Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De waarde van olieprijsvoorspellingen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2017 19:05
    ik volg helemaal niks meer. ik rampeneer afschuwelijk in de bg's momenteel. en fiets of mijn leven ervan afhangt.

    volgens mij heb ik ooit een feitelijke constatering onder 1 van de columns van de heer van beukel gezet. toen ik iets te diep in het glaasje had gekeken, en vrijwel een kwaliteits single malt soldaat had gemaakt in enkele uren. nu ben ik van mening, dat feiten feiten zijn, maar dat hoef je niet zonder te blikken of te blozen te pas en te onpas overal maar te uiten.

    nogmaals ik volg die hele beurs niet meer. maar die olieprijs viel mij ook op. gelukkig hebben wij de heer van beukel, die ons bij kan praten. ik zou zeggen bedankt! scheelt weer een hoop gelees.

    ik dacht zelf dat die olie prijs 3 maanden geleden, binnen 2-3 maanden wel op de 60 euro de vat zal liggen. ik kwam destijds niet heel veel verder dan mijn vinger in mijn mond steken, en hem daarna omhoog houden. maar goed.

    en iedereen weet natuurlijk wat er over een aantal dagen is. daar ga ik vanuit, dan komt een volledig seizoen ironfist op netflix te staan. na de gezwellige bumor, liet buma al weten, mocht hij in het torentje komen, dan wil die een netflix accountje aanleggen? zoiets zei die toch aanleggen?

    ik meende dat het torentje toch open goal was, een schietschijf voor de russen, of dergelijke ongenode gasten? noujah, in ieder geval, de heer putin heeft mij laten weten, dat hij voor de aanleg wil betalen, en hij krijgt er een smart tv bij.

    ik vroeg het hem, en zonder erover na te denken, ging die akkoord. die smart tv was al helemaal geen probleem.

    hij wou zelfs voor de software betalen, waar gebruik van gemaakt wordt, tijdens het stemmen tellen. hij zei zoiets, laat maar weten waar jullie die computers kopen, dan zorg ik wel voor de software. zo'n lieve man he?

    het is een ouwe vos, maar hij heeft een hart van goud.
  2. forum rang 6 ff_relativeren 9 maart 2017 22:01
    .. en naast de Iraanse toegang tot de oliemarkt (van tough talk naar nieuwe sancties, waardoor er plots minder olie-aanbod op de markt komt), zou ook een onverwachte escalatie over de Zuid-Chinese zee een trigger kunnen zijn voor volatiliteit. (en die volatiliteit zou wel eens heel wat beurzen wereldwijd in beweging kunnen zetten)
  3. [verwijderd] 10 maart 2017 07:41
    vergeef me als ik ernaast zit. maar ik kan me nog zoiets vaags herinneren, een aflevering van tegenlicht, of zembla, waar de satellieten van shell werden gebruikt, om te laten zien hoeveel ze konden zien.

    shell hield volgens mij de olieschepen in iran in de gaten, omdat ze daar onder andere projecten hadden lopen.

    mocht dit alles niet waar zijn, vergis ik me ergens in of zoiets dergelijks. dan kan iran natuurlijk wel hun olie op een andere markt gedumpt hebben. waardoor de landen die op die markt consumeren, niet gaan consumeren op de markt, waar de olieprijs die wij zijn aan gekoppeld is. ik zeg maar wat.

    als ik appels ga verkopen aan mijn buurman, dan is de kans vrij groot, dat mijn buurman niet meer naar de groentenboer om de hoek gaat.

    sommige experts denken dat china, geen belang heeft bij verdere escalatie dan tot dusver is. ze refereren dan vaak aan het altijd moeilijk te controleren chinese grondgebied. je kent vast wel de films, waar krijgsheren de boel bij elkaar proberen te houden.

    ik las ooit een artikeltje, meende elsevier of zo'n ander maandblad. dat de deelstaten(of provincies) veel meer macht hebben, dan ogenschijnlijk lijkt. het is dus al moeilijk controleerbaar.

    ook binnen china, het lijkt allemaal heel uniform. maar je hebt natuurlijk ook provincies waar een groot deel van de mensen helemaal niet zit te wachten op die alles bepalende regering.

    maar goed, ziet er daar niet best uit. zelfde geld voor rusland btw. dat is helemaal een groot gebied. met heel veel volkeren, rassen, culturen, religies, denkwijzes. ik zou zeggen succes!
  4. [verwijderd] 10 maart 2017 20:02
    ik lees hem misschien later even door. heel leuk allemaal, heel goed, en ik geloof het meteen. volgens mij is de kanttekening zoals altijd, hebben mensen er wel oog voor, hebben mensen er wel oren naar.

    zo ja, dan moeten de omstandigheden dusdanig gunstig zijn, dat het ook haalbaar en uitvoerbaar is. waar een wil is is een weg(zegt men). maar de hele wereld moet dan mee werken.

    overigens als een paar landen gaan chicaneren, dwarsbomen, tegenwerken, of anderszins hun eigen weg in slaan, dan is het nog steeds geen argument om zelf ook de kantjes ervan af te lopen.

    goed moet het nog doorlezen, maar ga ervan uit dat ik ongeveer weet waar het heen gaat.
  5. [verwijderd] 10 maart 2017 20:13
    wat ik vooral bij dit soort dingen denk, is dat er nog steeds veel te veel landen en bedrijven, belang bij fossiele brandstoffen hebben. althans bij de consumptie ervan.

    en dat, nou moet ik er toch weer over beginnen, oorlogstuig, gewoon op dat soort brandstoffen zich voortbewegen. het is misschien niet helemaal te merken in de olieprijs(al moet het effect hebben, dus olie zou lager moeten staan, als er geen oorlogen waren), maar er zijn hier en daar allerlei schermutselingen, en andere narigheden losgebarsten.

    nou is burgerluchtvaart ook nog niet schoon. het wordt belast, maar mensen betalen gewoon meer geld, en vervuilen evenveel. volgens mij is het juist toegenomen, ik zat een keer wnl te kijken, en daar hoorde ik mensen zeggen, dat de mei vakantie normaal was. althans dat je dan er ver op uit trekt. ik had daar eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.
  6. [verwijderd] 10 maart 2017 20:18
    overigens ik ben er letterlijk even doorheen gescrolled. heel leuk allemaal. maar goed, je wilt ook niet allemaal dictaturen, en monarchen hier en daar om laten vallen. die lui moeten denk ik wel even de tijd hebben om orde op zaken te stellen. ik heb het idee dat het vooral theoretisch is. en dat het zo theoretisch is, dat het voorbij gaat(dat zegt het ook) aan alle praktische gevolgen.
  7. [verwijderd] 10 maart 2017 20:27
    overigens is het gewoon een meetdingetje. en doet het vooral uit de doeken waarop het gebaseerd is. en waar het naar kijkt, en hoe het werkt. nou heb ik niet echt behoefte om het helemaal uit te pluisen. maar ik heb niet zoveel met dat soort dingen. al snap ik het idee wel. en zal het allemaal heel goed zijn als het zichtbaarder is.

    het zegt mij in algemene zin vooral, hoe wij mensen de waarheid bepalen. en dat bedoel ik, aan weerszijde van het economische en politiek spectrum, en daarbinnen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links