Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Red de huizenmarkt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Reacties

72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mrhans 20 december 2012 16:54
    Dat is heel juist gezegd, maar wil helaas in nederland maar niet doordringen. Toen de huizenprijzen stegen en stegen schreeuwde niemand om hulp en ingrijpen van de overheid. Nu het tij gekeerd is, wil men meteen de reddende hand van dezelfde overheid. Ik hoor steeds, dat huizen die of die waarde hebben. Onzin. De waarde is die, die men bereid is om ervoor te betalen. En op dit moment liggen de prijzen daar nog veel te ver overheen. De situatie in het land is immers geheel gewijzigd. Als die prijzen zijn nog steeds gebaseerd op een gezonde economie met vaste contracten voor werknemers, banken die maar al te graag hypotheken wilden verstrekken en een overheid die de hypotheekrenteaftrek ongelimiteerd toestond. Al dit is nu niet meer zo. Derhalve hebben de prijzen van huizen geen enkele relatie meer met de nieuwe werkelijkheid.
  2. [verwijderd] 20 december 2012 19:24
    quote:

    Spot schreef:

    ype beste vriend,
    Wanneer gaan mensen deze zogenaamde markt nu eens als een markt benaderen ipv een gesubsidieerd overheids speeltje. Ik hoor je minimaal 3 keer iets zeggen van, nu moeten we dit doen, nu dat... Nee afblijven.

    Ik ben starter, en iedere hoogleraar / iex columnist/ Makelaarsvereniging denkt te mogen zeggen wat belangrijk is voor de “Starter” (wat is dat eigenlijk?)
    Dus iedereen praat in het belang van de starter. Ik zal je vertellen wat zowel ik als mede starters tussen de 25 en 30 jaar welke in het bezit van een huurhuis, 1.5 -2 x modaal salaris verdienen, nu echt willen. Betaalbare prijzen. Dus zakken met die handel, geen starterslening om je nek nog harder af te laten knijpen. Geen cadeautjes van gemeentes die je uiteindelik zelf betaald , helemaal niks.
    Mag jij me uitleggen wat jij vindt van de volgende punten.
    -400 % prijs stijging in 15 jaar. = 3 keer harder dan inflatie. Sommige plekken in Adam prijs 1000% tot de piek in 2008.
    - Kunstmatige LAGE l rente nu mogelijk gemaakt door ECB, FED, etc
    - Grondprijzen die kunstmatig zijn opgeblazen door hebberige gemeentes die handje klap konden spelen met projectontwikkelaars
    - Hele volksstammen die wij met een pot van een schamele 700 miljoen (NHG ) de mogelijk hebben gegeven door simpel te uit elkaar te gaan en zo hun restschuld kunnen afwentelen op de belasting betaler.
    Het systeem is verziekt door dit soort zaken.

    Dus asjeblieft laat de markt zijn gang gaan en hou op met het praten voor een starter.
    Gr

    AB zelf ook starter, al ben ik niet aan het zoeken, wacht nog wel eventjes. Maar had het niet anders willen zeggen, helaas dat er nog vele zijn die niet zo denken :(
  3. [verwijderd] 20 december 2012 20:51
    Nog steeds heeft niemand mij uit kunnen leggen;

    waar die noodzaak vandaan komt je hele hypotheek bijeen te sparen / af te lossen in 30 jaar

    Die regeling zorgt voor tweedeling in de maatschappij;
    - huurders die na 30 jr met flinke huuroprijzen zitten ivm inflatiecorrecties
    - huizenbezitters die met afgeloste hypotheken zitten en derhalve geen woonlasten meer hebben

    Naast de schuld heb je altijd waarde, je woning. Uitgaande van normale markten; wordt je schuld ieder jaar minder waard door inflatie, en stijgt de waarde van je woning door diezelfde inflatie.

    Wat we nu zien is ronduit paniekvoetbal, inspelend op korte termijn denken, inhaken op een wereldwijde crisis wordt beleid gevormt zonder naar de lange termijn te kijken.

