Versatel, spijkers en planken.

8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
atitlan
52
De wederopstanding van Versatel is dit jaar hét succesverhaal van de Nederlandse economie. Sinds de geslaagde schuldsanering van vorig jaar oktober zijn de vooruitzichten van het bedrijf dramatisch ten positieve gewijzigd.

Dat hebben de analisten van ING nu ook opgemerkt. Ze blijken Versatel weer te volgen en pakken meteen stevig uit met een verkoop advies bij een koersdoel van €1,50. Met complimenten.
Tegenover de adviezen van ING en Iris staan overigens de positieve adviezen van meer onafhankelijke bedrijven als Kempen & Co en Petercam, waarvan de analisten Versatel onafgebroken zijn blijven volgen.

Vooral aan grote banken gelieerde analisten hebben in het verleden met hun adviezen voor Versatel keer op keer de plank misgeslagen.
De koers van het oude (maar door de schuldenberg kansloze) Versatel, stuwden zij met sterke koopadviezen al maar hoger op.
Toen vorig jaar een geslaagde schuldsanering nabij was (vanwege de duidelijke win-win situatie die het voorstel voor alle betrokken partijen zou opleveren), volhardden de analisten desondanks hun verkoop adviezen. Zij zagen voor Versatel slechts een spoedig faillissement.

Zelfs nadat de schuldsanering een feit was, werden die adviezen niet herzien, maar werd gewag gemaakt van forse koersdruk door verwatering. Daardoor konden koers en beurswaarde naar nog absurder niveaus dalen.
De bankanalisten hebben de enorme onderwaardering op dat moment volkomen gemist, zelfs in de hand gewerkt.

Dat is des te opmerkelijker daar het nieuwe Versatel vele malen kansrijker en financieel sterker werd dan het oude Versatel ooit was.
Immers het fraaie glasvezelnetwerk en nieuwe diensten stelden Versatel in staat sterk te groeien. Het bedrijf knaagt momenteel gestaag aan het marktaandeel van monopolisten als KPN en nadert ondanks aanvullende investeringen in ras tempo netto winstgevendheid.

Daarom is een stevige dosis scepsis ten aanzien van het advies van ING gepast. De belangen van ING liggen duidelijk niet bij het floreren van Versatel, maar bij het floreren van KPN, dat een schuldenlast van 10 miljard euro meetorst. ING participeert immers fors in zowel schulden als in aandelen van KPN.

Dat steeds meer landgenoten niet eens meer letterlijk een spijker kunnen inslaan, is tot daar aan toe. Ze hebben daar niet voor doorgeleerd (en zéker geen onjuiste motieven).
Raadselachtiger is echter waarom duurbetaalde vaklieden als bankanalisten hun missers niet tot slanke spijkers weten te beperken en steeds vaker massieve planken misslaan.
Hans_U
3
aanbevolen,
nuttige relativering en zinnig om weer even de 'basics' boven tafel te halen.
ING advies zou mogelijk niet objectief kunnen zijn, en lijkt toch wel heel erg gebaseerd op puur financiele basis (dcf), maar hoe prijs je de diverse mogelijkheden en risico's in? Wat voor aannames heb je voor marktgroei, marktaandeel. Overnames? Hoe gaat Versatel Duitsland zich ontwikkelen?

Gezien de indrukwekkende performance (bedrijf, niet eens de koers) van dit jaar lijkt het potentieel naar boven veel groter dan het risico naar beneden.
Allemaal LT natuurlijk. KT kan er van alles gebeuren. JdM kan z'n belang verkopen, negatieve adviezen, de hele beurs kan naar beneden gaan, noem maar op....
En tja, wat is een financieel analist? Iemand die goed kan rekenen en grafiekjes tekenen, maar net als ieder ander hier z'n eigen aannames in gestopt heeft en net zo afhankelijk is van lastig in te schatten externe factoren. Vandaar ook dat (gelukkig maar) niet alle adviezen hetzelfde zijn.
Ik heb gelukkig zelden de adviezen van m'n bank opgevolgd.

Ik heb bijgekocht.

succes, groeten, Hans.

[verwijderd]
1
Aanbevolen, inderdaad een ABN adviseur adviseerde me in februari toen ik wat krap in mijn VBR zat , om Versatel te verkopen. (voor 2 kwartjes)
De vooruitzichten van KPN vond hij wel goed.
Heb toen maar ABN en KPN verkocht. En handel nu alleen nog maar met Alex.
Analisten zijn toch een soort contra-indicatoren!!!


atitlan
0
Zelf beschouw ik advieswijzigingen van bankanalisten ook vaak als de best mogelijke contra indicatoren voor de wat langere termijn. Euronext zal weer tevreden zijn over de extra omzet dankzij ING.
Hans_U
1
even naar boven halen, veel aanbevelingen. Om de moed er in te houden nu iedereen al aan het weekend begonnen lijkt......

groeten, Hans.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001 00:00
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0