Beleggingsfondsen « Terug naar discussie overzicht

Beleggen in sectorfondsen

107 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
marique
0
Beleggen in sectorfondsen

Met sectorfondsen in je portefeuille kun je inhaken op economische cycli. Bijvoorbeeld door de weging te wijzigen. Of nog grondiger, door het ene sectorfonds te vervangen door een ander. Mooie theorie maar sectorrotatie blijkt in de praktijk een strategie met wisselvallige resultaten. Dat weerhield BlackRock er niet van vorig najaar de tracker iShares World Momentum Factor in de markt te zetten.

Om wat meer duidelijkheid in de materie te krijgen heb ik enkele backtests gedaan op de ING sectorfondsen over de jaren 2005 t/m 2014. Afhankelijk van de selectiemethode leverde sectorrotatie in 5-7 jaren een rendementsvoordeel op. Lijkt mooi, maar het totaal voordeel over de gehele periode was bescheiden. Bovendien, als sectorrotatie twee of drie jaren op rij teleur stelt, is het zeer de vraag of je er als belegger nog in blijft geloven.

Om het wat concreter te maken heb ik voor 2015 een testportefeuille opgezet, bestaande uit vier ING sectorfondsen.
Daily Consumer Goods
Health Care
Information Technology
Utilities

De fondsen zijn geselecteerd op momentum.
Op het eind van elk kwartaal eventueel sectorrotatie.

Bijlage:
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 11:41:

Beleggen in sectorfondsen

De fondsen zijn geselecteerd op momentum.
Schot in de roos, Marique:-)?

Afgelopen vrijdag behoorden enkele van de door jou geselecteerde fondsen tot de grootste dalers, zie:

eresearch.fidelity.com/eresearch/goto...

Inhaken op de economische cyclus kun je ook wel vergeten. Dit lukt zelfs 99 van de 100 professionals niet.

Diverse portefeuilles zijn te cyclisch ingericht. De meeste fondsen zijn voor 25% defensief ingericht en 75% cyclisch. Kempen Global High Dividend Fund zit voor 21,39% in defensieve waarden en voor 78,61% in cyclische waarden, terwijl het Skagen Global Fund voor 8,40% defensief is belegd en voor 91,6% cyclisch. De fondsmanagers verwachten een sterk economisch herstel en hoge groeicijfers, denk ik.

Bij mijn analyses van diverse portefeuilles van beleggingsfondsen, kwam ik een uitstekende gedachtegang tegen die ik heb uitgewerkt. Bij een scherpe daling à la 2008, maar ook in 2011, doen defensieve fondsen het beter dan cyclische fondsen, relatief gezien. In 2008 daalden de defensieve fondsen ong. 25%, terwijl de cyclische fondsen een daling lieten zien van 34% tot 59%.

Er is echter verschil in defensieve fondsen. Utilities dalen meer dan consumer staples of health care. Ik heb een blok defensieve waarden gemaakt in de verhouding 3,2,1 voor consumer staples, health care en utilities, een blok licht cyclisch (industrials, IT, Telecom) en een blok cyclisch (financials en consumer discretionary). In de laatste twee blokken zijn de sectoren gelijk verdeeld in het profiel defensief. In het profiel matig heeft telecom een iets lager gewicht, evenals in het profiel offensief.

Van deze blokken het ik profielen gemaakt:

1. Defensief (50% defensieve waarden, 30% licht cyclische waarden en 20% cyclische waarden)
2. Matig (40% defensieve waarden, 34% licht cyclische waarden en 26% cyclische waarden)
3. Offensief (30% defensieve waarden, 41% licht cyclische waarden en 29% cyclische waarden)

Hier heb ik modelportefeuiles van gemaakt in de vorm van 40% Euro Obligatie Fonds plus verdeling over sectorfondsen volgens bovenstaande profielen. Vanwege het vele rekenwerk ben ik begonnen bij 31 december 2011.

Resultaten YTD:

Defensief +4,91%
Matig +4,48%
Offensief +4,21%

Resultaten 2014:

Defensief +23,51%
Matig +22,31%
Offensief +21,08%

Gemiddeld geannualiseerd rendement van 31 januari 2012 t/m 31 januari 2015:

Defensief +15,68%
Matig +15,37%
Offensief +15,11%

Resultaten 2012:

deDefensief +12,29%
MMatig +12,99%
Offensief +13,48%

Helaas vind ik het steeds moeilijker om een goed beleggingsfonds te vinden. Ruim 90% van de fondsen is te cyclisch ingericht. Het risico is dus behoorlijk groot, gezien de kansen op winst. Ik ga volledig over op sectorfondsen en ga beleggen volgens profiel defensief. Dit profiel heeft een goede risico/rendementsverhouding.
Hallo!
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 12:57:

Resultaten 2014:

Defensief +23,51%
Matig +22,31%
Offensief +21,08%
Helaas zijn dit niet de resultaten behaald in 2014. Het betreft de periode 31 januari 2014 t/m 31 januari 2015. Hieronder het rendement van 2014, plus de rendementen van enkele andere 40/60 combinaties.