    Ben ik nu zo slim of is de rest allemaal zo dom? Nog niemand heeft mij ook maar 1 goed argument kunnen geven waarom ik die hele hypotheek zou moeten aflossen.
  4. [verwijderd] 20 december 2012 20:56
    Ook met de huidige annuitaire aftrek 100% vanaf 2013 is het nog steeds veel voordeliger te KOPEN tov huren. Zeker als je dat op de lange termijn bekijkt.

    Bij het 1 ben je bezig met vermogensvorming, bij het ander huren ben je bezig iedere maand geld weg te smijten. De huurder moet na 30 jaar de uur blijven betalen, de ander is na 30 jaar lastenvrij.

    Let wel, in normale markten waarbij je dus niet geconfronteerd wordt met almaar dalende huizenprijzen maar je te maken hebt met stabiele danwel heel licht dalende huizende prijzen.

    Huizenmarkt NL is niet ingestort door de slechte huizenmarkt maar door de paniek en angst die er onder kopers bestaat.
  5. forum rang 6 haas 20 december 2012 21:33
    Jos Koets heeft in aug 2012 de verkiezingsprograms geanaliseerd.
    het SP program kwam er qua uitveorbaarheid/redelijkheid voor de burgers er het beste vanaf:..............lees..................
    ============================================

    In de serie verkiezingsprogramma's vandaag de SP en D66; hoe denken zij over de renteaftrek? En hoe willen zij starters op de woningmarkt helpen?

    Het standpunt van de SP is kort maar bondig.
    De hypotheekrenteaftrek wordt in tien jaar tijd afgetopt voor hypotheekschulden tot 350.000 euro.
    Het percentage waartegen kan worden afgetrokken wordt gemaximeerd op 42. Zo zorgen ze ervoor dat de subsidie weer effectief wordt en villasubsidie verdwijnt.
    Het aflossen van hypotheekschulden wordt aangemoedigd.
    De overdrachtbelasting gaat in combinatie hiermee geleidelijk omlaag tot 2%.
    Voor starters op de woningmarkt komt een tijdelijke startersaftrek om de woningmarkt los te trekken.

    Opvallend is dat de SP niets vermeld of de hypotheken verplicht af moeten worden gelost voor kopers na 1 januari 2013. Als één van de grootste partijen wijken zij dus duidelijk af van de andere partijen.

    Het plan van de SP is simpel. Tien jaar lang wordt de renteaftrek ieder jaar met 1% verlaagd tot 42%. Deze 1%-daling staat niet expliciet vermeld, maar leid ik af uit de periode van tien jaar over de aftopping van het hypotheekbedrag naar 350.000 euro.

    Stapje terug
    Alleen huizenbezitters die een inkomen van meer dan 56.492 euro hebben, gaan er stapsgewijs op achteruit. De overige huizenbezitters met een lager inkomen merken niets in hun maandlasten. Bovendien wordt in deze tien jaar het hypotheekbedrag verlaagd naar 350.000 euro.
    Wie een hogere hypotheek heeft dan 350.000 euro, heeft over dit hogere bedrag geen renteaftrek meer. Bij een hoofdinkomen van 70.000 euro is de maximale hypotheek bij een rente van 5% globaal 375.000 euro.
    De groep mensen met een inkomen hoger dan 70.000 euro zijn dus twee keer de klos als zij een hogere hypotheek hebben dan 350.000 euro. Nogmaals het gaat hier over een duur van tien jaar. De huizenprijzen in het hogere segment (boven de 350.000 euro) zullen zeker een klapje gaan krijgen.
    De SP wil de starters gaan helpen met een startersaftrek. Hoe dit er precies uit gaat zien, is niet bekend.
    Uitvoerbaar: 8
    Starters: 5
    Doorstromers: 5
    Huizenprijzen: 5
    Duidelijkheid: 7

    D66
    D66 is duidelijk. Het mes gaat flink in de renteaftrek en iedereen moet verplicht gaan aflossen. Hieronder hun standpunt:..............

