Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

'Kabinetscrisis kost Nederland AAA-status'

88 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
[verwijderd]
0
Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks om eventuele kabinetsvoorstellen voor de hervorming van arbeidsmarkt, woningmarkt en zorg te steunen

'Met een kabinetscrisis is Nederland zijn AAA-status van de kredietbeoordelaars kwijt, dat gaat de overheid jaarlijks miljarden extra aan rente kosten.'

?Dit zei de VNO-NCW-voorzitter zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof. Wientjes heeft morgen of overmorgen een kennismakingsgesprek met Diederik Samsom, de nieuwe partijleider en fractievoorzitter van de PvdA, die juist dit weekend nog eens herhaalde dat hij het kabinet hoe dan ook niet zal steunen.

Rentestijging

Wientjes wees op de 0,5% rentestijging die Nederland afgelopen week voor zijn kiezen kreeg op de financiële markten, nadat Hero Brinkman had aangekondigd uit de PVV te vertrekken. Hierdoor heeft de gedoogcoalitie geen meerderheid meer en is ze afhankelijk van de oppositie. Die politieke instabiliteit strafte de markten meteen af. In veel gevallen zal de steun van de SGP met twee zetels voldoende zijn, maar als de PVV bepaalde hervormingen niet wil steunen, dan zijn minstens D66, GroenLinks en ChristenUnie nodig om een meerderheid te behalen. Wientjes verwacht dat deze partijen het kabinet steunen omdat de meeste hervormingen ook in hun verkiezingsprogramma staan.

Een stijging van de rente met 1% kost de overheid jaarlijks €4 mrd en het bedrijfsleven zal daardoor ook hogere rentes moeten gaan betalen op de financiële markten.

Wajongers

Wientjes zei verder dat de werkgevers ‘tienduizenden’ banen voor jonggehandicapten (Wajongers) en mensen uit de sociale werkplaatsen zullen genereren als er een brede hervorming van de arbeidsmarkt komt. Hiervoor is volgens Wientjes 0,5% tot 0,7% van de totale loonsom beschikbaar. Wientjes wil daarvoor in ruil dat de preventieve toets bij het ontslagrecht verdwijnt en de WW-duur bekorten van maximaal 38 maanden naar 12 maanden. Ook wil hij een nullijn voor alle lonen en bonussen tot eind 2013. Naast extra banen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is hij ook bereid te praten over de te grote mate van flexibilisering van de arbeidsmarkt, over het bieden van meer scholing, over het begeleiden van ontslagen werknemers naar een nieuwe baan en een eigen risico voor werkgevers bij ontslag. Hierbij nemen werkgevers maximaal zes maanden de WW-uitkering voor hun eigen rekening.

Woningmarkt

Verder herhaalde Wientjes zijn standpunt over de woningmarkt. Hij wil dat het kabinet iedereen die al een hypotheek heeft bij wet garandeert dat de fiscale voorwaarden niet veranderen. Dit geeft rust op de woningmarkt. Intussen werkt de commissie Van Dijkhuizen aan een nieuw stelsel, maar dat is nooit voor eind april klaar, aldus Wientjes. Eind april moet het kabinet zijn bezuinigingsvoorstellen voorleggen aan begrotingscommissaris Olli Rehn in Brussel.

Voor de hervorming van het hypotheekrente-stelsel stelt Wientjes als voorwaarde dat wat er straks minder aan rente kan worden afgetrokken, via lagere tarieven voor de inkomstenbelasting terugkomt bij de belastingbetalers. VNO-NCW pleit in dat verband al jaren voor een zogenoemde vlaktaks. Hierbij betaalt iedereen bijvoorbeeld 35% inkomstenbelasting en mag er ook maar 35% van de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken. Voor grootverdieners kan er dan eventueel nog een toptarief bovenop komen van bijvoorbeeld 42%, maar daar mogen ze hun rente dan niet tegen aftrekken.

