie op 3,5% .
theo1
0
@ffff: het probleem zit natuurlijk in het rendement dat je mag veronderstellen. Als je te veel veronderstelt, loop je het risico dat het fonds leegloopt en dat de latere gepensioneerden niks meer krijgen. Als je te weinig veronderstelt, dan kort je de pensioenen terwijl dat niet nodig is. Het veronderstelde rendement is die beruchte rekenrente. Terwijl pensioenfondsen veel meer rendement maken dan de rente. Vandaar de spanningen. Logisch toch dat mensen daar tegen protesteren? Ik vind dat ze gelijk hebben.

Men wil een "objectieve" maatstaf voor verondersteld rendement, om de schijn te vermijden dat het rendement naar bepaalde belangen toe wordt gerekend. Maar het is lastig om een objectieve maatstaf te vinden die ook nog enigszins realistisch is. Zeker in deze tijden, nu de oude regels niet meer zonder meer opgaan.

Tweede probleem is inderdaad ook nog dat er een hele grote berg geld ligt die erg verleidelijk is als de overheid en de werkgevers het moeilijk hebben. Het is altijd weer erg lastig om er dan vanaf te blijven en dat is in het verleden dus ook niet gelukt.
Woudsehoeve
0
Volgens mij is dat pensioen verhaal heel simpel:
Iedereen zijn eigen potje opbouwen.
Geen max of min.
Geen bijdrage werkgever, gewoon bruto loon)
Zelf bepalen hoeveel.
Zelf bepalen hoe te beleggen/sparen. (hoger/lager risico)
Zelf het moment bepalen van pensioen (eerder is minder, later is meer)
Zelf bepalen hoeveel wanneer.

Ik denk dat een "zelf" pensioen het beste is, minimale regels.
Dan valt er niks te staken.

Of zie ik het nu te simpel. Moet het "volk" tegen zichzelf beschermd worden....
Maar dat doen we al met de AOW premie en uitkering toch? vaste bedragen en tijdplan.
theo1
2
quote:

Woudsehoeve schreef op 28 mei 2019 om 14:07:


Volgens mij is dat pensioen verhaal heel simpel:
Iedereen zijn eigen potje opbouwen.
Geen max of min.
Geen bijdrage werkgever, gewoon bruto loon)
Zelf bepalen hoeveel.
Zelf bepalen hoe te beleggen/sparen. (hoger/lager risico)
Zelf het moment bepalen van pensioen (eerder is minder, later is meer)
Zelf bepalen hoeveel wanneer.

Ik denk dat een "zelf" pensioen het beste is, minimale regels.
Dan valt er niks te staken.

Of zie ik het nu te simpel. Moet het "volk" tegen zichzelf beschermd worden....
Maar dat doen we al met de AOW premie en uitkering toch? vaste bedragen en tijdplan.


Cynische reactie: maar dan hebben vakbonden, werkgevers en overheid geen vinger meer in de pap en wordt het bestaansrecht van de vakbonden pas echt twijfelachtig.

Minder cynische reactie:
- iedereen zijn eigen potje: feit is dat de levensverwachting van grote groepen mensen veel voorspelbaarder is dan die van individuen. Je kan veel voordeel halen door het sterfterisico te poolen. Dat is op zich een goed argument voor een (semi-)collectief systeem.
- geen max of min: heel erg veel mensen zullen niet of nauwelijks sparen en enorm in inkomen achteruit gaan op het moment dat ze niet meer werken. Lullig voor henzelf, maar ook voor de overheid, want ze zullen voor alles hun hand gaan ophouden en dat zal niet keihard genegeerd worden want dat is politiek onhaalbaar. Het zijn nog steeds kiezers.
- geen incentives: maakt het nog veel moeilijker om genoeg te sparen.
- zelf bepalen hoe te beleggen: ik ben voor de optie, maar niet als default. Ik verwacht veel wild gespeculeer met pensioengeld, en aan de andere kant weer een grote groep die niks anders durft dan alles contant te houden of op de spaarbank te zetten. De ene groep verspeelt alles, de andere maakt geen rendement en verliest zijn geld aan inflatie/vermogensbelasting. Veruit de meeste mensen kunnen niet fatsoenlijk beleggen. Veruit de meeste beleggers verliezen alleen maar. De grote meute is hiervoor niet genoeg financieel geschoold. Niet om denigrerend te zijn, het is gewoon een gegeven.
- voor de meeste mensen in jouw systeem zal de keuze voor ze worden gemaakt, the hard way. Mensen zullen stoppen met werken als ze echt niet meer kunnen en dan zijn ze volledig afgeragd met alle mogelijke kwalen en dus akelig duur qua gezondheidszorg. Of ze eindigen in armoede met de problemen die daar weer bij horen.

De AOW is een minimumvoorziening, net als de bijstand. Je kan ervan leven, maar dat wil je niet als je het enigszins kan voorkomen.

