Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Schalie biedt Europa meer onafhankelijkheid'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 13 mei 2014 14:44
    Bewezen techniek, weinig kans op vervuiling, verlaagt de CO2 uitstoot, creeert welvaart en banen, biedt inderdaad meer onafhankelijkheid in een periode dat olie en gas productie heel erg afneemt in Europa.
    Maar de publieke opinie heeft zich allang gevormd, en zonder enige kennis van zaken, en onder hevige propaganda, zoals de film Gasland, is deze belangrijke technologische doorbraak dood geboren.
  2. [verwijderd] 13 mei 2014 15:50
    Ik zie schalie echt als een hype met een goede lobby erachter. Gas eruit, troep erin, en wegwezen.

    Dat de Nederlandse politici zich zo laten inpakken... nota bene in een land dat op grondwater aangewezen is en ladingen aardgasreserves heeft... Deze riskante avontuur is nergens voor nodig.
  3. [verwijderd] 13 mei 2014 15:52
    quote:

    humansRunderrated schreef op 13 mei 2014 14:44:

    Bewezen techniek, weinig kans op vervuiling, verlaagt de CO2 uitstoot, creeert welvaart en banen, biedt inderdaad meer onafhankelijkheid in een periode dat olie en gas productie heel erg afneemt in Europa.
    Maar de publieke opinie heeft zich allang gevormd, en zonder enige kennis van zaken, en onder hevige propaganda, zoals de film Gasland, is deze belangrijke technologische doorbraak dood geboren.
    Zonde ja, het volk kiest voor een toekomst met drinkwater in plaats van voor het kortstondig vullen van de zakken van een handjevol goudzoekers en andere commissie-ontvangers die het net zo hard weer zullen uitgeven. Stom he?
  4. Humans R underrated 13 mei 2014 16:09
    quote:

    Arod74 schreef op 13 mei 2014 15:52:

    [...]

    Zonde ja, het volk kiest voor een toekomst met drinkwater in plaats van voor het kortstondig vullen van de zakken van een handjevol investeerders en andere commissie-ontvangers die het net zo hard weer zullen uitgeven. Stom he?
    Ja behoorlijk stom.
    In de VS zijn meer dan een miljoen banen gecreeerd (!) dankzij shale gas, volgens de Environmental Protection Agency zijn er nauwelijks gevallen van water contaminatie, terwijl er meer dan 100000 fracs per jaar gedaan worden en al meer dan een miljoen putten geboord zijn. De VS had in 2012 50 miljard aan staatsinkomsten door shale gas, en de gas prijs daar is gekelderd tot minder dan de helft vd onze, waardoor bedrijven en masse overwegen naar de VS te gaan. De gas productie in de VS stijgt sneller dan ooit, en de VS is geprojecteerd de grootste gas en olie producent van de wereld te zijn geworden in 2013. Dit terwijl CO2 emissies in de VS aan het dalen zijn (ter vergelijking, die van Duitsland is de afgelopen jaren aan het stijgen). Een hype, noem je dat?
    Maar wij, achterlijke, conservatieve bange Europeaantjes, hebben het liever over de stoute elite en zakkenvullers die over de ruggen vd normale man, geld proberen te verdienen, dus laten we weer een enorme vooruitgang langs ons heen gaan, en boren we rustig onze kwakkelende economie verder de grond in.
  5. [verwijderd] 13 mei 2014 16:57
    Marketing trollen gesignaleerd.

    Schaliegas is veilig echt hoor terwijl ze denken aan de dividend of de paar centen die ze ermee verdienen door het verkondigen. Jaja zeker net zoals veilig als kernenergie. En als je mij niet gelooft kijk gewoon naar Texas en hoe daar kinderen allerlei aandoeningen ontwikkelen vanwege alle chemicaliën die de grond wordt ingespoten met water om een beetje gas te verkrijgen.

    Lousy try humansRunderrated
  6. WijHetVolk 13 mei 2014 18:36
    Dat valt me een beetje van je tegen humansRunderrated. Afgezien nog van de ecologische aspecten (Weet jij al wat voor chemicalien ze in de bodem pompen?/Waar het water vandaan moet komen => drinkwater?)is het economisch gezien nog niet helemaal zeker of het wel haalbaar is. Shell en BP trekken zich terug uit de schaliegaswinning in de USA. Daarbij, als je leest wat er gesteld word bij onderstaande link, er een ander beeld naar voren komt dat wat er nu gesteld word. Zie Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
    Rusland en Iran hebben samen een bewezen voorraad gas die een goed is voor een 1/3e van de wereldvoorraad. USA wil geen goede betrekkingen met laatstgenoemden omdat het leider van de wereld wil blijven. Moeten wij de VS maar blind blijven volgen? En dit terwijl er overal gasvelden worden gevonden. Neem als voorbeeld de Middellandse Zee (Cyprus/Israel)

    "Number one, the “shale gas revolution” in the USA has failed. The dramatic rise in US natural gas production from “fracking” or forcing gas out of shale rock formations is being abandoned by the largest energy companies like Shell and BP as uneconomical. Shell has just announced a huge reduction of its exposure to US shale gas development. Shell is selling its leases on some 700,000 acres of shale gas lands in the major shale gas areas of Texas, Pennsylvania, Colorado and Kansas and says it may have to get rid of more to stop its shale gas losses. Shell’s CEO,Ben van Beurden stated, “Financial performance there is frankly not acceptable … some of our exploration bets have simply not worked out.”

    A useful summary of the shale gas illusion comes from a recent analysis of the actual results of several years of shale gas extraction in the USA by veteran energy analyst David Hughes. He notes, “Shale gas production has grown explosively to account for nearly 40 percent of US natural gas production. Nevertheless, production has been on a plateau since December 2011; eighty percent of shale gas production comes from five plays, several of which are in decline. The very high decline rates of shale gas wells require continuous inputs of capital—estimated at $42 billion per year to drill more than 7,000 wells—in order to maintain production. In comparison, the value of shale gas produced in 2012 was just $32.5 billion.”"

    www.globalresearch.ca/replacing-russi...
  7. Bangizwe 13 mei 2014 18:36
    Misschien dat Europa eerst zijn rekeningen eens moet maken. En dan het liefst tot voorbij de volgende verkiezingen. Hoe noodzakelijk is dat, of juist niet. Hoe zit het met die energiebevoorrading, en hoe betrouwbaar is het. Wat ga je kunnen halen uit die groene energie, of is dat maar een fantazietje.
  8. [verwijderd] 13 mei 2014 21:39
    Sorry, maar schaliegas gaat in het van infrastructuur en 'heilige bossen' vergeven Europa niet of nauwelijks werken. Simpelweg omdat het aantal putten vele, vele malen hoger zal moeten zijn in vergelijking met het aantal huidige gasputten dat produceert uit de bekende reservoirs, die in de meeste gevallen een ideale reservoirkwaliteit hebben. Deze reservoirs bevinden zich veelal in 'hele mooie zandsteen' die welhaast garant staat voor een goede en langdurige productie. Waar de huidige gasputten een dagproductie hebben van enkele honderdduizenden tot meer dan een miljoen m3, zal de productie uit schaliegas putten blijven steken op enkele tienduizenden m3/dag. Ergo: in een schalie gasveld zullen 10 tot 30 keer zo veel putten geboord moeten worden als in een zandsteen gasveld. Wie gaat die kosten opbrengen, en wie (overheid/provincie/gemeentes) durft het aan om een ontzettend grote oppervlakte aan deze industrie aan te bieden? Overigens, het gevaar van fraccen is niet iets wat zich nu pas voordoet. Immers er zijn enkele tientallen gasputten in het oosten van het land, die produceren uit laag-poreuze kalksteenlagen, waarbij een zgn. fracjob indertijd onvermijdelijk was. Ik zou graag zien dat de overheid de knoop doorhakt, en een van de olie- en gasbedrijven de gelegenheid geeft om een schalie gasveld in ontwikkeling te brengen, om vervolgens tot (meer) gefundeerde conclusies te komen. Het zou dan prachtig zijn als mijn betoog hierboven naar het rijk der fabelen verwezen kan worden, maar voordat het zover is houd ik mijn (uit ervaring geboren) twijfel.
    Dicit JeanJ
  9. Humans R underrated 14 mei 2014 08:45
    @RmBsoldier
    Ik weet niet hoe jij denkt dat discussies voeren werkt, maar gewoon dingen verzinnen, zoals kinderen met aandoeningen, dat kan echt niet.

    @WijHetVolk
    Gas is tot ongeveer 1/4 vd prijs terug gelopen, van voor de shale gas boom, een typische overreactie van de prijs die op de muziek vooruit liep. Waardoor veel shale gas velden, zeker van late komers die minder te kiezen hadden, zoals Shell en BP, weer oneconomisch geworden waren. Wanneer de prijs weer wat herstelt, en de productiekosten verder teruglopen, wordt de enorme fysiek bereikbare hoeveelheid shale gas, ook weer economisch bereikbaar.
    Overigens ligt de gasprijs in Europa veel hoger.

    www.ogj.com/content/dam/ogj/print-art...

    @JeanJ
    Kosten? Hah, de industrie natuurlijk, met winst en opbrengst voor de staat en overvloedige compensatie voor (tijdelijk) grond gebruik.
  10. forum rang 6 !@#$!@! 14 mei 2014 15:08
    quote:

    basberg schreef op 13 mei 2014 22:35:

    xandernieuws.punt.nl/content/2014/05/...
    Als sommige berichten moeten worden geloofd, kan de VS dankzij schaliegas één van de grootste olie- en gasexporteurs ter wereld worden. President Obama beweerde onlangs dat schaliegas voor spectaculaire economische groei zal zorgen, en zowel Europa als Oekraïne onafhankelijk van Russisch aardgas kan maken. Mooie woorden, maar de feiten tonen aan dat hier helemaal niets van klopt. Over hooguit enkele jaren zal blijken dat schaliegas één grote mislukte, en vooral heel erg dure hype is.

    Op papier ziet het er indrukwekkend uit: tussen 2005 en 2010 steeg het aandeel schaliegas in de gaswinning van de VS van onder de 2% naar ruim 20%. 2011 werd een recordjaar. Voorstanders stellen dat schaliegas nog voor tientallen jaren energie zal gaan leveren.

    80% - 90% van velden uitgeput

    Het wereldwijd gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) nam de cijfers eens onder de loep, en kwamen tot ontnuchterende conclusies. Zo blijkt een gemiddelde schaliegasbron al één jaar na aanboring 60% of meer van zijn opbrengst te verliezen. Na slechts vier jaar ‘fracking’ blijft er nog maar 20% van het oorspronkelijke gasvolume over.

    De Amerikaanse schaliegas’boom’ bereikte in 2009 zijn hoogtepunt. Dat betekent dat de schaliegasvelden inmiddels 80% tot 90% zijn uitgeput. De olie- en gasmaatschappijen hebben de winning op papier enkel op pijl kunnen houden door steeds meer nieuwe bronnen aan te boren.

    Nieuwe zeepbel

    ‘Fracking’ is een zeer dure technologie, die deze maatschappijen tot nu toe meer kost dan het opbrengt. Met de uitgifte van aandelen wordt de winning bekostigt. Investeerders wordt voorgehouden dat schaliegas zeer winstgevend zal worden, maar die verwachting is enkel gebaseerd op de hoop dat de gasprijs fors zal gaan stijgen.

    In realiteit is er een nieuwe ‘zeepbel’ vol waardeloze aandelen gecreëerd, die op zeker moment –als de Federal Reserve de rente zal moeten verhogen- uit elkaar zal spatten. Om dat te voorkomen overspoelen de topmanagers van de energiebedrijven de politiek en media met uiterst positieve berichten. Zo beweerde de CEO van Conoco/Philips, Ryan Lance, dat de schaliegas’revolutie’ nog maar net is begonnen, en de VS tientallen jaren lang van energie zal voorzien.

    Al in 2020 omslagpunt

    Volgens Arthur Berman, een aardoliegeoloog met meer dan 34 jaar ervaring, zullen de schaliegasvelden echter al in 2020 een cruciaal omslagpunt bereiken, waarna de exploitatie geen zin meer heeft. Als bedacht wordt dat de bouw van nieuwe overslagterminals, die nodig zijn voor de beoogde export naar onder andere Europa, eveneens nog zo’n 7 jaar in beslag neemt, wordt de enorme omvang van de hype duidelijk.

    Giftige stoffen in grondwater

    Bovendien is ‘fracking’ zeer omstreden, aangezien met deze techniek zeer giftige stoffen diep in de bodem worden gepompt, waardoor de druk in bepaalde aardlagen toeneemt en het schaliegas er als het ware uit wordt geperst. Groot probleem is dat vaak tot wel 70% van deze giftige vloeistof weglekt en in het grondwater –en uiteindelijk in het drinkwater- terecht komt. Dat is in onder andere de staat Pennsylvania, maar ook op andere locaties gebeurd.

    Wall Street financiert boom

    De Amerikaanse schaliegasboom blijft overeind dankzij het nul-rente en ‘quantitative easing’ beleid (het creëren van grote hoeveelheden nieuw geld) van de Federal Reserve. Hedge- en beleggingsfondsen hebben in schaliegas op kunstmatige wijze een nieuwe investering met hoog rendement gecreëerd. De aardgasmaatschappijen kunnen hun ‘fracking’ dan ook enkel financieren met de miljarden van Wall Street.

    Junk-status

    Aangezien de VS almaar dieper in een economische depressie terecht komt, zal de rente voorlopig niet worden verhoogd. Ondertussen draaien de frackingmaatschappijen verlies en worden hun schulden almaar hoger, waardoor hun aandelen door de kredietbeoordelaars zoals S&P inmiddels als ‘zeer risicovol’ of zelfs als ‘junk’ (waardeloos) worden beoordeeld. Dit geldt al voor 75 van de 97 betrokken ondernemingen.

    ‘Handel in smeltende ijsblokjes’

    ‘Dit is handel in smeltende ijsblokjes,’ zei Mike Kelly van de investeringsfirma Global Hunter Securities in Houston. ‘Als ze de productie niet verhogen, zijn ze er geweest.’ De zogenaamde schaliegas’revolutie’ is in werkelijkheid een luchtballon, een sneeuwbalsysteem dat al over enkele jaren een uiterst kostbare mislukking zal blijken te zijn.
  11. Humans R underrated 14 mei 2014 16:29
    Je had maar naar wikipedia hoeven te gaan om te zien dat 2011 niet het recordjaar was, en nu meer shale gas geproduceerd wordt dan toen.

    upload.wikimedia.org/wikipedia/common...
    Dure technologie is een irrelevant argument, als het niet economisch is verdwijnt t vanzelf, hoeven we het er niet over te hebben.

    Verder ben je qua meningsvorming helemaal verkeerd bezig, je vervormd de werkelijkheid om je vooroordelen te bevestigen, ipv dat je jezelf uitdaagt de objectieve werkelijkheid te vinden. Het is dit soort irrationale ideologie dat vooruitgang in de weg zit.
  12. forum rang 6 !@#$!@! 14 mei 2014 17:31
    quote:

    humansRunderrated schreef op 14 mei 2014 16:29:

    Verder ben je qua meningsvorming helemaal verkeerd bezig, je vervormd de werkelijkheid om je vooroordelen te bevestigen, ipv dat je jezelf uitdaagt de objectieve werkelijkheid te vinden. Het is dit soort irrationale ideologie dat vooruitgang in de weg zit.
    hehehe, idd.

    we zijn het onszelf en onze kinderen verplicht over te stappen op groene energie. Gisteren !
    Schaliegas hoort helemaal geen optie te zijn. Dat is vasthouden aan het oude en zit onze vooruitgang in de weg.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links