fd.nl fd.nl/economie-politiek/415988-1203/k...
[verwijderd]
2
Heb het verder niet gezien, maar komt toch een beetje typisch over om de partijen die niet in de regering zitten (of gedoogconstructie) op hun verantwoordelijksgevoel aan te spreken.
Volgens mij zijn er 3 partijen geweest die voor een gevaarlijke gok gekozen hebben zo'n anderhalf jaar geleden.
[verwijderd]
1
Wat mij heel erg opvalt is dat (centrum)rechtse partijen al hun idealen verkwanselen om maar aan de macht te blijven en op het moment dat linkse partijen hetzelfde overwegen, om rechts die macht te ontnemen, komt men ineens met de moraliteit dat je toch niet tegen iets mag zijn wat conform je eigen ideologie/partijprogramma is. Te belachelijk voor woorden en kan uiteraard alleen maar uit domme rechtse kringen komen, waar men liever lacht over de problemen dan ze op te lossen.

Links moet wat mij betreft gewoon keihard doorpakken. Pak dat vuile rechtse kabinet hard aan en met dezelfde middelen als zij gebruiken, en jaag ze van het pluche. We hebben nu lang genoeg deze poppenkast meegemaakt, en het gaat van kwaad tot erger. Nederland is al bijna de paria, het lachertje van Europa, de economische achterblijver en het wordt hoog tijd voor een nieuw kabinet.
[verwijderd]
0
Er is geen absolute meerderheid, er is dus ook geen vuurkracht om beslissingen door te voeren...slappe politiek=lagere rating=meer rente betalen=€>6 miljard op jaarbasis extra kwijt aan markt-rente=heel vervelend.

De NL-banken zullen meedalen op onze downgrading die er hoe dan ook gaat komen("perhaps two notches")

Het jezelf kapotlenen als de norm is korte termijn werk, de NL-schuld groeit met bijna €1 miljard per week....
[verwijderd]
0
nou en laat maar knappen, we mogen nooit gegijzeld worden door de fascisten, vrijheid mag best wat kosten
[verwijderd]
2
"Met een kabinetscrisis is Nederland zijn AAA-status van de kredietbeoordelaars kwijt, dat gaat de overheid jaarlijks miljarden extra aan rente kosten."

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks om eventuele kabinetsvoorstellen voor de hervorming van arbeidsmarkt, woningmarkt en zorg te steunen.

-------------

wat een malloot. Het zijn juist de partijen geweest zoals CDA en VVD die ons in deze problemen hebben gebracht en nu gaat deze joker wijzen naar linkse partijen, alsof zij de schuld hebben wanneer het nu fout loopt? Waar was hij toen CDA en VVD jaren lang aanpassingen van hypotheekrenteaftrek hebben tegengehouden vanwege politiek gewin? Waar was hij toen banken, bedrijven, graaiers onbeperkt hun eigen kas spekten, bonussen vergaarden, zonder rekening te houden met maatschappelijke belangen? Wat een hypocriet! Hij moet het in eigen hoek zoeken, het is het neo-liberalisme, het kapitalisme wat ons in deze puinhopen heeft gestort en nu gaan janken en met hangende pootjes bij links aankloppen voor een beetje steun? Dom rechts doet zijn naam weer eer aan.

Van mij mag dit hele kabinet vandaag nog ploffen en morgen nieuwe verkiezingen uitschrijven, want steun aan welk plan van rechts ook heeft geen enkele zin. De vervuiler betaalt, en dat hoort ook in de politiek zo te zijn.
[verwijderd]
0
quote:

Bard123 schreef op 25 maart 2012 16:44:

wat een malloot. Het zijn juist de partijen geweest zoals CDA en VVD die ons in deze problemen hebben gebracht en nu gaat deze joker wijzen naar linkse partijen, alsof zij de schuld hebben wanneer het nu fout loopt? Waar was hij toen CDA en VVD jaren lang aanpassingen van hypotheekrenteaftrek hebben tegengehouden vanwege politiek gewin?
De hypotheekrenteaftrek is slechts een miniem deel van het probleem. Niet links en niet rechts zijn schuldig aan het totaalprobleem. Het probleem is karakteristiek aan de huidige fase binnen het kapitalisme. Een van de minpuntjes dus.