Resultaten 2014:

Defensief +17,74%
Matig +17,10%
Offensief +16,19%

40% ING Euro Obligatie Fonds plus 60% ING Global Fund +14,45%
40/60 ING Mixfondsen +13,55%
40/60 Think trackers +13,04%
marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 12:57:

[...]

Schot in de roos, Marique:-)?

Inhaken op de economische cyclus kun je ook wel vergeten. Dit lukt zelfs 99 van de 100 professionals niet.

Ben geen scherpschutter. Had deze test-pf al in december opgezet, maar presentatie nog even uitgesteld.
Verwacht dit jaar beursbreed een forse koersdaling van aandelen.
Dus de drie (half)verdedigers in deze test-pf moeten hun werk gaan doen.
Januariwinst gaat iig aan deze porto voorbij, want de pf start is 30/01.

Ik heb absoluut geen kijk op economische ontwikkelingen. Vandaar dat ik de selectie volledig laat afhangen van koersontwikkeling, oftewel momentum.
Overigens gebruik ik voor mijn normale aandelenkeuze nooit een momentumstrategie. Daar kies ik louter op FA-criteria.

marique
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 11:41:

Beleggen in sectorfondsen

tracker iShares World Momentum Factor

In de bijlage per vergissing verkeerde koers genoteerd.
Moet zijn 23,23.
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 14:22:

Ik heb absoluut geen kijk op economische ontwikkelingen.
Dat heb ik ook absoluut niet. Ik ga uit van standaardwegingen en hou me daaraan. Geen enkele portefeuille die (gedeeltelijk) uit aandelen bestaat is crashproof. De momentum strategie is niets anders dan de winnaars van vandaag kopen. In sommige gevallen zijn de winnaars van vandaag de verliezers van morgen. Ik heb inmiddels tig modelportefeuilles gemaakt en elke keer is er weer een flinke herweging.

Ik wil een goede risico/rendementsverhouding en meen dat te hebben gevonden in een portefeuille die voor 40% uit obligaties, 30% waarde aandelen en 30% cyclische aandelen bestaat.

In 1999 schreef Kraland in een column over de defensieve waardelozen, maar sinds dat jaar doen defensieve aandelen het beter dan cyclische aandelen. Na een forse koersdaling doen cyclische aandelen het aanzienlijk beter dan defensieve aandelen en als ik dan toch weer moet herbalanceren om op 40/60 te komen dan kan ik gelijk switchen naar profiel offensief.

P.S. Waarom heb je de slotkoers van donderdag genomen en niet die van vrijdag?
marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 12:57:

[...]

Helaas vind ik het steeds moeilijker om een goed beleggingsfonds te vinden.
Is het nadeel van veel eigen onderzoek :-)

Ik vind juist dat ik nu beter kan kiezen dan 15 jaar geleden. Toen zat ik nog volledig in beleggingsfondsen. Omdat die voor mij zo helder waren als dikke mist, koos ik min of meer op goed geluk voor een groot aantal fondsen van verschillende banken/fondshuizen. Gemiddeld waren de posities plm 2%.
De irritatie over de schimmigheid bracht me tot dhz'en in het kiezen van bedrijfsaandelen op basis van FA-criteria.

Sinds kort ga ik weer, gedeeltelijk, fondsbeleggen om meer wereldwijde spreiding in mijn porto te krijgen. Een klein stapje terug naar af :-)

marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 14:51:

[...]

P.S. Waarom heb je de slotkoers van donderdag genomen en niet die van vrijdag?
???
De ING fondsen heb ik van FD per 30/01.
Zie dat IEX ook die koersen heeft staan.

Voor de tracker kijk ik op de Xetra-DAX. Ook die opgave per 30/01.

Begrijp het al.
Ik heb 2,5 promille transactiekosten doorberekend.
marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 14:51:

[...]

De momentum strategie is niets anders dan de winnaars van vandaag kopen. In sommige gevallen zijn de winnaars van vandaag de verliezers van morgen.
Klopt. Heb adhv meerdere tests vastgesteld dat ik met de huidige opzet moet rekenen op gemiddeld per kwartaal 1 fonds omwisselen. In roerige tijden kan dat wel eens drukte geven!

Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 14:59:

[...]
Ik vind juist dat ik nu beter kan kiezen dan 15 jaar geleden.
Ik beleg nu ruim 25 jaar in beleggingsfondsen. De industrie is enorm uitgedijd en elke fondsmanager moet de benchmark verslaan. Dat leidt tot sectorbets. Een waardefonds dat voor 75% of meer uit cyclische aandelen bestaat, is geen waardefonds meer. Er moet een goede risico/rendementsverhouding zijn. Die mis ik bij vele fondsen. Er zijn vrijwel geen degelijke fondsen meer, een soort rots in de branding.

Indien er een crash komt, zal je vele teleurgestelde fondsbeleggers zien, puur omdat het fonds zich anders presenteert dan het in werkelijkheid is. De verliezen zullen aanzienlijk hoger zijn dan verwacht.

DWS Top Dividende is nog een degelijk fonds (47% defensief). Ik kwam laatst een Amerikaans high dividend fonds tegen dat 50% defensief is. Volgens mij gaat die fondsmanager uit van de logica dat mensen altijd zullen blijven eten en drinken, medicijnen zullen nemen en gebruik van nutsbedrijven zullen maken. Zijn fonds had die sectoren in de verhouding 3,2,1. Een blok van 25% consumer staples. Bij het nabootsen van die portefeuille zag ik uitstekende resultaten.De sector health care van een hoogdividend fonds verschilt flink van een sectorfonds health care. Een hoogdividend fonds zal nooit biotech fondsen in portefeuille nemen.

Een waarde portefeuille kan volatieler zijn dan een cyclische portefeuille. Volgens Morningstar zijn de volgende sectoren het volatielst:

1. IT
2. Daily Consumer Goods
3. Health Care
4. Telecom Services.
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 15:06:

[...]
???
De ING fondsen heb ik van FD per 30/01.
Zie dat IEX ook die koersen heeft staan.

Voor de tracker kijk ik op de Xetra-DAX. Ook die opgave per 30/01.

Begrijp het al.
Ik heb 2,5 promille transactiekosten doorberekend.
zie:

etp.euronext.com/en/etps/investments-...
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 16:49:

[...]
Gelijk aan FD en IEX, toch?
Als het goed is wel. Helaas reageer jij net als ThinkETF door verborgen kosten te rekenen.

Als je een portefeuille op een forum plaatst, houd je geen rekening met de kosten. De kosten zijn niet voor iedereen gelijk omdat niet iedereen dezelfde broker heeft. Je rekent een willekeurig bedrag. Bij Fitvermogen handel je alleen tegen de koers. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Bij ING handel ik ook tegen de vastgestelde koers. Ik betaal alleen een service fee. Als ik transactiekosten zou moeten betalen, dan zou ik in januari alleen al meer transactiekosten hebben betaald (Binck tarief) dan de service fee voor een heel jaar. Als ik overga op sectorfondsen moet er 40% in mijn portefeuille worden gewijzigd.

Jij mag best kosten rekenen, maar je rendement is niet representatief.
marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 februari 2015 17:08:

[...]

Helaas reageer jij net als ThinkETF door verborgen kosten te rekenen.

Ik wil met een testporto de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Daarom breng ik bij aan- en verkoop dezelfde transactiekosten in rekening als mijn broker Alex doet. Voor deze testporto 0,25%. Dat zijn geen verborgen kosten maar openbare kosten.
Ik doe dat consequent bij elke testporto. Of ik die nou wel of niet op IEX plaats, maakt geen verschil.

Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2015 21:11:

Daarom breng ik bij aan- en verkoop dezelfde transactiekosten in rekening als mijn broker Alex doet. Voor deze testporto 0,25%.
Ik wist niet dat er nog zulke dure brokers bestaan. Er zijn diverse brokers die geen transactiekosten in rekening brengen, zoals Fitvermogen, De Giro. Er zijn ook brokers die uitsluitend een service fee in rekening brengen en geen transactiekosten.

Persoonlijk zou ik er niet over peinzen om een momentumstrategie bij zo'n dure broker uit te voeren. Er is één partij die er aan verdient, n.l. de broker. Er is een gezegde: de kosten gaan voor de baat uit. Dit kun je heel letterlijk opvatten.

Maar het is jouw onderzoek, jouw keuze. Succes.
marique
0
RO-pf per 27/02-15

Heb ook een proefporto op basis van lage volatiliteit opgezet.
Bij deze LV-pf heb ik gekozen voor de vier grootste posities van de iShares MSCI Minimum Volatility.
Bijlage:
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 28 februari 2015 20:26:

Bij deze LV-pf heb ik gekozen voor de vier grootste posities van de iShares MSCI Minimum Volatility.
De (grootste) posities zijn:

Gezondheidszorg 17,84%
Defensieve consumptiegoederen 16,64%
Industrie 11,11%
Communicatiediensten 9,79%

Financiële dienstverlening 9,70%
Nutsbedrijven 8,53%
Cyclische consumentenproducten 7,11%
Vastgoed 5,78%
Basismaterialen 5,52%
Technologie 4,78%
Energie 3,21%
marique
0
quote:

Global Selection schreef op 1 maart 2015 20:07:

[...]

De (grootste) posities zijn:

Gezondheidszorg 17,84%
Defensieve consumptiegoederen 16,64%
Industrie 11,11%
Communicatiediensten 9,79%

Gezondheidszorg 18,23
Financials 15,42
Basis-consumentengoederen 14,64
Luxe-consumentengoederen 10,35

www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
Hallo!
0
quote:

marique schreef op 1 maart 2015 22:01:

[...]

Gezondheidszorg 18,23
Financials 15,42
Basis-consumentengoederen 14,64
Luxe-consumentengoederen 10,35

www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
Dat klopt. Maar een sectorfonds bestaat uit verschillende deelsectoren en er is dus wel eens sprake van overlapping. Zo telt iShares financials en vastgoed bij elkaar op en noemt ze financials. Basis-consumentengoederen kent overlappingen met gezondheidszorg en luxe-consumentengoederen. Een voorbeeld is het aandeel Johnson.

Als je een betrouwbare analyse wil, kun je de portefeuille analyseren door X-ray van Morningstar te gebruiken. Af en toe wordt je geconfronteerd met een eye-opener.

Op zich is er niets op tegen om promomateriaal van een fondsaanbieder te gebruiken, maar minimum volatility fondsen (ook minimum variance fondsen of conservative fondsen genoemd) beleggen bij voorkeur in sectoren die een hoger dividend kennen en lichter cyclisch zijn als telecom en industrials naast de defensieve sectoren. Er wordt minder belegd in volatiele sectoren als IT, basismaterialen en luxe consumentengoederen. Er wordt behoorlijk afgeweken van een marktconforme benadering. De ironie is dat dit soort fondsen soms een hogere standaard deviatie kennen dan een marktconform fonds.

De sectoren waarin een minimum volatility fonds belegt, zijn minder afhankelijk van de stand van de economie. Dat weerspiegelt zich niet in jouw keuze.
marique
0
GS,

Ik volg al jaren de koersontwikkeling van de DJStoxx Europe Sectors. Maand- en jaaroverzichten in mijn bestand vanaf 1991. Heb er meerdere backtests op losgelaten. Conclusie:
In dipjaren gaat alles onderuit, in hosannajaren gaat alles omhoog. En ook nog bijna gelijktijdig. Bij elke dip zijn er telkens andere grootste verliezers, bij elk herstel telkens andere grootste winnaars.

Slechts één sector blijkt een beetje dipbestendig te zijn: food & beverage. Diezelfde sector blijft bij herstel ook een beetje achter. Maar dat is een bekend en oud beursgeheim.

Voor de rest, geen peil op te trekken. Althans, ik zie dat niet. Wil ik sectorbeleggen dan moet ik niet zelf kiezen, maar de markt volgen en fondsen nabootsen.

Ik veronderstel dat de RO-pf het goed doet in een opwaartse trend. De LV-pf moet de schade beperken bij een forse beurscorrectie.
107 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,18  -7,09  -0,80%  31 okt
 Germany40^ 19.081,70 +0,02%
 BEL 20 4.214,05 -0,37%
 EURO50 4.831,38 -0,96%
 US30^ 41.779,40 0,00%
 Nasd100^ 19.912,00 0,00%
 US500^ 5.705,75 0,00%
 Japan225^ 38.355,10 0,00%
 Gold spot 2.746,38 +0,01%
 EUR/USD 1,0885 +0,25%
 WTI 70,47 +2,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

NX FILTRATION +5,91%
SHELL PLC +2,29%
AZERION +1,56%
Flow Traders +1,35%
ING +0,77%

Dalers

ASMI -5,95%
Galapagos -5,70%
JUST EAT TAKE... -4,34%
Alfen N.V. -4,03%
BESI -3,93%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront