Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Staatsschuld: non-issue?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Willempie3 15 maart 2013 12:23
    We kunnen ons het best bij Duitsland aansluiten, want volgens he grafiekje stonden we van 1940-1945 op 0 procent staatsschuld !

    Zonder gekheid: De piek na de 2e wereldoorlog is natuurlijk zeer vertekend omdat toen de Nederlandse economie compleet in puin lag.
    De schuld daalt daarna snel omdat het BNP na de 2e wereldoorlog enorm snel steeg door de wederopbouw.

    Iets soortgelijks zie je na 1815. Dat is namelijk het einde van de Franse bezetting die bijna 20 jaar duurde. Daarna de industriele revolutie: Enorm investeren, daarna enorme groei van het BNP.

    De schulden lopen nu juist op zonder dat er economische ineenstorting heeft plaatsgevonden of enorm geinvesteerd wordt in wederopbouw of productiecapaciteit. Er worden nu vooral zwarte gaten bij banken of zwakke landen mee opgevuld. We hadden dat geld liever aan iets anders uitgegeven.

    W3.
  2. Marty.mcFly 15 maart 2013 12:36
    zolang je zelf geld kunt printen kun je nooit failliet gaan.
    Daarom zitten die doemdenkers over het failliesement van de VS er altijd flink naast, alhoewel ze wellicht geld verdienen met hun praatjes. Doemscenario's verkopen is ook een business opzich.

    Verder toont dit wel aan dat de overheid altijd de schuld kan aanhalen om de belastingen te verhogen ipv de overheid te verkleinen.
  3. [verwijderd] 15 maart 2013 13:32
    zolang je zelf geld kunt printen zit je nooit letterlijk zonder "geld".

    Wel kan je tegelijkertijd gewoon failliet zijn.
    Als jouw geld niet meer geaccepteerd wordt door andere partijen, omdat ze dat geld "zonder waarde" vinden, ben je heel snel failliet.
    Meer bijprinten lost dan niets op.
  4. el toro invencible 15 maart 2013 14:14
    De positie van Nederland is alleen maar afgenomen de laatste 200 jaar, maar de belangrijkste reden waarom deze grafiek nietszeggend is toch wel de bevolkingsgroei/afname en de aanstaande vergrijzing.
    De VS kent tot 2050 een veel hogere bevolkingsgroei als Europa...
  5. forum rang 4 s.lin 19 april 2013 19:59
    Hoge staatsschuld wellicht niet zo erg
    19/04/13, 09:00
    Een zeer invloedrijke Amerikaanse studie over het negatieve effect van een hoge overheidsschuld op economische groei blijkt niet te kloppen. Beleidsmakers en politici over de hele wereld, inclusief die in Nederland, verwezen veelvuldig naar het onderzoek om zware bezuinigingen te verdedigen. .

    Nu blijkt, uit onderzoek van andere wetenschappers, dat met de data is gerommeld. Die ontmaskering zal de discussie over het destructieve effect van hard bezuinigen een nieuwe impuls geven. Vooral in Europa is er steeds minder draagvlak voor fors snijden in de overheidsbegroting omdat de werkloosheid blijft oplopen, de economische groei uitblijft en de sociale onrust toeneemt.

    90 procent
    Het gaat om een studie van de Amerikaanse Harvard-economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff. Zij hebben geprobeerd uit zeer veel historische cijfers over landen met hoge schulden een conclusie te trekken. Die luidde: als de staatsschuld boven 90 procent van het bbp uitkomt, is dat slecht voor de economische groei. In 2010 publiceerden ze hun studie, die direct veel aandacht trok. De uitkomst kwam als geroepen voor regeringen die hun schulden zagen stijgen en houvast zochten voor snoeien in de overheidsfinanciën. Maar ook in de wetenschappelijke wereld was de interesse groot. Zo'n grote studie op dit gebied was niet eerder gedaan.

    Vlak na de publicatie kwam al een beetje kritiek. De auteurs benadrukten dat een hoge schuld lagere groei zou veroorzaken. Maar, was de repliek van economen als Paul Krugman, waarom zou het niet andersom zijn? Bij een lage economische groei is het immers een stuk moeilijker de staatsschuld weer omlaag te krijgen, dan wanneer de economie lekker draait. Ook was het onderzoek zelf van Reinhart en Rogoff genuanceerder dan die ene conclusie. Er waren ook voorbeelden van landen met een hoge staatsschuld die daar weinig last van hadden.

    Straffe bezuinigingsbeleid
    Niettemin is die ene stelling de hele wereld over gegaan, juist ook dankzij de auteurs zelf die opiniestukken schreven en interviews gaven met de strekking: een schuld boven de 90 procent is slecht. In de laatste Miljoenennota van het Nederlandse kabinet wordt naar de studie verwezen onder de kop 'Hoge overheidsschulden drukken groei'.

    Ook in Brussel ligt het onderzoek op de bureaus om mee te zwaaien als dat nodig is. Eurocommissaris Olli Rehn brengt het in stelling tegen de toenemende kritiek op het straffe bezuinigingsbeleid in de eurozone. Rehn wil vasthouden aan de grens van maximaal 3 procent tekort op de overheidsbegroting en, op termijn, maximaal 60 procent van het bbp aan staatsschuld. In de VS werden Reinhart en Rogoff door de Republikeinen dankbaar gebruikt in de strijd tegen president Obama. De studie zou hét bewijs zijn dat snoeien in de te grote Amerikaanse overheid hard nodig is.

    Deze week kreeg de zeer gezaghebbende studie echter een harde klap. Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts probeerden de berekeningen van Reinhart en Rogoff opnieuw uit te voeren. Toen bleek dat er allerlei fouten in zaten. Data die de conclusie onderschreven werden zwaarder meegeteld dan cijfers die de stelling onderuit haalden. En er was verkeerd gerekend met Excel-sheets.

    Een pijnlijke uitkomst. Wereldwijd worden de geroemde Reinhart en Rogoff nu gefileerd door economen en commentatoren. Politici reageren nog niet op de wetenschappelijke onttakeling. Maar die zal de voortdurende discussie over de noodzaak om overheidsschulden snel omlaag te brengen in ieder geval weer verder aanwakkeren.

    www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/arti...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links