Ik ben zelf voor een minder collectivistisch systeem dan het huidige, maar volledig "zoek het maar uit" gaat niet werken. Daarvoor heeft de gemiddelde mens te weinig discipline en te weinig verstand van geld. Je moet iets verzinnen dat stimuleert om geld te sparen, liefst volautomatisch, en dat op een redelijke manier belegt, ook volautomatisch. En een manier waarbij je wel gebruik maakt van sterftetabellen van grote groepen, maar waar er nog steeds een bedrag is die individueel aan jou is toe te rekenen. Dat kan bij levensverzekeringen ook, dus waarom niet bij pensioenen?

Je zou ook ongeveer het huidige systeem kunnen houden, maar met de optie om een deel van de premie in eigen beheer te beleggen, met de nodige fiscale voordelen. Wie wil kan het zelf doen, voor eigen risico. Moet je ook niet zeuren. De rest kan gewoon meeliften. En wellicht zou je zelf moeten kunnen bepalen bij welk pensioenfonds je je geld wil laten beheren. Een stukje concurrentie houdt ze scherp. Hoewel het risico natuurlijk is dat ze heel veel geld gaan spenderen aan marketing en folders vol foto's van blije bejaarden.

Kortom: als het gemakkelijk was, hadden we allang het ideale systeem.
dipje
0
Als ik mij goed herinner heeft ene Heer Lubbers een aantal jaren geleden 25 miljard weggehaald bij het ABP....Achterstallig loon bedoelt voor pensioenopbouw ingelegd door werknemers.
objectief
0
quote:

dipje schreef op 28 mei 2019 om 16:33:


Als ik mij goed herinner heeft ene Heer Lubbers een aantal jaren geleden 25 miljard weggehaald bij het ABP....Achterstallig loon bedoelt voor pensioenopbouw ingelegd door werknemers.Lubbers???? Uit de schatkist was te(veel) pensioenbijdrage aan het ABP gestort en dat is teruggeboekt. De Staat is n.l. de werkgever van de ambtenaren; dus dit was een zaak onderling tussen Staat en haar ambtenaren.
Vledder
0
Zelf zpreek ik liever over de "burger" i.p.v. het "volk". De meesten gaan niet zo goed met geld om en geven meer uit dan er binnenkomt. Er blijft dus niks over om te sparen. Daarom moet het wel verplicht zijn om een goede pensioenregeling te hebben. Jammer alleen dat de huidige pensioenfondsen zoveel geld voor zichzelf houden i.p.v. uitkeren aan de deelnemers.
Brievenbus
0
Toch apart; PostNL vanochtend weer stevig omhoog, in de loop van de ochtend hier een verhaaltje over PostNL en op vrijwel hetzelfde moment wordt de aanval weer ingezet en de winst omgezet in stevig verlies.
Wat een toeval zo af en toe op de beurs in A'dam...
prinszicht
0
quote:

Brievenbus schreef op 28 mei 2019 om 17:16:


Toch apart; PostNL vanochtend weer stevig omhoog, in de loop van de ochtend hier een verhaaltje over PostNL en op vrijwel hetzelfde moment wordt de aanval weer ingezet en de winst omgezet in stevig verlies.
Wat een toeval zo af en toe op de beurs in A'dam...


Geen toeval..... Pim wordt niet gepruimd. Zijn verhaal klopt niet. Jammer dat IEX er geen waarschuwing bij zijn interview zet.
Weert=No.1
0
Welke idioot parkeert er nou nog bij Q-park ?Je komt er niet meer uit bij die slagbomen. Niets dan ergernis en ingewikkeld en bovendien duur gedoe.
Ik parkeer gewoon op mijn oprit. Heb ik die afzetters niet voor nodig.
ffff
0
Theo,
Dikke ab voor je twee postings. Met aandacht gelezen. Als je er goed over nadenkt: Die pensioenen zullen dus nog generaties lang voor enorme discussies zorgen: Voor de bijdragen die er betaald moeten worden en voor de pensioenen die er dan uiteindelijk uitbetaald worden. Het heeft een stuk van mijn 45 jarige loopbaan gekost...maar ik ben blij dat ik het zelf gedaan heb..


Peter
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
602,86  +3,15  +0,53%  13 dec
 AMS25-24h 605,46 +0,43%
 Germany30^ 13.266,90 +0,34%
 Dutch15-index 16.477,88 +0,38%
 BEL 20 3.936,10 +0,11%
 BRX20-24h 3.948,23 +0,31%
 Europe50^ 3.745,26 +0,38%
 Euro30-index 19.142,09 +0,58%
 US30# 28.160,38 +0,11%
 Nasd100# 8.493,23 +0,07%
 US500# 3.171,56 +0,10%
 Japan225# 23.969,99 -0,22%
 Gold World Spot (USD) 1.475,90 +0,46%
 New York WTI spot 56,22 +1,06%
 EUR/USD 1,1119 0,00%

Stijgers

ALTICE EUROPE... +3,00%
TKH +2,02%
Takeaway.com +1,73%
ASML +1,72%
OCI +1,55%

Dalers

Galapagos -2,18%
Kiadis Pharma -1,96%
Ordina -1,71%
Alfen N.V. -1,63%
Vastned -1,54%