Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkkEUrd!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 27 oktober 2011 11:11
    "Voor zeer lange tijd zullen de zwakke eurolanden alleen tegen zeer hoge rente hun tekorten kunnen financieren."

    Precies en de overfinanciering tegen minimaal hogere rendementen heeft juist de schuldencrisis veroorzaakt. Dit zal een enorme stok achter de deur zijn om wel financieel te hervormen.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2011 11:19
    De verschillende volkeren zijn al in opstand tegen hun regering.
    Negeren en onderdrukken kunnen ze even volhouden maar uiteindelijk zal het daardoor escalleren naar explosievere toestanden.
    Hardere onderdrukking door politie en leger geeft een direct tegengesteld effect. Zie midden-oosten voor voorbeelden.
  3. gerrie2000 27 oktober 2011 11:32
    "De schuldsanering vindt plaats op vrijwillige basis. Prima, ik doe niet mee aan deze actie en houdt mijn obligaties gewoon aan. Daarbij ga ik er vanuit dat deze aan het eind van de looptijd gewoon op 100% zullen aflossen…Zolang de EU aan de vrijwilligheid vasthoudt, ga ik nog steeds voor het mooie rendement. Ik zou bijna zeggen: koop (nog steeds) Griekse staatsleningen. Maar bedenk wel heel goed met de grillige politiek op de achtergrond: het risico blijft zeer groot!" aldus Tak.

    Op zich lijkt dit inderdaad een buitenkansje. je koopt een Griekse staatsobligatie met een korting van tientallen procenten, je doet niet mee aan de vrijwillige afschrijving van 50% en bij aflopen van de obligatie vang je 100%. Mooier en makkelijker kan het niet lijtk me. Maar meestal met zulke buitenkansjes is de vraag, waar zit het addertje onder het gras???

    Maar ik zou de gok wel willen wagen met een klein deel van mijn geld. Helaas zit ik bij Binck en zie ik daar geen Griekse staatsobligaties staan. Weet iemand waar je die wel kunt aanschaffen?
  4. forum rang 6 !@#$!@! 27 oktober 2011 11:52
    Dit is een mooie situatie voor je mnr Tak. Uiteraard heb je ongelijk gekregen met je visie op de Griekse schuld, immers Griekenland is op papier nu gewoon failliet. Maar het gaat natuurlijk om de centen en daar heb je op dit moment gewoon een prima score te danken aan de onkunde van politici.
    Vraag blijft wel wanneer ze aflopen, want ik voorspel dat binnen enkele jaren de Griekse bevolking een dikke neus trekt naar de europesche belastingbetaler en alsnog voor een failliesement kiest. Het maakt voor hun immers niet uit. Lenen kunnen ze toch al niet meer op de kapitaalmarkt, dus waarom zouden ze de rest dan wel afbetalen ?
  5. [verwijderd] 27 oktober 2011 11:57

    Plof. Waar gaat het om? Ik zou zeggen: primair om financiële stabiliteit en welvaart in de EU. Bij jou lijkt het wel primair om het aanpakken van banken te gaan. Dat laatste kan echter ook als het ware los van de EU-problematiek.

    Bovendien: wat stelde Marcel in zijn plan voor een Europese Financierings Instituut als één van de voordelen voordeel?

    "5) Financieel gezonde EU landen strijken de risicopremie zelf op
    Het incasseren van de risicopremie is misschien wel het belangrijkste argument voor een centraal leeninstituut. Momenteel betalen de zwakke landen een veel hogere rente dan Nederland en Duitsland. Wie incasseert die hoge rente? De markt, dus beleggers en speculanten. Wie probeert vervolgens de probleemlanden te redden en het risico voor de beleggers in zwakke staatsschuld te elimineren? Precies, de (noord)Europese belastingbetaler. Het redden van zwakke eurolanden is in mijn ogen weliswaar noodzakelijk, maar er ontstaat voor de Europese belastingbetaler een win-lose situatie."

    Wat staat hier? Lees voor speculanten: hedgefondsen,pensioenfondsen en banken en zie Marcel haalt met zijn plan daar speculatiewinst weg!

    Toch zie ik minimaal 3 problemen met plan Marcel.

    1. Praktisch: Duitsland en in mindere mate Frankrijk willen er niet aan.

    2. Blijkbaar hebben deze landen er onvoldoende vertrouwen in dat het plan Marcel voldoende disciplinerende werking richting Zuidelijke flierefluitlanden bevat.

    3. Stel er komen morgen die Euro-obligaties. Wat dan met de lopende staatsobligaties? Marcel verwacht dat zijn Griekse staatsobligaties nominaal 100% zal worden afgelost. Gaat dat voor de rest van de obligatiehouders ook gelden dan krijgen de speculanten een enorme fooi.

    Groet, Jonas

  6. pcrs7 27 oktober 2011 12:26
    die verzekering betekent verder niets, want de 50% haircut op griekse oblis, wordt niet gezien als een default die een CDS triggert, omdat het 'vrijwillig was'. Kortom, er komen nog meer defaults die dusdanig vrijwillig geaccepteerd worden, dat de verzekering niet hoeft uit te betalen endan maakt het ook niet uit dat er geen geld in zit.
    gewoon een groot bedrag noemen volstaat.
  7. [verwijderd] 27 oktober 2011 14:28
    Toch weer een goed artikel van die Marcel. Maar dat is natuurlijk weer persoonlijk. Ook alle reacties zijn persoonlijk.
    Nou ik vind persoonlijk dit hele gedoe van pappen en nathouden maar niets!
    Zeker niet de Trukkendoos van de verhoging van het steunfonds.
    Dit roept teveel associaties op met de film "Inside Job" over het ontstaan van de crisis in de VS. In die film zit gewoon alles.
    Wij in Europa gaan gewoon dezelfde kant op. Vraag dat maar aan de Heer Geitner. Een van de mannen uit het nest van JP Morgan die ons komen vertellen wat we moeten doen maar daarbij niet vertellen dat ze zelf mede aan de basis van de ellende in de VS hebben gestaan.
    Dit met hun smerige Trukjes en ten koste van de gewone burger.
    Iedereen die bovengenoemde film gezien heeft zal moeten inzien dat CDF´s een geniaal bedachte formule voor criminelen is die gewoon verboden zou moeten worden.
    Ditzelfde geld ook voor short gaan.
    De enige juiste weg is er een van duidelijke strenge spelregels met name voor banken.
    Probleem is weer dat als wij die weer alleen voor Europese banken gaan opleggen hun concurrentiepositie wordt aangetast.
    Verder kan ik zeggen EEN EUROPA? Nou luister dan maar een goed naar de mensen om u heen. NO WAY! Wat hebben we nou in godsnaam met die Grieken te maken als er toch alleen maar geld bij moet.
    De Sovjet Unie is ook niet voor niets uitmekaar gevallen.
    En wat doen wij? Juist ja we gaan diezelfde heilloze weg op.
  8. pcrs7 27 oktober 2011 16:32
    quote:

    Mr Tielbek schreef op 27 oktober 2011 14:28:

    Dit roept teveel associaties op met de film "Inside Job" over het ontstaan van de crisis in de VS. In die film zit gewoon alles.
    Behalve dat de basis aanname:"alles begon met deregulering", feitelijk onjuist is, waarmee de hele basis wegvalt en de conclusie ook niet klopt. Verder is het een leuk stukje knutselwerk, dat moet ik wel toegeven.
    www.vrijspreker.nl/wp/2011/04/the-ins...
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links