    lees link voor meer info
    www.iex.nl/Column/81258/SP-topt-af-en...
  6. [verwijderd] 20 december 2012 22:30
    Ype Schaap zoekt steeds oude oplossingen die bij een falend financieel stelsel horen. Geld bijdrukken, de hypotheekmarkt in tact laten, schulden weer vergroten, leencultuur weer op gang brengen etc. Deze crisis is nauw verbondenmet de zeepbel die woning en vastgoedmarkt heet. De prijzen zijn tussen 1990 en 2008 met 400% gestegen enik geloof dat de salarissen in die tijd niet de zelfde ontwikkeling hebben doorgemaakt. Belangengroepen en babyboomers hebben schandalig aan deze markt verdiend. Het lijkt me eigenlijk heel gezond dat er op die ontstane zeepbel en die schijnwelvaart die op speculatie, prijsopdrijving, overmatige kredietverstrekking en gebakken lucht (ipv onderligggende fundamentele waarde) was gebaseerd, een 30% correctie plaatsvindt zodat er weer een gezonde verhouding ontstaat tussen salarisniveau en woningprijs. Maar Ype Schaap denkt steeds maar in oude oplossingen van een syteem wat niet meer voldoet.
  7. warren_b 20 december 2012 22:50
    Citaat uit een folder van de Rabobank: 228% was de stijging van de huizenprijzen in de periode 1985-2007. Stijging... dus meer dan verdrievoudigd! Niet zo vreemd dat het nu zo hard naar beneden gaat.
    De huizenmarkt is niet te redden. Het enige dat men kan doen is de economie onafhankelijker te maken van het vastgoedcircus. En het eigen huis wordt dan gewoon weer een plek om te wonen en geen risicovolle belegging.

    Toch al vreemd dat mensen vaak tot na hun 60ste moeten aflossen op woonhuizen. Bij een stabiele bevolkingsopbouw mag men verwachten dat er evenveel huizen vrijkomen als er nodig zijn. Door vererving blijven die woningen of het geld uit verkoop "in de familie". Men vindt het normaal dat het eigen huis steeds weer moet worden verdiend terwijl het er in feite gewoon is...
    Natuurlijk heeft de "babyboom" de verhoudingen verstoord maar die generatie is en masse aan het vergrijzen zodat we nog veel spektakel op de huizenmarkt mogen verwachten!
  8. [verwijderd] 21 december 2012 09:37
    De grootste drijfveer achter het niet aflossen van hypothecaire leningen was de hypotheekrenteaftrek. Het tekort aan huizen én de hypotheekrenteaftrek maakten samen dat de huizenprijzen snel ophoog gingen. Ja, ook mijn man en ik hebben er flink van geprofiteerd. Het H-woord mocht al 20 jaar niet besproken worden want dat kostte kiezers. Of de politici snapten het zelf niet, dat kan ook.
    Toen ik op de OU een module economie volgde, moest ik een spel spelen: het varkencyclus-spel. Daarmee kreeg ik inzicht hoe de markt werkte: is er gebrek dan zijn de prijzen hoog, dan gaat iedereen als een gek produceren en dan dalen de prijzen weer. Alleen in de huizenmarkt kon dat niet want er lag een rem op het bouwen van huizen! (Want stel je voor dat de huizenprijzen daalden.)
    Ik pleit er voor dat een paar economen voor de regering een spel bedenken waarin onze economie nagespeeld kan worden en de gevolgen van beleidsmaatregelen worden opgenomen in het spel. Ik denk dat tijdens het spel al gauw duidelijk wordt dat de overheid moet bezuinigen in tijden van economische groei en moet investeren in recessie. (En weg met al die recepties,lunches, uitjes, ed ).
    Ik voorspel een volgende ontslagronde tijdens het economisch herstel: bedrijven zijn nu aan het interen op vermogen en proberen het zo lang mogelijk vol te houden. Maar, als de markt weer aantrekt, blijkt dat er kapitaal nodig is om weer hard aan het werk te gaan. En als dat geld niet gevonden kan worden, zijn er weer klanten genoeg maar geen geld genoeg om weer voorraden in te slaan en personeel te betalen.
  9. aadtin 21 december 2012 11:17
    Waarom de huizenmarkt redden? De starter is er bij gebaat als er geen subsidie meer wordt verstrekt. Dan zakken de prijzen van de huizen. Dus de starter moet gewoon wachten met kopen totdat de huizen gedaald zijn met ongeveer 40% van de huidige waarde. En hoe sneller die prijsdaling tot stand komt hoe beter het is want dan kunnen we weer verder. De in het verleden verstrekte subsidies zijn grotendeels verdwenen in de zakken van banken, hypotheek adviseurs en bouwondernemers. Wil de politiek een gezonde woningmarkt bevorderen dan kan men beter corruptie, vriendjes politiek en fraude in de bouwwereld aanpakken in plaats van belasting geld spenderen aan subsidie.
  10. [verwijderd] 21 december 2012 12:46
    quote:

    warren_b schreef op 20 december 2012 22:50:

    Citaat uit een folder van de Rabobank: 228% was de stijging van de huizenprijzen in de periode 1985-2007. Stijging... dus meer dan verdrievoudigd! Niet zo vreemd dat het nu zo hard naar beneden gaat.
    De huizenmarkt is niet te redden. Het enige dat men kan doen is de economie onafhankelijker te maken van het vastgoedcircus. En het eigen huis wordt dan gewoon weer een plek om te wonen en geen risicovolle belegging.

    Toch al vreemd dat mensen vaak tot na hun 60ste moeten aflossen op woonhuizen. Bij een stabiele bevolkingsopbouw mag men verwachten dat er evenveel huizen vrijkomen als er nodig zijn. Door vererving blijven die woningen of het geld uit verkoop "in de familie". Men vindt het normaal dat het eigen huis steeds weer moet worden verdiend terwijl het er in feite gewoon is...
    Natuurlijk heeft de "babyboom" de verhoudingen verstoord maar die generatie is en masse aan het vergrijzen zodat we nog veel spektakel op de huizenmarkt mogen verwachten!
    In 1985 was een big m,ac 300% goedkoper dan nu.
    In 1985 kostte een liter benzine 1 gulden 50 of 1 gulden 60

    Ik weet niet wat jij dus vreemd vindt aan een huizenprijsstijging in diezelfde periode??

    Komt nog eens bij dat in 1985 het normaler was dat man werkte en vrouw thuis zat, er waren minder tweeverdieners.

    Komt nog eens bij dat we in 1985 minder hoog opgeleid waren.

    Komt nog eens bij dat we in 1985 minder mensen in Nederland hadden.

    Ik word altijd een beetje moedeloos van mensen die cijfertjes zien en dan direct wat beginnen te roepen vanuit een gevoel, zonder die cijfers eens echt goed op waarde te chatten.

    1985 is bijna 28 jaar geleden! Toen was NL nog niet eens europeesch kampioen..
  11. [verwijderd] 21 december 2012 13:16
    Nee, jij snapt het echt helemaal.

    Ik normale omstandigheid heb ik altijd verdedigt dat een hypotheek van nu, veel minder voorstelt over 30 jaar, zelfs als het een aflossingsvrije betreft. Door inflatie stelt een schuld van nu, over 30 jaar normaal gesproken niet veel voor, mits de inflatie over 30 jaar zn normale ontwikkeling heeft gehad.

    Het zou een wereld ommedraai zijn als dat ineens niet het geval zou zijn, geld in je oude sok bewaren was historisch altijd een slecht idee geweest.

    Huizenmarkt is als een aandeel, het stijgt en daalt en stijgt weer.
    Bij aandelen zijn paniek niet een onderwerp van elle lange discussies, dus waarom bij huizenprijsontwikkeling wel?

    Wat de overheid wel doet is luisteren naar internationale instanties als o.a. de oeso, die vind dat de nederlandse overheid de nederlandse huizenmarkt moet hervormen.
    Zoals wikileaks het heeft geopenbaard is de nederlandse overheid een slap lief jongetje dat naar alles luistert wat buiten onze landsgrenzen geroepen wordt, maar de roep in zijn eigen (ooit florerende achtertuin, maar verworden tot een) groeiende woestijn negeert.
  12. [verwijderd] 21 december 2012 13:22
    Moet de overheid zich dus als reddende engel opwerpen? Dat laat ik in het midden. Maar ze moeten niet meedoen met paniekvoetbal door (volledige) aflossing te reguleren bij het afsluiten van een hypotheek en nogmaals ten overvloede, de bizarre rentemarge tussen euriborrente en de door ons te betalen hypotheekrente aanpakken, waardoor de overheid een onnodig hoge rente-teruggavelast heeft.
  13. jansen&jansen 21 december 2012 15:27
    Beste Ype Schaap

    Toch niet DE ype schaap (volleybal Barneveld)?

    Ype je idee van een bonus (premie A, B en je had ook nog C eenmalig een bedrag) is niet de juiste prikkel.

    Waar het nu op vast zit zijn twee zaken:

    1. Betaalbaarheid
    2. Restschuld

    Voor 1 zijn er legio oplossingen (onder andere gewoon hypotheekrente aftrek toestaan --> in andere landen is er minder hypotheekrente aftrek en daar gaat het nog vele malen slechter dan hier. Dus verkeerde aanpak lijkt mij. Stimuleren moet je het. Dus bijvoorbeeld omgekeerd de rente aftrekken. De hoogste inkomens de hypotheekrente aftrekken tegen 33% de laagste inkomens de hypotheekrente aftrekken tegen 52%.
    Nog een oplossing voor 1? Hypotheek verstrekking tot 6x jaarsalaris weer toestaan (nu is dat 4x). Al degenenen die 6 x jaarsalaris hebben geleend kunnen dat nog steeds betalen. Geen cent pijn.... totdat ze gaan scheiden of geen baan meer hebben. MAAR WAT DACHT JE: dat is ook zo bij 4x het salaris! Dus maakt niet uit. En zo zijn er nog veel meer zaken

    Voor 2.
    Restschuld oplossen. (Dit probleem heeft de overheid met de maatregelen die ze toepassen grotendeels zelf veroorzaakt. Per definitie blijf je bij aankoop van een huis al met restschuld zitten als je direct voor de zelfde prijs zou doorverkopen (kosten).
    Oplossing op de woningmarkt op gang te krijgen:
    * huis verkopen met restschuld. De restschuld kwijtschelden tot een maximum van de omzetbelasting uit een aan te kopen nieuwbouwwoning. (=1.5e van de koopsom!). DAt zet de markt in beweging: bestaande woning verkocht, nieuwbouw huis gekocht, plan gaat door. Overheid krijgt kosten binnen of bespaart kosten omdat de bouwer geen mensen hoeft te ontslaan omdat er geen werk is. Kortom: DAT zet beweging in de markt en levert echt wat op.

    Koen Jansen
  14. jansen&jansen 21 december 2012 15:31
    Oh ja... huizenstijging is normaal.
    In 1962 een huis gekocht voor 25.000,00
    Die woning doet nu na 50 jaar 220.000,00 euro. Een stijging van 2300 procent of zo iets.. in ieder geval gemiddeld meer dan 40% per jaar....
    Dus het is normaal dat huizen stijgen en het is niet normaal dat ze dalen (gemiddeld genomen) en over een lange periode gezien.
  15. [verwijderd] 21 december 2012 17:24
    Arjan, dat klinkt ideaal, maar dat betekent dan weer dat de verhouding tussen de buffer en uitstaande leningen uit elkaar groeien bij de banken. Dat zijn herhalingen van foute zetten. Daar komt nog bij dat juist het verhogen van de vraag naar leningen, juist de inflatie aanzwengelt met hogere rente tot gevolg. Dus ECB kan dan onmogelijk de 0% blijven vasthouden in dat senario.
72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links