Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Halloween en de eindejaarsrally

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

254 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. The Entrepreneur 1 november 2017 11:30
    En ook deze wilde ik even delen. Ook alweer 3 jaar oud, maar een zeer heldere kijk.
    Normaliter haal ik nooit een wildvreemde aan, maar deze persoon is wmb de moeite waard:

    quote:

    liebregts301 schreef op 12 maart 2014 16:05:

    Beste don55555, typische korte-termijn redenering (ik twijfel eigenlijk aan jouw kennis van de materie en niet aan het opleidingsniveau van Willem Middelkoop).
    Goud (en zilver) is geld en niet een of ander papier, waarin men voor enkele (hoogstens tientallen) jaren vertrouwen heeft en dat daarna in hoog tempo plaats maakt voor een ander papier (geschiedenis toont dit keer op keer aan).
    theo1 daarentegen somt de eigenschappen van goud op. Het is duurzaam, deelbaar, schaars, makkelijk te transporteren, niet na te maken en het heeft echte waarde. Dat zijn ook de eigenschappen van geld. En geld is het universele ruilmiddel voor arbeid. De biljetten, die de centrale bank uitgeeft als zijnde geld, zijn minder duurzaam (maar wel reproduceerbaar), wel deelbaar, niet echt schaars meer, wel weer makkelijk te transporteren, ook na te maken, maar ze hebben geen echte waarde (eigenlijk niet veel meer dan de oud-papierprijs). Toch heeft bijna iedereen hierin vertrouwen. Zolang dat zo is, werkt het, geen probleem. Maar de biljettenproductie neemt de laatste jaren wereldwijd in rap tempo toe, terwijl de wereldwijde productie van middelen (lees: arbeid) nauwelijks toeneemt (hoogstens met een percentage in de buurt van de toename van de wereldbevolking). Daardoor stijgt het algeheel prijspeil (dus: er is inflatie). Dit merken we inmiddels bijna elke dag (besteedbaar inkomen neemt af terwijl prijzen stijgen). Dit is (minder zichtbaar) ook het gevolg van niet-productieve arbeid (lees: oorlog), die een deel van valuta opslokt zonder er arbeid voor te leveren (al zullen de soldaten aan het front dit bestrijden).
    Gestegen prijzen vormen op zich geen inflatie, het is slechts het gevolg ervan. Het is het gevolg van het langzaam maar zeker wegebben van het vertrouwen in al die mooie, gekleurde papiertjes met getallen erop (of tegenwoordig zelfs al ondefinieerbare elektronische bits en bytes ergens op het web).
    In het begin van de zestiger jaren kon je van een zilveren rijksdaalder pak 'm beet vier tot vijf koppen koffie kopen. Tegenwoordig kun je van diezelfde rijksdaalder nog steeds vier tot vijf koppen koffie kopen (mits je niet naar het Rembrandtsplein of het Vrijthof gaat). Een ander voorbeeld: in de twintiger jaren van de vorige eeuw kocht je voor 6 tot 7 kilo goud een gemiddeld huis. Dat was in de zestiger jaren nog steeds zo en ook nu geldt dat nog. Natuurlijk zijn er tussentijdse fluctuaties in de prijs van goud of zilver, maar dat weerspiegelt alleen het toe- of afnemende vertrouwen in valuta. De waarde van deze metalen is door de eeuwen heen constant, waarbij goud bij uitstek het monetaire metaal is en zilver deels ook industrieel (maar het is wel schaarser dan goud).
    Een waarschuwing (of tip): door de eeuwen heen is de natuurlijke verhouding tussen goud en zilver een op zestien geweest. Door prijsmanipulatie is deze verhouding de laatste dertig jaren of zo gruwelijk verstoord, maar op lange termijn zal deze hoogstwaarschijnlijk weer naar normaal niveau terugkeren.
    Over het artikel van Arend Jan: er zijn steeds meer geluiden hoorbaar, dat het goud bij de centrale banken er niet meer is (uitgeleend, verkocht zonder te rapporteren, deels zelfs vervangen door vergulde tungsten baren, et cetera). Inzicht wordt niet gegund, want er mag niet worden geïnspecteerd. Als alle mensen daar achter komen, zal het vertrouwen in papieren valuta razendsnel tot het nulpunt dalen. Wereldwijd is er al jarenlang een valuta-oorlog gaande, met als voornaamste strijdpunt: goud. Wie het fysiek in bezit heeft, heeft de macht. Zo was het 6000 jaar geleden, zo is het nu en zo zal het over 6000 jaar nog steeds zo zijn. Helaas ben ik er dan niet meer om hiervan te getuigen.
    Mijn advies daarom aan al die jongeren, die momenteel voldoende inkomsten ontvangen om van te leven en zelfs te kunnen sparen: spaar in goud of zilver (of ten minste voor een deel). Over vijftig jaar kun je daar nog steeds mee kopen, wat je nu ook kunt.
    www.iex.nl/Column/116856/Long-gone-go...
  2. [verwijderd] 1 november 2017 11:30
    Eigenlijk is het precies zo gegaan zoals altijd. De meerderheid, de perma beren, voerden hier de laatste maanden, zelfs jaren, met veel geroeptoeter de boventoon. Precies omgekeerde is gebeurd. Herstel van banken, van olie, grondstoffen en een forse up van technologie was toch best 1+1=2 maar goed. Nu is het wel erg lastig om aan te geven hoe lang deze beurshausse nog door gaat. Ik denk begin volgend jaar een correctie van 5-10% en daarna nog een forsere stijging er achteraan richting 650-700. En wellicht midden 2018 of eind 2018 wat meer structurele tegenwind.
  3. [verwijderd] 1 november 2017 11:34
    C555 NOV hebben goed geleverd, had ik eigenlijk al afgeschreven verleden week, meeste weg, nog enkele in de uitverkoop, liggen in voor 4.15 en 4,25, wie maakt me los, zijn nog twee weken goed. Voor de gretigen heb ik er daarna nog een paar:)

    Met elke dag 4 punten AEX erop, een goudmijn, doen!
  4. The Entrepreneur 1 november 2017 12:22
    quote:

    Alegria B schreef op 1 november 2017 12:05:

    Leuk weetje. Na morgen heeft de regering nog 10 dagen over om de belastingplannen goed te keuren.
    Dit gaat volgens mij een leuke trigger worden als het niet gehaald wordt.

    Fasten your seatbelts...
    Ik denk dat boven de 554 een heel aantal stoplosses geraakt is. En met de gap van vandaag zullen er toch een hoop shorters erg scheef zitten. De kans op een shortsqueeze is dus ook goed aanwezig. En als DAT zo is dan wordt deze stijging met de dag en week steiler.

    Alleen in dit geval zal er een kans op een crash zijn. Anders wordt het gewoon een ronde topvorming.
    Op een crash na bovengenoemd scenario zou ik niet inspelen, want als de markt echt op hol slaat, dan weet je niet of je vanaf 567 of vanaf 800 short moet gaan. En dat maakt nog al een verschil.

    Wellicht is de huidige situatie toch enigzins vergelijkbaar met die van pre-oktober 1987. Een hele stevige rally, een keiharde crash-correctie om vervolgens alsnog binnen een jaar daarna weer op nieuwe highs te komen die destijds het begin waren van de "roaring nineties".

    Het wordt erg fragiel langzamerhand, maar als je hard genoeg schaatst kun je over heel dun ijs heel ver komen; en je hoort het ijs achter je kraken.
    Maar zodra het al voor je begint te kraken ben je te laat en ga je nat worden...
254 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links