Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse: Bitcoin terug van weggeweest?

Prijsanalyse: Bitcoin terug van weggeweest?

Crypto lijkt haar comeback te maken. De koersen stijgen de laatste paar dagen steady en ook is er in de media veel positiviteit rondom de cryptomarkt. Zo las ik vanmorgen onderstaand krantenartikel dat kopte: "Nederland, geef bitcoin een kans." Positiever kan bijna niet...

Waar de ex-CEO van Paypal vorige week nog zei dat bitcoin de grootste scam op aarde is, voert positiviteit vandaag de dag weer de boventoon. Is dit de laatste stuiptrekking van crypto? Of staan wij aan de vooravond van het moment waarop de crypto's uit het dal zullen klimmen. We weten het namelijk allemaal: morgen kan het zo weer anders zijn, dit is crypto!

Wat kunnen we tot dusver stellen betreffende crypto en bitcoin in het bijzonder? En wat zegt de grafiek hierover - of eindelijk andersom - wat doet dit positieve sentiment met de grafiek?

Korte terugblik

In de technische analyse wordt gebruik gemaakt van verschillende manieren van analyseren en verschillende tools. Een van deze manieren is patroonanalyse. Het patroon dat bitcoin sinds eind december 2017 aan het maken was, is er een uit het boekje, zo mooi.

Een technisch analist en trader handelt vaak op het uitbraak moment van een desbetreffend patroon. In de onderstaande situatie met lagere toppen en hogere bodems valt dit patroon onder de noemer Symmetrical Triangle

bitcoin iex crypto=
Klik op het plaatje voor een grote versie

Een patroon zoals de bovenstaande kan beide kanten op uitbreken. Na de uitbraak van dit patroon kan een grote (opwaartse of neerwaartse) beweging worden verwacht. Ook het alsmaar afzwakkende volume, is een bevestiging van het feit dat de uitbraak groots zal zijn. Volgens de Dow Theory moet het volume immers de trend bevestigen. Daarom was het afwachten tot de koers een van de doorlopende blauwe lijnen zou raken. 

De uitbraak

En daar ging die, op 20 april wist de koers met een enorme candle uit te breken, om deze de dag erna te bevestigen met een extra candle die boven de blauwe weerstandslijn sloot. De koers steeg (vanaf het uitbraak moment) in vier dagen van $8460 naar $9726, dat is een stijging van - slechts - 15%.

bitcoin iex crypto=
Klik op het plaatje voor een grote versie

Lange termijn vooruitblik

Maar ja, alles leuk en aardig, maar de bovenstaande uitbraak is verleden tijd, de hamvraag blijft, hoe nu verder?

Er zijn drie redenen waarom een technisch analist zich in mijn optiek zorgen zou kunnen maken.

Allereerst, de uitbraak die verwacht werd was veel groter dan tot nu toe gebeurd is. Een stijging van 15% in vier dagen is in cryptoland niet bijzonder spectaculair. De uitbraak had eigenlijk veel krachtiger moeten zijn. 

Daarnaast is er een ander punt dat toch wat zorgen baart en dat is het volume. Het volume hoort volgens de Dow Theory de trend te bevestigen. Is de trend opwaarts, dan hoort hoort het volume hierin mee te gaan, en andersom. Als dit niet het geval is ontstaat er divergentie en dat is geen goed teken.

Als laatste punt is de RSI op de bovenstaande 1 dag-grafiek (candlesticks van 1 dag) relatief hoog. Op zichzelf staand heeft dit geen betekenis, echter is dit in combinatie met de divergentie op het volume en de relatief slappe uitbraak niet zo'n goed teken.

Ondanks de negatieve bovenstaande punten heeft de koers momenteel vooralsnog steun op de EMA-50. 

Mocht de koers door de EMA-50 heen zakken, dan kan er worden gesteld dat er nog ruimte is om bitcoin even een adempauze te gunnen. Deze pauze zou in de perfecte situatie uitkomen op de bovenste weerstands-/steunlijn van de Symmetrical Triangle

Korte termijn 

De 4 uurs-grafiek ziet er mooi uit. Te zien is dat de koers na de uitbraak op 20 april nog even doorliep, en daarna kortstondig terugviel. Momenteel heeft de koers steun op $8.760. Het volume neemt toe, wat divergentie inhoudt; dit is een positief teken. Afwachten is of te koers de steun houdt, of dat hij hier doorheen zakt. 

Op basis van de toolset gebruikt in de onderstaande grafiek, is het lastig om een duidelijk koersdoel te bepalen. Verstandig is om de blauwe doorbroken weerstand-/supportlijnen in de gaten te houden. $8.960 en $8.760 zijn de dichtstbijzijnde weerstand-/steunlijnen. 

bitcoin iex crypto=
Klik op het plaatje voor een grote versie

Belangrijkste punten

  • Momenteel ondervindt de koers steun op de EMA-50.
  • Belangrijke weerstandslijn $8.960
  • Belangrijke steunlijn $8.760
  • Geen duidelijk koersdoel of patroon zichtbaar
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dikke Durk 26 april 2018 22:56
    quote:

    Arvis schreef op 26 april 2018 22:26:

    www.zwolleunlimited.nl/info/gulden-ev...
    Kom op man, wat moet je met een munt die dit gebruikt als reden om hem te gebruiken in plaats van euro's en dollars: Steeds meer bossen worden gekapt en steeds meer geld wordt gedrukt. Hierdoor wordt het geld minder waard en alle producten duurder.

    a. Voor het papiergeld dat nog wordt gedrukt (veel is immers digitaal in omloop), wordt al eeuwen hout uit productiebossen gebruikt: voor elke boom gekapt worden minimaal drie nieuwe bomen geplant waarvan de besten mogen doorgroeien.

    b. Over het drukken van geld, hoeveel miljoenen/miljarden crypto's zijn er de afgelopen twee jaar bijgekomen? Nee, dat is pas verwatering.

    c. Als het geld minder waard wordt, terwijl de hoeveelheid producten gelijk blijft en de vraag ernaar ook, dan gaan die producten meer geld kosten. Ze worden niet 'duurder' in relatieve zin. Wanneer de vraag naar een product sneller stijgt dan het aanbod dan wordt een product duurder.

    En ja, 'c' is een mierenneuker dat geef ik toe. Maar wat ik feitelijk wil zeggen: kunnen ze niet iets beters bedenken om cryptomunten populairder te maken? Ik bedoel dit is carnaval methodiek, hier trapt toch geen weldenkende, nuchtere groep mensen in?
  2. Willy Wave 27 april 2018 13:17
    En zo is het Durk! Een crypto heeft alléén zin als het ook een echt gebruiksnut ("use case / utility ") heeft. Veel te veel shitcoins zijn er inderdaad.

    De goede niet te na gesproken. Ripple (XRP) zou een heel aardig gebruiksnut kunnen gaan krijgen. En zelfs DIE munt heeft de finish wat dat betreft nog niet gehaald, het is pas net over de startlijn vertrokken.

    Een andere aardige (ICO status) die ik deze week onder ogen kreeg: zeer interessant project op het gebied van Artificial Intelligence, in combinatie met privacy-zero-knowledge concepten. Ze zeggen grofweg: de AI-producten liggen al klaar om te worden vermarkt, en we hebben nota bene ook al USD 100M aan VC-kapitaal ontvangen - de centen vanuit de ICO zijn eigenlijk niet eens meer echt nodig om de producten te vermarkten, maar de tokens zijn wel nodig op het platform. Dus voor het gebruiksnut daarvan.) Gaat over INVACIO.

    Nog t/m 30/4 staat die ICO open
    wjdw.invacio.com/wf/click?upn=F-2FNMT...

    Eerlijk is eerlijk: kan alle kanten op gaan: van nul tot 100x . ALS dit een succes wordt, dan weet je niet wat je ziet.

  3. [verwijderd] 30 april 2018 11:05
    De landen waar geen banken zijn of niet te vertrouwen zijn zoals in Afrika of Zuid-Amerika daar komt de crypto pas echt van toepassing! David Hay is zo'n iemand die zijn leven opgeeft om in Colombia te gaan wonen en daar de echt armoede te verlichten en educatie bij te brengen! Op dit moment is er al sprake van grote adoptie in cryptocurrency's in Zuid-Amerika en Afrika! Nederland en heel Europa moeten gebruik maken van de blockchain technologie om diensten efficiënter te maken en goedkoper! Het betaalsysteem werkt hier prima in Nederland alleen is de mogelijkheid om zelf te kiezen welk betaalsysteem je gebruikt wel echt uniek! Globaal zie ik cryptogeld wel als nummer 1 worden als betaalmiddel!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links