Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Groen knollenland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 12 december 2018 12:09
    En wellicht kunnen we in de hele polder Paul Polman horen schateren, mocht hij over 2 weken met een all time high afscheid nemen als CEO.....

    In dit teleurstellende beleggingsjaar zorgde Paul ervoor dat er toch nog hoopgevende lichtpunten in mijn portefeuille zaten. En dan nog wel zwaar bijgekocht dit jaar. Het blijft een verliesjaar, maar gelukkig zijn er ook zaken die we juist deden.
    Ik ben voor het eerst benieuwd wat het jaarresultaat op 31 december uiteindelijk zal zijn. Al is dat ook allemaal weer zo betrekkelijk: Afgelopen jaren was er in de eerste week van januari zowel zware plussen als minnen. Dus wat heeft het voor zin om het allemaal uit te zitten zoeken op 31 december , dacht ik regelmatig op eind van de eerste week van januari.....

    Peter
  2. forum rang 6 rene66 12 december 2018 13:50
    Boskalis is net zoals een flink aantal andere meestal kleinere beursfondsen, kijk bijvoorbeeld ook naar AMG, het slachtoffer van shortende hedgefunds uit met name de VS.

    Voor shorters zijn de Nederlandse beursfondsen heerlijke hapjes. Relatief klein, door er met 10 tot 15 man op te springen, is het risico minimaal en de verdiensten maximaal.

    De AFM komt niet veel verder dan dat shorten is toegestaan en wil niet inzien dat er wel degelijk sprake is van marktmanipulatie. Ik denk dat op menig hoofdkantoor van Nederlandse beursfondsen shorters worden vervloekt. Het is niet goed voor het bedrijf, het is niet goed voor de beleggers. Het wordt tijd dat een aantal Nederlandse bedrijven zelf actie gaat ondernemen.

    Shorten is echt niet nodig om de koers te sturen. Als het goed gaat met een bedrijf gaat de koers omhoog, gaat het slecht met een bedrijf dan gaat de koers naar beneden. Omdat er een flinke money flow is vanuit Europa richting de VS zijn er weinig grote nieuwe kopers in Nederlandse beursfondsen. Om die reden hebben de shorters gewoon vrij spel. Als de shorters er niet zouden zijn, zouden de koersen gewoon blijven hangen op het niveau dat hoort bij het resultaat en de verwachtingen. Dat is dus nu niet het geval.

    Het wordt tijd dat de AFM dit gaat inzien en dat de politiek wakker wordt gemaakt door de beursfondsen zelf. De gewone beleggers zijn niet georganiseerd. De VEB die op zou moeten komen voor de belangen van de beleggers kijkt ook vrolijk de andere kant op. Euronext gaat alleen voor winstmaximalisatie, dus daar moet de fatsoenlijke belegger het ook niet van hebben.

    Als dit door gaat zullen steeds meer Nederlandse en Belgische particuliere beleggers stoppen met beleggen in fondsen die de prooi zijn van de shorters en ik zou er nog niet eens van staan te kijken dat Nederlandse beursfondsen zelf ook klappen krijgen van dit soort praktijken. De hoogte van de beurskoers is ook belangrijk voor het vertrouwen in een bedrijf.

    Als je als grote partij beleg in een beursfonds waarvan de koers stelselmatig naar beneden wordt gemanipuleerd dan neem je op een bepaald moment ook de beslissing om de aandelen te verkopen en te investeren in een bedrijf waar geen shorters in zitten of heel weinig shorters of te vertrekken uit Nederland met je kapitaal. Ik denk niet dat de BV Nederland daarop zit te wachten.

  3. Snuggerst 12 december 2018 14:03
    De index stijgt, en dat aandelen niet evenredig stijgen, of überhaupt stijgen, dat kan ja. Daar zijn het aandelen voor, hun passen zijn net even anders dan de index waarop ze genoteeerd staan, dat ziet zelfs een klein kind!..
    Om moe van te worden, zo niet des markts, die artikelen….
  4. forum rang 6 rene66 12 december 2018 14:09
    quote:

    Beers stampt beurs naar beneden schreef op 12 december 2018 14:01:

    Besi is niet vooruit te branden.

    Daarom vertrouw ik de beurs voor geen meter.
    Besi wordt ook geteisterd door shorters. Daar kan je dus als Nederlandse particuliere belegger ook beter uit vertrekken. Zie mijn uitgebreide reactie hier een stuk boven over de shortende hedgefunds in Nederland

    BE Semiconductor Industries


    Totale netto shortpositie op 12 december 2018: 15,10% (inclusief de laatst bekende positie van partijen die onder de meldingsgrens zijn gekomen).
    Bekende shortposities die onder de 0.5% vallen hebben geen meldingsplicht meer. Het is dus niet bekend of deze posities na de slotmelding nog bestaan en welke omvang ze hebben. In onderstaande grafiek worden ze toch weergegeven

    shortsell.nl/short/BESemiconductorNV/...
  5. forum rang 7 ffff 12 december 2018 17:04
    Rene,

    Je hebt al vaker je gedacht en je onvrede over die shorters gepost. Ben je het dan wel met mij eens, dat door die shorters in geval van een "opleving" van de beursindices dit ook grotendeels aan diezelfde shorters te danken is. Zelf vind ik dat er regelmatig van die zwaar positieve dagen zijn, die eigenlijk ook wat overdreven lijken en waarbij ik voor mijzelf de conclusie heb getrokken dat die enorm positieve dagen veroorzaakt worden door diezelfde shorters die hun positie willen recht zetten, dus aan het kopen slaan. IN DIE ZIN kun je, wat mij betreft hun gemanipuleer zowel negatief, maar daardoor zo regelmatig ook positief zien.
    Ik weet dat ik mijn standpunt herhaal, want we hebben het er vaker over gehad. Vervelend als die shorters die koersen zo drukken, maar ook weer fijn als de koersen, in mijn ogen, wel overdreven stijgen als zij moeten kopen. Ik ben wel met je eens dat het allemaal "gemanipuleer " is.

    Peter
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links