De oplossing voor het totaalprobleem moeten we zien te bereiken met behoud van eenheid en met zicht op verbetering. Hierbij werkt het wijzen met de vinger averechts en polariserend. Her en der beknibbelen met behoud van stabiliteit is wat mij betreft het devies. Zoewel Roemer als Wilders zijn hier als stuurmannen buitengewoon ongeschikt voor.
Willempie3
1
Leuk weer, die Wientjes. Die zit echt alleen maar de belangen van de superrijken veilig te stellen. Iedereen op de nul-lijn is onzin en ook niet slim want als mensen meer gaan verdienen, gaan ze ook meer belasting betalen. En dat levert geld op voor de overheid en dus minder bezuinigingen nodig om de 3 procent te halen. Een Euro bedrijfswinst levert maar 25 procent belasting op, terwijl diezelfde Euro als loonsverhoging 42 procent belasting oplevert. Geef 6 miljoen mensen 2 procent loonsverhoging en je gaat van 200 miljard loon naar 204 miljard loon. 17 procent over die 4 miljard is toch 665 miljoen Euro extra inkomsten voor de overheid.
Dan de vlaktax van 35 procent met het toptarief van 42 procent in ruil voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek: Iemand die 6 ton verdient en een hypotheek van 2 miljoen Euro heeft tegen 4,5 procent. Die betaalt nu 90.000 rente per jaar en hij krijgt daar 46.800 van terug. En hij betaalt 312.000 belasting over zijn inkomen van 6 ton. Dat wordt straks
31.500 terugkrijgen en 252.000 betalen. Dus nu betaalt deze persoon 265.200 Euro belasting en als Wientjes zijn plan doorgaat wordt dat straks 220.500 Euro. Een netto loonsverhoging van 44.700 Euro. Dat is 13,35 procent loonverhoging voor deze persoon. Die hoeft dan niet te huilen dat hij dat jaar bruto op de nul-lijn moet blijven !
En omdat de overheid natuurlijk hetzelfde of meer wil overhouden qua belastinginkomsten weet je al weer wie het verschil mag bijpassen: Iedereen met een uitkering tot en met 2 keer modaal salaris.
Tijd om de SP eens los te laten in dit land !

W3.
[verwijderd]
0
quote:

Vlokkenfeest schreef op 25 maart 2012 16:53:

[...]
De hypotheekrenteaftrek is slechts een miniem deel van het probleem. Niet links en niet rechts zijn schuldig aan het totaalprobleem. Het probleem is karakteristiek aan de huidige fase binnen het kapitalisme. Een van de minpuntjes dus.

De oplossing voor het totaalprobleem moeten we zien te bereiken met behoud van eenheid en met zicht op verbetering. Hierbij werkt het wijzen met de vinger averechts en polariserend. Her en der beknibbelen met behoud van stabiliteit is wat mij betreft het devies. Zoewel Roemer als Wilders zijn hier als stuurmannen buitengewoon ongeschikt voor.
het is wel belachelijk dat die hypotheekrente nog steeds geld voor ook hogere inkomens en duurdere huizen. Ik zeg boven de 5 ton geen hypotheekrente aftrek meer. Als je zoveel geld hebt voor een huis dan kan je die paar 100 eu ook wel missen
Fred 62
0
quote:

KonVicT *G* schreef op 25 maart 2012 17:51:

[...]

het is wel belachelijk dat die hypotheekrente nog steeds geld voor ook hogere inkomens en duurdere huizen. Ik zeg boven de 5 ton geen hypotheekrente aftrek meer. Als je zoveel geld hebt voor een huis dan kan je die paar 100 eu ook wel missen
En als je groter bent dan 1,90 m krijg je het ook niet meer.
Of misschien een gele kleur.

Wel eens gehoord van discriminatie?
Argus
0
quote:

fred 50 schreef:

[...]

En als je groter bent dan 1,90 m krijg je het ook niet meer.
Of misschien een gele kleur.

Wel eens gehoord van discriminatie?
Nee, niet van discriminatie maar wel van draagkracht !
[verwijderd]
0
Begrijp niet waarom de kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is. Begrijp het nut zeker en vandaar het vooral moet blijven. Maar ik snap niet welke stimulans er uit gaat naar zwaar vermogende mensen om kinderen te nemen. Of ze wel of geen bijslag krijgen, ze komen er dan toch wel of niet.
[verwijderd]
0
quote:

Vlokkenfeest schreef op 25 maart 2012 19:54:

Begrijp niet waarom de kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is. Begrijp het nut zeker en vandaar het vooral moet blijven. Maar ik snap niet welke stimulans er uit gaat naar zwaar vermogende mensen om kinderen te nemen. Of ze wel of geen bijslag krijgen, ze komen er dan toch wel of niet.
Nivelleren is een gruwel voor rechts, in tijden van procentuele verhoging staan ze ook vooraan te roepen, bonussen en fraude zijn gewoon geworden.
Fred 62
0
quote:

Willempie3 schreef op 25 maart 2012 16:57:

Tijd om de SP eens los te laten in dit land !

W3.
Jippieee!!
Ik kijk al uit naar de jaarlijkse militaire parade.
[verwijderd]
0
quote:

E.Roemer MP schreef op 25 maart 2012 20:02:

[...]

Nivelleren is een gruwel voor rechts, in tijden van procentuele verhoging staan ze ook vooraan te roepen, bonussen en fraude zijn gewoon geworden.

De linkse jongens die in raden van bestuur zitten hadden daar wat aan kunnen doen.Maar zitten ook zelf nu in de zakkenvul positie :-)
[verwijderd]
0
Waarom draaien we het niet om. De rijken hebben nu aftrek tegen het top IB tarief. Waarom geven we de minima niet een aftrek tegen het top tarief en de rijken tegen alleen de eerste schijf.
Voor de illegalen regelen we dan iets anders die hebben geen aftrek omdat ze geen aangifte doen. Doen we het zo dat we de banken dan verplichten hypotheekrente tegen kostprijs aan illegalen te verstrekken.

Kijk dat werkt tenminste gunstig voor de economie.
Je doet wat aan de HRA en je stimuleert de koopkracht.
Op groen links na, moet daar een meerderheid voor te vinden zijn.
Groen links is tegen want het veroorzaakt meer vliegverkeer, immers meer mensen gaan op vakantie

grt
[verwijderd]
0
bij wet garanderen dat de wet niet verandert, hmmmm
Het is natuurlijk onzin te denken dat je de prijzen hoog kunt houden door bestaande huiseigenaren te garanderen. Als er geen nieuwe kopers zijn en die zijn er niet als de belasting omhoog gaat, dan houden de prijzen het ook niet vol.
88 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
909,28  -4,28  -0,47%  11:01
 Germany40^ 18.676,20 -0,33%
 BEL 20 3.990,06 -0,13%
 Europe50^ 5.052,21 -0,40%
 US30^ 39.857,60 -0,07%
 Nasd100^ 18.557,10 -0,03%
 US500^ 5.295,04 -0,05%
 Japan225^ 38.712,40 +0,41%
 Gold spot 2.384,83 +0,34%
 EUR/USD 1,0846 -0,19%
 WTI 78,80 +0,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

NX FILTRATION +9,97%
VIVORYON THER... +3,99%
INPOST +2,28%
HEIJMANS KON +1,76%
Avantium +1,51%

Dalers

Corbion -2,77%
PROSUS -1,95%
ASML -1,72%
SIGNIFY NV -1,72%
IMCD -1,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront